Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[CSS] Fontgrootte afhankelijk van vensterbreedte?

Anoniem
Ger
4 antwoorden
 • LS,

  Ik was bezig met een klein gedachten-experiment en wilde het even in de groep gooien. Wat ik probeer te bereiken is dat de fontgrootte relatief is tov de vensterbreedte. Of, iets specifieker, dat er altijd ongeveer 50-60 tekens per regel staan, ongeacht de breedte van een venster. Uiteraard kan dit ook vertaald worden naar divs, het idee blijft gelijk.

  Mijn vraag is nu: waar te beginnen? Na intensief geGoogle kom ik niet verder dan oplossingen met JavaScript en ellenlange verhalen over het belang van relatieve fontgroottes mbv em en %, maar nergens wordt gerept over een vaste fontgrootte afhankelijk van de breedte van een zekere container.

  Weet iemand van een methode om dit te bereiken? Heeft iemand ideeën hoe dit bereikt zou kunnen worden? Waar zou ik op moeten zoeken om een dergelijke aanpak te kunnen vinden?

  Graag zou ik met iedereen die dat leuk vindt dit proberen uit te werken.

  - Bas
 • Voor de duidelijkheid, ik zou dus graag hebben dat een font zo geschaald wordt dat er 60 "ems" passen in de breedte van een container.

  Overigens lees ik net iets over Firefox 4 dat momenteel nog toekomstmuziek is maar wel gaat helpen bij het bereiken van bovenstaand doel:

  [quote:0a7340e81b="http://www.css3.info/firefox-4-beta-brings-increased-support-for-css3/"]New CSS3 calc() support – This beta includes support for the new CSS3 calc() value. This lets you specify sizes that include a combination of percentages and absolute values and is hugely popular with developers.[/quote:0a7340e81b]

  Iemand enig idee of wat ik wil überhaupt kan zonder JavaScript?

  - Bas
 • Onmogelijk zonder JS. Het is niet mogelijk in CSS om op deze manier iets afhankelijk te laten zijn van iets anders. Je kan geen variabele doorgeven, css kent helemaal geen variabelen. Er is ook geen manier om in CSS het venster breedte "op te vragen".
  CSS is geen script taal, gelukkig, ook al zou het voor sommige dingen heel fijn zijn om JS niet nodig te hebben.
 • Je wilt dus eigenlijk een liquid design waarbij de lettergrootte afhankelijk is van de venster grootte. Ik heb dat wel eens geprobeerd maar ook niet voor elkaar gekregen. Wat wel kan is een site bouwen en dmv css de breedte kunnen selecteren zodat je de breedte kan switchen. In de verschillende css'en kan je dat de lettergrootte aanpassen.
  Moos

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.