Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[design]Flexibele breedte

Anoniem
boelieboelie
13 antwoorden
 • Meestal maak ik mijn sites met een vaste breedte, om diverse redenen. Niet de minste voor een prettige leesbaarheid. Persoonlijk vind ik het namelijk erg vervelend om teksten te lezen die over de hele breedte van het scherm lopen als je een hoge resolutie hebt. Vaak zet ik de breedte daarom vast op zo'n 700-900px.

  Nu browse ik zelf meestal met niet meer dan 1152px (ik zit meestal achter een laptop) maar laatst zat ik achter een computer met een resolutie van 1440px breed. De eigenaar van die computer surft standaard gemaximaliseerd en dan valt een container van 700px toch wel erg weg tegen een even grote achtergrond. Eerlijk gezegd vond ik het er niet zo prettig uitzien.

  Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe de diverse webdesigners hiermee omgaan. Zelf wil ik voor de leesbaarheid graag de breedte een beetje in toom houden, maar het moet ook wel een beetje móói blijven.

  Tips en ideeën zijn erg welkom. :)  [size=9:aa5447cded]//edit: zag een typefoutje dat nogal verschil maakt. ;)[/size:aa5447cded]
 • tegenwoordig zet ik de vast breedte rond de 960px.
  Ook het reclamebureau waar ik af en toe een opdracht voor doe, maakt het design op een breedte van ongeveer 950px.
 • (zie ook mijn edit in de topicstart, ik bedoelde een wat grotere resolutie)

  [quote:c14c08493e="dropkick"]tegenwoordig zet ik de vast breedte rond de 960px.
  Ook het reclamebureau waar ik af en toe een opdracht voor doe, maakt het design op een breedte van ongeveer 950px.[/quote:c14c08493e]Zo'n beetje dezelfde aanpak als ik dus. Maar wat doe jij dan met de achtergrond van de body? Die vind ik zelf nogal leeg nu bij hogere resoluties. Je kunt er echter ook niets essentieels in zetten aangezien niet iedereen het kan zien.
 • Ik zit ook rond de 950-990 pixels. Qua ontwerp vind ik een vaste breedte handiger om mee te werken. Daarnaast heeft het voor de meeste sites volgens mij weinig zin om breder te gaan werken. Goed uitgedacht is het dat uiteraard niet onmogelijk, maar in de meeste gevallen komt het er op neer dat de content (lees: tekst) variabel wordt. En een te lange regellengte is niet prettig lezen.
 • [quote:3c2572ccc1="vuurtoren"]maar in de meeste gevallen komt het er op neer dat de content (lees: tekst) variabel wordt. En een te lange regellengte is niet prettig lezen.[/quote:3c2572ccc1]Da's dus precies mijn probleem. :)
 • Ook ik maak een website meestal maar 950-960px breed. Een optie zou natuurlijk kunnen zijn om min-width en een max-width op te geven, in combinatie met een lettergrootte die relatief is tov de breedte van de container, en de container op zijn beurt relatief tov de breedte van het venster. Of een variatie op deze aanpak. Ik denk dat het de nodige voeten in de aarde heeft maar dat het best nog eens leuk zou kunnen uitpakken.

  - Bas
 • Alle sites die ik maak zijn 900-960 px breed.

  Denk dat dit anno 2010 de beste balans geeft tussen compatibility en design.
 • Blijkbaar hanteren we allemaal ongeveer dezelfde methodes. :)
  Misschien dat ik eens de suggestie van BasHamar ga proberen als ik wat "speeltijd" heb. :) Het klinkt iig als een leuke oplossing.

  Overigens moet ik zeggen dat het me verbaast dat mensen met zulke grote resoluties toch gemaximaliseerd browsen. Ik zou dan eerder schermen náást elkaar gaan projecteren, lijkt me veel nuttiger.
 • Ik bouw ook alles op 950-960 breed. En inderdaad vind ik het ook vreemd om met zo'n enorm scherm gemaximaliseerd te browsen. Persoonlijk doe ik dat al niet meer sinds ik groter dan 1024x768 ben gaan kijken. Eerlijk gezegd denk ik ook altijd: 'Wie met een enorm scherm maximaliseerd weet zelf wel dat er een boel loze ruimte op zijn scherm ontstaat. En aangezien het een gewoonte is valt het ze waarschijnlijk niet eens meer op' M.a.w. Ik maak me er niet al te druk om ;-)

  Ik ken trouwens iemand die dat ook wel eens doet en die doet het omdat hij het 'rustiger' vind lezen, zonder dat er allerlei vensters openstaan die hij vanuit zijn ooghoek ziet. Hij doet het dus juist voor die lege ruimtes links en rechts.
 • Ik heb m'n browser ook altijd op de volle maat staan (1680x1050).
  't Is bij veel, vooral oude sites, eigenlijk geen gezicht. Daarom zet ik de sites die ik maak altijd in het midden en maak ze meestal 980px breed.

  Maar je kunt ook deze (2e van boven) Css layout 1250px max proberen. Die schaalt van 800 naar 1250px. Of de max-width nog smaller maken kan ook…

  Wat ik trouwens vaak heb gehad met een breedte van 950 tot 980px is dat mensen zeggen; Ik wil die balken er niet naast hebben. En dan moet je weer gaan uitleggen dat dat de achtergrond is die breder wordt bij schermen boven de 1024x768px. :cry:
 • Hierop terugkomend: ik heb nu een opzet gemaakt waarbij standaard de breedte 1150px is, waarbij in de zijbalk een fixed logo staat met "direct offerte aanvragen". Daar wil ik ook nog enkele andere -iets minder belangrijk zaken- in kwijt. Als de vensterbreedte te weinig ruimte hiervoor laat, dan valt de zijbalk weg en wordt de totale breedte 800px. Daarbij mist geen belangrijke informatie en ziet het er in alle gevallen goed uit.
 • Zelf maak ik het ontwerp altijd op 1280, waarbij ik de content binnen de 980 pixels houdt. Op deze manier als mensen dan een 1280 * 1024 scherm hebben hebben ze als nog een redelijk gevulde website.

  Ik kies hiervoor omdat de meeste mensen toch op 1024*768 zitten wat beeldscherm resolutie betreft. Als de meerderheid 1280*1024 wordt, dan ga ik voor deze resolutie ook ontwerpen eerder niet. Tenzij de klant het expliciet vraagt.
 • Heb een redelijk tijdje geleden eens een site gemaakt met een min-width breedte. Hij staat nog online maar heb er al een hele tijd niets meer mee gedaan, was meer een leuk oefen project uit 2007 denk ik. http://raf.millar.nl/ (grappig om mijn oude code weer eens te bekijken, wat een zooi divjes…)

  Verder hou ik me ongeveer aan de breedtes die hier worden genoemd.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.