Vraag & Antwoord

Webdesign (HTML, CSS, Flash)

Serverbelasting verlagen

Anoniem
BasHamar
3 antwoorden
 • Onze website bevat onder andere een fotopagina. Daarop staan verschillende fotoseries. Elke fotoserie bestaat uit diverse thumbnails. Zodra de op een thumbnail klikt, komt een grotere foto tevoorschijn. Ik kan mij voorstellen dat met meerdere fotoseries en veel bezoekers de belasting op de server groot is. Nu vroeg ik mij af hoe je dit kunt verminderen. Is het een kwestie van de pagina anders indelen (dat niet de thumbnails van alle fotoseries worden geladen) of zijn er scripts die zoiets regelen?
 • HEt is aan te raden om dan heel goed te kijken naar cacheing: probeer in plaats van de server alle caching te laten regelen, een PHP script te schrijven dat dit zelf doet, dus in plaats van <img src="plaatje.png"> schrijven <img src="img.php?img=plaatje"> o.i.d. Het script moet de volgende elementen bevatten:
  -slimme cache headers
  -input checken: niet zomaar '$bestand=$_GET('img')", maar iets wat hackers geen kans geeft (bijv. geen slashes toestaan, striptags, etc.)
  -readfile($bestand).

  Verder kan je de thumbnails zo klein mogelijk maken, en progressief ladende png's van maken, geoptimaliseerd voor het web.

  Tenslotte zou je nog je bestanden extern kunnen hosten als denkt dat je server het niet aankan, of als je een lage bandbreedte/datalimiet hebt ingekocht. Maar uiteindelijk is het devies: gewoon een goede host aanschaffen. Bekijk hoeveel informatie in mb je als bezoeker verwacht te downloaden van de server, vermenigvuldig dit met het aantal bezoekers, en koop een pakket dat met deze waarden overeenkomt. Over bandbreedte (mb/s) hoef je tegenwoordig niet zoveel zorgen meer te maken, zolang dit niet expliciet is vermeld kan je ervan uitgaan dat dit voldoende is.
 • Op zich is de bandbreedte het probleem niet. En mijns inziens zijn de thumbnails ook niet te groot. De provider vond dat er teveel aanspraak werd gemaakt op de server vanwege het grote aantal thumbnails op één pagina in combinatie met bijna tienduizend bezoekers in één maand. Is een dergelijke reactie normaal? Levert het bekijken van de thumbnails door al die bezoekers daadwerkelijk problemen op?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.