Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

To HTML5 or not to HTML5 (yet) ?

Anoniem
mikesmikkel
2 antwoorden
 • Nu had dit bericht bijvoorbeeld ook "Tot CSS3 or not to CSS3" kunnen heten. Eigenlijk ben ik gewoon benieuwd hoe mede forummers hier over denken.

  We leven in de tijd van HTML 4.1, XHTML 1.1 en CSS 2.1.
  CSS3 en HTML5 zijn onderweg. Wat zeg ik? Ze zijn er al lang.

  Nu is het verleidelijk om me vol op de nieuwe technieken te storten, maar eerlijk gezegd houd ik me vooralsnog een beetje afzijdig. Veel verder dan heel af en toe een beetje experimenteren met HTML5 en CSS 3 komt het niet bij mij.

  De reden daarvan is dat ik vind dat alles wat ik bouw moet werken op browsers van maximaal vier jaar oud. En nu ik nog maar net opgelucht afscheid heb genomen van het inbouwen van speciale workarounds om de boel ook in Internet Explorer te laten werken, heb ik weinig trek om dat nu weer te gaan doen voor browsers die HTML5 nog niet voldoende ondersteunen (en volgens mij is er nog geen een die het helemaal ondersteund)

  Mijn devies is: Als het niet overal werkt, dan gebruik ik het niet. Bovendien vind ik het vervelend dat mijn code niet langer valideert in de W3C validation tool. Ik gebruik dat ding nogal vaak om foutjes op te sporen en dat wordt een stuk lastiger met allerlei "loze" foutmeldingen ertussen. Maar toegegeven, dat laaste argument is een beetje bijzaak.

  Toch heb ik me laten vertellen dat er al verschillende webbouwers de definitieve overstap naar HTML5 hebben gemaakt. Hoe ze dat hebben gedaan weet ik niet, maar een beeld van HTML code met allerlei ingebouwde workarounds en zelfverzonnen truukjes dringt zich op.

  Tot zover mijn vast niet volledige relaas en wellicht niet juiste visie. Daarom ben ik erg benieuwd hoe anderen hier over deze vraag denken
  "To HTML5 or not to HTML5 (yet) ?"
 • Grappig, bijna exact een jaar geleden vroeg ik me ongeveer hetzelfde af, al was de insteek anders. Wat niet wil zeggen dat het verrekte veel raakvlak heeft.

  Overigens is het vaak niet zo moeilijk om een pagina HTML5 te maken; als je simpelweg de doctype verandert ben je er al. Niet dat je daar iets aan hebt, maar goed. Bij open source of plugin-gevoelige systemen kan het wel handig zijn omdat je zo direct de mogelijkheid bied voor andere programmeurs om op HTML5 in te steken.

  Verder kun je vaak een heel eind komen met trucjes als Modernizr. Niet mijn favoriet, maar soms kan het wel helpen. Overigens maak ik het gros nog in XHTML 1.1.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.