Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

[seo] Wat stop je in de headers?

Anoniem
Gooly
8 antwoorden
 • Ik ben erg benieuwd hoe de medeforummers hier over denken (en nog benieuwder wat nou het beste is)
  Dat het gebruik van <h…> headers erg verstandig is om je SEO op peil te houden lijkt me algemeen bekend. Maar waar ik vaak tegen aan loop is een conflict tussen mijn ogen en mijn verstand. Want welke tekst past nou het beste in welke header…
  toch?…

  Eh, goed, we zijn toe aan een voorbeeldje merk ik.
  Nemen we de fictieve website van biologische groentenboer Piet de Vries.

  Mijn ogen zeggen:
  Piet de Vries is hier het belangrijkste, dus dat wordt een <h1>
  Dat hij biologisch groentenboer is, is zeker ook belangrijk en hoort er ook bij, dus dat stoppen we in een <h2>

  Mijn verstand zegt: <h1> heeft een hogere prioroteit dan <h2> en waar zoeken mensen op? Waarschijnlijk niet op Piet de Vries, want als mensen zijn naam kennen typen ze wel pietdevries.nl in of ze kennen hem zo goed dat ze zijn url toch wel hebben.
  Mensen zoeken naar een biologische groentenboer. Dus ik stop biologische groentenboer in een <h1> en Piet de vries krijgt een <h2>, of misschien wel een <h3> als er nog een andere zoektechnisch interessante term te vermelden valt.

  Maar dat druist voor mijn gevoel echter weer in tegen de opzet van de HTML.
  Op zich zal het er voor het oog prima uitzien, want ik zet in de stylesheet de <h2> op een bold 24 pixel font, en de <h1> op een normaal 16 pixel font, en ik zet de <h2> bovenaan de website en de <h1> wat lager. Maar toch heb ik dan op een of andere manier het gevoel dat ik de boel aan het belazeren ben.

  Zie hier mijn dillema's :-)
 • Ik denk niet perse dat er 1 goede manier is om het te doen. Als het [i:c05c288594]niet[/i:c05c288594] de "landing page" is dan zet ik de titel van de [i:c05c288594]pagina[/i:c05c288594] in de h1 dus bij Piets pagina bijvoorbeeld "Assortiment" of "Contact" oid. En dan zet ik meestal de titel van de [i:c05c288594]website[/i:c05c288594] in een h2, maar eigenlijk zou die helemaal niet in een heading hoeven. Op de "landing page" is het naar mijn idee een ander verhaal, daar zet ik meestal de titel van de [i:c05c288594]website[/i:c05c288594] in de h1 en andere relevande titels in lagere headings.
  Ik zet niet perse keywords in headings maar alleen woorden/zinnen die die op de betreffende pagina daadwerkelijk titels zijn.

  Als je nou HTML5 gebruik kan je meerdere h1's gebruiken…maar dat is weer een andere discussie…
 • Ik heb zelf, in een vergelijkbare situatie, 'Biologische groenteboer Piet de Vries' in de title-tag gezet, en dit weer herhaald in de <h1> (die tekst staat wel verstopt achter een logo).

  En de site staat al enige jaren op de eerste pagina van Google als je zoekt op 'Biologische groenteboer'* , waarschijnlijk helpt het ook dat dit ook weer terugkomt in de domeinnaam. Ik heb verder geen energie gestoken in de teksten die in de overige Hx'en staan.

  [size=9:795dd64ccf]*(Het ging hier niet om een groenteboer maar een garage die zich heeft gespecialiseerd in onderhoud van een bepaald merk auto's).[/size:795dd64ccf]
 • Ik heb inderdaad verzuimd te zeggen dat het om de index pagina gaat. Bij de overige pagina's doe ik het ook zo: De paginatitel in de <h1>
  De titel van de website zet ik eigenlijk nooit in een <h>eader want die staat ook al in de <title> en vaak in de URL, beiden met een hogere prioriteit dan de headers.

  Alles in een <h1> header zou inderdaad ook kunnen, maar dan mis ik de mogelijkheid om beide zinnen/termen afzonderlijk te stylen. (tenzij ik binnen de headers met <span>s ga beginnen, maar dat wil ik dus vermijden.
 • [quote:432bfa8d03="Gooly"]Alles in een <h1> header zou inderdaad ook kunnen, maar dan mis ik de mogelijkheid om beide zinnen/termen afzonderlijk te stylen. (tenzij ik binnen de headers met <span>s ga beginnen, maar dat wil ik dus vermijden.[/quote:432bfa8d03]
  Een heading is voor titels: h1 - paginatitel, h2 - paragraaftitel. Als je een paragraaf over de biologische groenteboer onder de h2 hebt, is de h2 op z'n plaats. Maar anders zie ik het probleem met de span niet. Zelf heb ik dat meestal gewoon in een p-element staan.

  Joost de Valk heeft een artikel ovre headings in seo geschreven, ik ben het erg alleen niet erg mee eens en in de html van z'n eigen site doet-ie het trouwens tegenwoordig weer anders. Maar misschien heb je er wat aan.
 • Hey da's een goeie.
  Bedankt!
 • Dit is hier maar zijdelings aan gerelateerd, aangezien je waarschijnlijk nog geen html5 gebruikt maar het is desondanks een interessante lees; een soort vergelijking tussen headers in html4 en html5

  Dit moet je er waarschijnlijk bij lezen als je nog niet zo met html5 bezig bent geweest. Als je interesse is gewekt is er nog veel meer te lezen, daarvoor moet je hier zijn (ook al zijn er natuurlijk veel meer bronnen voor de html5 geïnteresseerden).
 • [quote:24201c7a00="Drewster"]Dit is hier maar zijdelings aan gerelateerd, aangezien je waarschijnlijk nog geen html5 gebruikt maar het is desondanks een interessante lees; een soort vergelijking tussen headers in html4 en html5[/quote:24201c7a00]Goede link, keep 'm coming! :D

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.