Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Browser afhankelijke favicon

Anoniem
boelieboelie
6 antwoorden
 • Ik ben niet zo van de animaties op websites. Maar voor een website voor een bedrijf dat een knipoog als symbool heeft wil ik wel nadenken over een geanimeerde favicon die knipoogt.

  Nu is het niet zo moeilijk om een geanimeerde favicon te maken. Maar veel browsers ondersteunen het niet en laten in dat geval helemaal geen favicon zien en dat is nu ook weer niet de bedoeling.

  Ik wil dus als het ware twee favicons aanbieden, een geanimeerde en een 'gewone', maar dan op zo'n manier dat de juiste browser de juiste favicon gebruikt.

  Nu draait de boel op PHP en zou het niet zo moeilijk zijn om de client te checken en vervolgens de juiste HTML code aan te bieden. Maar ik vraag me af of het niet veel simpeler client side is op te lossen. Bovendien draait de boel op een CMS (PivotX) en ik wil de template code liever niet breken. (Templates bevatten geen PHP maar draaien op Smarty template engine)
 • Weet je toevallig ook welke browsers wel en niet geanimeerde favicons toestaan? Ik kan me zo voorstellen dat IE dat weer eens niet wil en dan zou je het met conditional comments op kunnen lossen. Aan de andere kant: volgens mij hoef ik jou niet uit te leggen wat dat zijn en zou je er zelf wel aan gedacht hebben als dat het probleem zou zijn gok ik.

  Alternatief wat in me opkomt: neem de geanimeerde favicon op in je head, en gebruik daarbij een andere naam dan favicon.ico. Zet een andere (niet-geanimeerde) favicon in de root van de site. Mijn hypothese is dat browsers die de geanimeerde niet herkennen zullen terugvallen op de default in de root. Geen idee of het werkt eigenlijk, maar in theorie zou het kunnen werken.


  (remind you: [i:977857f87e]In theory, there's no difference between theory and practice. In practice, there is.[/i:977857f87e])
 • Conditional comments zijn wel in me opgekomen, maar ik heb er zelden mee gewerkt en weet niet zo goed wat ik er wel en niet mee kan. Verder worden animated favicons volgens mij alleen ondersteund door Firefox en Opera en volgens mij Safari, maar dat weet ik niet zeker.

  Ik kreeg zojuist een brainwave: Een groot aantal browsers accepteerd ook GIFs als favicon. Een animated favicon is volgens mij een ge-renamede animated gif. Als ik nu eens twee favicons aanbied in de volgorde:
  [code:1:cc249662a4]
  <link rel="shortcut icon" href="animatedfavicon.gif" />
  <link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" />
  [/code:1:cc249662a4]
  Dan pakken de ondersteunende browsers al gelijk de eerste, en wie dat niet snapt pakt de tweede.
  (En dan maar hopen dat de tweede de eerste niet overruled)

  Ik ga het in ieder geval eens proberen.
 • Je bent vast niet de eerste die zoiets wil.
  Kijk maar eens bij http://www.animatedfavicon.com/
  wimb
 • Is het al gelukt Gooly? En wat was de oplossing?
 • Nee, nog niet geprobeert, maar ik denk het wel gevonden te hebben na zelf nog wat zoeken en de tips van hier. En het zit 'm volgens mij juist in dat overrulen waarover ik het eerder had.
  Twee favicons uploaden, een gewone.ico en een geanimeerde.gif
  Vervolgens beiden aanroepen in de code, met de gewone als eerste en de geanimeerde gif als tweede.
  Elke browser komt de eerste tegen en zal deze gebruiken. Dan komt die tweede geanimeerde erachteraan. Browsers die dat begrijpen laten de eerste vallen en pakken de tweede, omdat de laatste de eerste nou eenmaal overruled. Browsers die het niet snappen negeren het en blijven bij de eerste "gewone" favicon.

  Maar ik zal het hier melden als het zover is :-)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.