Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Algemene browser statistieken?

Anoniem
Moos
12 antwoorden
 • Kent iemand een website waar ik actuele browser statistieken kan vinden? En dat dan per browserversie specifiek. Dus welke browser(versie) in welke mate gebruikt wordt. Wereldwijd, of nog beter, nationaal.

  Ik ben naar zoiets op zoek om vast te kunnen stellen welke opties ik veilig kan gebruiken op mijn websites, zonder al te grote groepen buiten te sluiten. (Over het algemeen houd ik voor mezelf de "5% norm" aan; ik houd niet volledig rekening met browsers die door minder dan 5% van de bezoekers wordt gebruikt. Voorwaarde daarbij is wel dat men ook zonder de niet werkende optie de inhoud van de pagina goed kan lezen)
 • Algemene browserstatistieken zou ik je niet kunnen noemen, maar ik vraag me ook af of je daar iets aan hebt. Het varieert namelijk enorm per doelgroep. In bedrijfsnetwerken tref je vrijwel zeker een IE versie aan, maar als je doelgroep bestaat uit "nerds" dan kan je van alles tegenkomen, maar IE zal dan weinig gebruikt worden. Ik heb een aantal sites onder mijn (mede)beheer met allemaal dezelfde geografische doelgroep (Nederland/Vlaanderen) maar de verschillen tussen bijvoorbeeld Wetenschapsforum en Sword Facts Benelux zijn behoorlijk significant.

  Trouwens toch maar eens gegoogled. Voor specifiek het NL taalgebied kan ik niet iets betrouwbaars vinden, voor Europa kom ik op deze indirecte bron.
 • Ja daar heb je inderdaad een punt voor wat betreft welke browser. Maar geldt dat ook voor de versies? De nerds zullen b.v. idd vaker met Firefox of Opera zitten en de digibeten met IE. Maar van de andere kant zal in alle groepen het gebruik van recentere versies toenemen.

  Aan de link heb ik helaas niet zoveel omdat die het niet per versie aangeeft. Nu zou mijn leven er al een stuk beter uitzien als iedereen zou stoppen met IE6 te gebruiken :-) Want dan kan ik al het meerendeel van de door mij gewenste opties gebruiken.
 • Van een van mijn eigen sites:
  IE: 57.4%
  Fx: 27.4%
  Chrome: 7.6%
  Opera: 4.3%
  Safari: 3.3%

  Van de 57.4% IE:
  8.0: 60%
  7.0: 29%
  6.0: 11%
  5.5: 0.04% (nogal verwaarloosbaar dus)

  Van de 27.4% Fx:
  3.5.5: 43%
  3.0.15: 25%
  3.5.4: 22%
  3.5.3: 2%
  De rest (3.5.x, 3.0.x, 2.0.x) allemaal <2%

  Statistieken komen van Google Analytics over de maand november.
 • Tnx!
  Ik heb deze inmiddels gevonden
  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

  Zoals je al aangaf is het te sterk afhankelijk van de doelgroep, maar dit geeft in ieder geval een globale tendens aan.
 • W3schools kende ik ook, maar ik gokte dat het voor jou niet heel nuttig zou zijn omdat je zei "beter nog nationaal". En NL is heel erg IE-minded, terwijl zoals je ziet wereldwijd Fx het beste vertegenwoordigd is.
 • Ik heb hier ook wel eens naar gezocht, maar kwam er achter dat er toch wel heel erg veel verschil zit in de resultaten, w3schools geeft een veel hoger percentage aan voor Firefox dan andere bronnen.

  Nog wat andere bronnen:
  http://www.w3counter.com/globalstats.php
  http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/11/october-2009-browser-stats-firefox-finally-passes-ie6.ars
  http://www.ahfx.net/weblog/153
  http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/10/september-2009-browser-stats-ie-sees-biggest-drop-yet.ars
  http://marketshare.hitslink.com/browser-market-share.aspx?qprid=0
  http://www.nzs.com/blog/nzs-blog-post/nz-browser-statistics-for-october-2009-on-nzs-com/
  http://www.gtalbot.org/Varia/BrowserStats.html
 • Als je server logs hebt van sites die je al gemaakt hebt, kun je die ook eens analyseren. Kun je offline doen met webtrends log analyzer, online met modlogan/webalyzer.
 • [quote:61ea530e02="Gooly"]Tnx!
  Ik heb deze inmiddels gevonden
  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

  Zoals je al aangaf is het te sterk afhankelijk van de doelgroep, maar dit geeft in ieder geval een globale tendens aan.[/quote:61ea530e02]

  Die stats van w3schools zou ik zeker niet als leidraad nemen, omdat die cijfers uit hun eigen logfiles komen, en die site heeft nu eenmaal een specifieke doelgroep.
 • Ah vandaar, ik vond het altijd al zo vreemd dat Firefox een veel hoger percentage daar kreeg (vooral ten koste van Internet Explorer).
 • [quote:3f3b06dd5e="berkery"][quote:3f3b06dd5e="Gooly"]Tnx!
  Ik heb deze inmiddels gevonden
  http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

  Zoals je al aangaf is het te sterk afhankelijk van de doelgroep, maar dit geeft in ieder geval een globale tendens aan.[/quote:3f3b06dd5e]

  Die stats van w3schools zou ik zeker niet als leidraad nemen, omdat die cijfers uit hun eigen logfiles komen, en die site heeft nu eenmaal een specifieke doelgroep.[/quote:3f3b06dd5e]
  Belangrijke tip. Tnx!
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.