Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Welke server-side taal kan je het beste gebruiken voor .....

Anoniem
InZane
14 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb een aantal formulieren op een site staan met daarin nogal wat java-script die ervoor zorgt dat de data die ingevoerd wordt op een zodanige manier gedaan wordt dat het wenselijk is …………… :D

  Om een voorbeeld te geven: ingevoerde voorletters in het veld voorletters worden, nadat men springt naat het veld Achternaam, automatisch omgezet naar hoofdletters en tussen alle letters komen punten indien deze er nog niet staan, dus ingevoerd "ad" wordt dan "A.D."
  Zo zijn er veel controles op invoer zoals telefoonnummer, postcode etc etc.

  Nu is het vervelende van Java-script dat het een client-side taal is en dus ook uitgeschakeld kan zijn door de gebruiker.

  Nu wil ik dit script eigenlijk gaan uitvoeren op de server-side.

  Kan dit technisch gezien en welke taal is dan het handigst? ASP, PHP, Perl of zijn er nog andere opties?

  Alvast bedankt voor je reactie,

  Groeten,

  Arie
 • Er is geen handigste taal.
  Aangezien het er maar net vanaf hangt welke van de talen je beheerst. :wink:

  In principe kan je wat je wilt, met elke server-side taal bereiken.
  Ook is het handig om te kijken welke van deze talen door de webhost ondersteunt wordt.
 • Alledrie de talen zijn bruikbaar. ASP is wat meer gebonden aan windows, en wordt wat minder ondersteund. Php is op dit moment denk ik de populairste taal. Perl is op vrijwel alle webservers aanwezig. Als je nog helemaal moet beginnen, zou php mijn eerste keus zijn. Heb je ervaring met visual basic, dan is asp een optie. Maar perl is ook een goede en krachtige taal. Er zijn nog vele andere opties, op dit moment zijn ruby (on rails) en python ook vrij populair.
 • [quote:db25bde876="snoepie"]Om een voorbeeld te geven: ingevoerde voorletters in het veld voorletters worden, nadat men springt naat het veld Achternaam, automatisch omgezet naar hoofdletters en tussen alle letters komen punten indien deze er nog niet staan, dus ingevoerd "ad" wordt dan "A.D."
  Zo zijn er veel controles op invoer zoals telefoonnummer, postcode etc etc.
  [/quote:db25bde876]
  Vraagje: wat doet je script met A.F.Th. van der Heijden? En hoe ziet volgens jou een geldig telefoonnummer er uit?
 • Bedankt voor jullie reacties.

  ik beheer onze eigen webserver, dus de taal moet geen qua installatie probleem zijn ……… 8)

  Ik beheers zelf een klein beetje van de meeste talen, van java het meest maar dat wil ik dus nu hier niet ……… :lol:

  Ik zit eraan te denken om dit projectje extern te laten doen, maar het is wel zo fijn om alvast een beetje inzicht te hebben in welke taal het gedaan moet worden, ik vermoedde al dat PHP de meeste kans zou maken maar wou het even zeker weten van een paar experts ……….. :roll:

  Ik zit eraan te denken om 1 php script te maken die elk formulier kan oproepen, dan hoef ik alleen de veldnamen in de formulieren hetzelfde te houden zodat alle checks door 1 bestand gedaan kunnen worden. Is dit mogelijk?

  Groeten,

  Arie
 • Je kunt een script zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Verschillende veldnamen is ook geen probleem, zolang ze maar te onderscheiden en te checken zijn.

  Als je thuis bent in java, is dat ook best een optie. Java kan ook serverside draaien. En zelfs javascript kan meen ik wel, hoewel dat dacht ik maar weinig gedaan wordt.
 • [quote:96d2a28387]Vraagje: wat doet je script met A.F.Th. van der Heijden? En hoe ziet volgens jou een geldig telefoonnummer er uit?[/quote:96d2a28387]

  Als iemand mij nou eens kan uitleggen waarom iemand met de naam Theodoor of Chris opeen resp. de voorletters Th en Ch of Chr moeten hebben? Ik heb wel vaker discussies met klanten die dat graag zouden willen maar niemand heeft mij tot nu toe kunnen overtuigen waarom mijn voornaam Arie ook niet opeen Ar zou moeten zijn ………… :P
  Oftewel ik ga daar niet in mee en breng alles terug tot 1 letter en dan een punt. Als men dus A.F.Th. invoert zal het dus A.F.T.H. worden, maar ik kan natuurlijk ook een uitzondering maken als ik Th of Ch vind, dan kan dit natuurlijk eerst teruggebracht worden tot T of C zodat er dan A.F.T. komt te staan.
  Momenteel in Java is dit nog niet zo maar ik kan mij voorstellen dat ik dit toch in de PHP laat inbakken.

  Een geldig telefoonnummer, daar bedoel ik dan de notatie mee, dus geen spaties, (, ), - o.i.d, alleen maar de cijfers 0 t/m 9 en dan 10 cijferig. Men kan dus alleen maar of de gewone 0 t/m 9 en de numerieke toetsen 0 t/m 9 intypen, anders krijgt men een foutmelding als naar het volgende veld gesprongen wordt.

  Groeten,

  Arie
 • Je moet met een server-side-script wel iedere keer de pagina verversen als je een input wilt valideren, want anders wordt het script niet opnieuw geactiveerd. Je hebt dus een refresh nodig zodra je naar een ander veld springt, of je moet het gehele formulier in één keer valideren bij het verzenden en - indien nodig - returnen met de foutmeldingen.
 • [quote:c22149f916="davykager"]Je moet met een server-side-script wel iedere keer de pagina verversen als je een input wilt valideren, want anders wordt het script niet opnieuw geactiveerd. Je hebt dus een refresh nodig zodra je naar een ander veld springt, of je moet het gehele formulier in één keer valideren bij het verzenden en - indien nodig - returnen met de foutmeldingen.[/quote:c22149f916]

  En dat laatste had ik pcies voor ogen …………. :o , sterker nog, de eerste optie wist ik niet dat de pagina opnieuw ververst moet worden …….. :oops:

  Groeten,

  Arie
 • Ik heb zo'n idee dat jij java en javascript doorelkaar haalt. Beide hebben behalve de naam heel weinig met elkaar gemeen.
 • [quote:315a66d764="gerben"]Ik heb zo'n idee dat jij java en javascript doorelkaar haalt. Beide hebben behalve de naam heel weinig met elkaar gemeen.[/quote:315a66d764]

  Je hebt helemaal gelijk, ik zag dat ik het over java had maar dat had natuurlijk java-script moeten zijn ……… :oops:

  Wie verzint het dan ook om dat bijna dezelfde naam te geven ………. :lol:

  Arie
 • [quote:e50ba2a47e="snoepie"]Als iemand mij nou eens kan uitleggen waarom iemand met de naam Theodoor of Chris opeen resp. de voorletters Th en Ch of Chr moeten hebben?
  [/quote:e50ba2a47e]
  De uitleg. Ik vind het nogal 'gevaarlijk' om je zo inflexibel tegen klanten op te stellen. Zeker omdat je in dit geval gewoon geen gelijk hebt. 'Th' is een geldig initiaal en jouw validatie gaat daar niet goed mee om. Sowieso vraag ik me af waarom je de initialen zou willen omzetten in een A.B.C. notatie. Ik zie de meerwaarde daar niet van in.
  [quote:e50ba2a47e="snoepie"]
  Een geldig telefoonnummer, daar bedoel ik dan de notatie mee, dus geen spaties, (, ), - o.i.d, alleen maar de cijfers 0 t/m 9 en dan 10 cijferig. Men kan dus alleen maar of de gewone 0 t/m 9 en de numerieke toetsen 0 t/m 9 intypen, anders krijgt men een foutmelding als naar het volgende veld gesprongen wordt.
  [/quote:e50ba2a47e]
  Dus de volgende telefoonnummers zijn volgens jou niet geldig?
  09008844
  +31612345678
  0032612345678

  Of is 10-cijferig voldoende voor de applicatie?
  Kan natuurlijk; ik wil alleen aangeven dat niet altijd alles zo recht-toe-recht-aan is als het in eerste instantie lijkt.
 • [quote:b3ece2428d]
  De uitleg. Ik vind het nogal 'gevaarlijk' om je zo inflexibel tegen klanten op te stellen. Zeker omdat je in dit geval gewoon geen gelijk hebt. 'Th' is een geldig initiaal en jouw validatie gaat daar niet goed mee om. Sowieso vraag ik me af waarom je de initialen zou willen omzetten in een A.B.C. notatie. Ik zie de meerwaarde daar niet van in.[/quote:b3ece2428d]

  Bedankt voor je link naar enige uitleg voor de voorletters.
  Het bevestigt eigenlijk al wat ik al dacht, er zijn geen regels voor en het stamt uit vroegere tijden. Wat niet inhoud dat het fout is wat ze willen alleen is het niet gebaseerd op enige regelgeving van de Nederlandse taal.
  We zijn juist niet inflexibel tegenover onze klanten, men kan zonder een capslock te gebruiken invullen, alles wordt juist genoteerd en bijna sommige velden krijgt men gewoon een pop-up schermpje als iets niet goed is ingevuld, b.v. een e-mail adres.
  Al onze formulieren moeten bij ons een database in, welke wij weer een paar keer per jaar mailen per post. Het is dus van groot belang dat de data er goed in komt want de data wordt in principe niet later handmatig gecontroleerd, wat ook niet erg praktisch is met een database met ruim 300.000 adressen en en aanwas van ongeveer 40.000 adressen per jaar …..
  Dat is dus de reden dan ik uniforme regels hebt op veel velden, zodat het tenminste goed in de database terechtkomt, een paar jaar geleden hadden we dat niet en gebruikte sommige mensen een veld als een soort weblog ………. :P en gingen wij b.v. mensen altijd aanschrijven als "mevrouw b.v. voorbeeld-testje" i.p.v. "mevrouw B.V. Voorbeeld-Testje".

  [quote:b3ece2428d]
  Dus de volgende telefoonnummers zijn volgens jou niet geldig?
  09008844
  +31612345678
  0032612345678

  Of is 10-cijferig voldoende voor de applicatie?
  Kan natuurlijk; ik wil alleen aangeven dat niet altijd alles zo recht-toe-recht-aan is als het in eerste instantie lijkt.[/quote:b3ece2428d]

  Ik begrijp dat het niet zo rechtlijnig is als ik het zei maar al onze klanten wonen in Nederland en als we telefoonnummer vragen is het een prive of mobiel nummer. Dat is de reden dat men gewoon 0123456789 als telefoonnummer moet invullen en niet (012) 3456789. De applicatie waar de aanvragen in binnenkomen gaat gewoon veel beter om met alleen cijfers en zal op ons scherm de notatie (012) 234 67 89 tonen, maar in de database staat gewon 0123456789.
  Dat is dus een kwestie van keuzes maken en ik heb nog nooit iemand gehoord die graag zijn telefoonnummer op de internationale schrijfwijze getypt wilt hebben ………. 8)

  Bedankt voor je (off-topic) reactie, ik begrijp best wel dat sommige dingen ter discussie gesteld kunnen worden, maar het een heeft vaak weer verband met een ander proces en we draaien al lange tijd met grote tevredenheid met de huidige web applicaties.
 • Data controle kan alleen als je perfect weet aan welke regels het voldoet.
  Een website die te dwingend is heeft snel klanten die afhaken. Hou het simpel.
  Een persoon die 113 kilo weegt en 10 jaar is kan nu eenmaal voorkomen…

  Ik ben zelf trotste bezitter van een grote website met 2900 vragen (vraag maar niet waarover) en ik heb lang nagedacht over de taal. Ik heb in 2005 voor hele kleine dingen javascript gebruikt om processortijd te besparen op de server maar de meeste dingen gebeuren in het PHP script. Paar mensen uit mijn doelgroep hadden toen ik begon in 2004 nog browsers met IE4 en daar werkte java script niet goed op. Hij was eerst volledig in PHP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.