Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Webdesign, wie helpt mij orienteren

Anoniem
Tenz
4 antwoorden
 • Hallo,

  momenteel volg ik een opleiding Grafisch Ontwerpen, het doel van deze opleiding mag duidelijk zijn, maar mettertijd wil ik ook leren websites te maken, daarop is grafisch ontwerpen natuurlijk een mooie aanvulling.

  Waarom? Nou, in mijn situatie zou het ideaal zijn. Ik werk bij mijn ouders in de zaak maar ik heb niet de mogelijkheid te groeien. Ik krijg echter redelijk goed betaald maar ik zie me niet veel langer fulltime doen wat ik nu doe. Parttime echter wel, gefocused op specifieke, meer eisende zaken. Dus, zaak is dat ik ofwel een tweede baan zoek ofwel wat voor mezelf begin.

  Aangezien ik bezig ben met Grafisch Ontwerpen en hier veel lol in beleef en in het verleden ook een hoop lol heb gehad in het maken van HTML websites en ook wel met CSS codes heb gewerkt (allemaal erg primitief hoor, maar ik heb een beetje een idee) ben ik toch erg geinteresseerd in het leren bouwen van websites als freelance.

  Nou ben ik geen held in het leren en onthouden van talen en de websites die ik heb gemaakt zijn, zoals ik al zei, primitief en totaal niet geschikt voor bedrijfsleven e.d. maar ik wil me er toch meer in verdiepen. Belangrijk is voor mij dat ik mijn inkomsten goed op kan schroeven zonder me helemaal lens te werken om maar rond te kunnen komen zoals ik vandaag de dag doe (50 tot 55 uur p. week, 4 verschillende banen, inkomen van +/- 1500) Ik wil mijn inkomsten minstens op kunnen schroeven naar de 2000 zonder meer te hoeven werken als ik nu al doe.

  Echter, ik lees zoveel over webdesign en ik begrijp dus dat ik minstens 5 talen moet kennen wil ik uberhaupt een simpele website kunnen bouwen terwijl ik voorheen altijd dacht van nou, met 2 talen zou je al een leuke, grafisch goed ogende en gebruiksvriendelijke website kunnen bouwen……. Zat ik nou echt zo verkeerd?

  Momenteel gaan mijn ambities echt niet uit naar top-webdesign, ik wil goed (of zeer goed :p, maar laten we niet overdrijven) kunnen verdienen en, omdat er zoveel vraag is naar webdesign (in al zijn vormen) geloof ik dat ik hier een beste kans maak, ook als ZZP-er.

  Klopt het wat ik zeg? Zo niet, haal mij alsjullieblieft uit mijn droom! Ik ben van plan een cursus te volgen via LOI (Professioneel Webdesign) maar ik heb geen flauw idee welke talen er worden behandeld en of het me aan het einde van de rit in combinatie met Grafisch ontwerpen (ook van LOI) me een kans geeft, maar ik hoop het echt.

  Daarnaast hoor ik ook graag welke talen er geschikt zouden zijn om mooie sites te bouwen. Veilige websites zijn voor mij uiteraard van belang aangezien ik niet van plan was om een pagina te maken over de pony van mijn buurmeisje, maar ik wil wel een redelijk veilige website kunnen bieden waar niet de eerste de beste amateur hacker in kan breken.

  Dus please help me verder! Aankomend jaar ben ik nog bezig met Grafisch Ontwerpen, dus ik heb de tijd, ben echt nog aan het orienteren (het groentje) Dus wie mij een handje verder wilt helpen; HEEL graag!
 • Websites worden over het algemeen gebouwd in html in combinatie met css. Html is een opmaaktaal waarmee je een website (en met name de structuur) kan opbouwen. Vervolgens kan je met css het gebeuren stylen.

  Online kan je heel veel curussen vinden, zoals deze: http://www.w3.org/Style/Examples/011/firstcss.nl.html of deze http://www.w3schools.com/html/default.asp & http://www.w3schools.com/css/default.asp .Daar leggen ze uit hoe html werkt, hoe het is opgebouwd e.d. Daarmee moet je in staat zijn om mee te beginnen. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt is het oefenen, oefenen & oefenen. Alleen zo wordt je beter. Ik vraag me af wat zo'n LOI cursus daar nog meer aan toevoegt. Basis kennis van html en css is toch wel een vereiste. De huidige html standaard is html 4, ondertussen wordt er ook aan een nieuwe html standaard gewerkt: html 5. Veel web designers gaan al over naar 5, echter is deze standaard nog niet af en wordt dus lang niet door elke browser 100% ondersteund. Je kan jezelf hierin verdiepen, maar richt je eerst op html 4.

  Html en css zijn bedoelt voor het uiterlijk. Daarnaast heb je ook Flash, daarmee kan je grafisch gezien nog veel meer. Echter is tegenwoordig de discussie ontstaan dat Flash zijn langste tijd heeft gehad en dat met HTML 5 dezelfde zaken bereikt kunnen worden. Een simpele uitleg over Flash lijkt me handig, maar je volledig inleven in Flash zou ik voorlopig nog niet doen.

  Naast de opmaaktalen die zorgen voor het uiterlijk van de website heb je nog diverse scripttalen. Deze zorgen voor de interactie, zoals het inloggen, bijhouden van een winkelmandje e.d. Je hebt hier diverse soorten en maten in maar er zijn 2 groepen: serverside en clientside scripttalen. Serverside houdt in dat als iemand een pagina opvraagt, dat op de server allerlei script/programmeertaal wordt uitgevoerd. Bij clientside gebeurd dit direct in de browser en vind er geen interactie met de server plaats.

  De meest bekende clientside scripttaal is javascript. Meer info over javascript: http://nl.wikipedia.org/wiki/JavaScript een tutorial over javascript: http://www.w3schools.com/js/. Vaak wordt javascript ook ontwikkelt met behulp van het framework jQuery(http://jquery.com/). Veel mensen denken dat dit iets anders is, maar het is een javascript framework wat het ontwikkelen een stuk gemakkelijker maakt. Ik zou me eerst verdiepen in javascript zelf voordat je jquery gaat leren. Hierdoor snap je ook hoe jquery werkt en wat de beperkingen zijn.

  Dan heb je dus nog server side script/programmeer talen zoals PHP, ASP.NET. PHP is makkelijker om mee te beginnen, maar ASP.NET biedt op den duur veel meer mogelijkheden naar mijn mening. Je hebt hier ook tutorials voor online zoals http://www.w3schools.com/php/ en http://www.w3schools.com/aspnet/default.asp. Echter zou ik hiervoor wel de benodigde boeken voor aanschaffen.

  Je moet wel beseffen dat het leren van deze talen een lange tijd gaat duren(maanden al dan niet jaren). Ik zelf ben ooit 9 jaar geleden begonnen en hoewel ik alle bovengenoemde talen(behalve flash) onder de knie heb, leer ik vandaag de dag nog steeds bij. Ik zou zelf beginnen met html + css, hierdoor kan je vrij snel simpele websites aanleveren zonder lastige zaken. Wanneer je dit goed onder de knie hebt zou ik pas overgaan op de scripttalen. Volg tutorials, lees boeken over de achtergrond van het web en ga NIET bestaande scripts proberen te begrijpen of hergebruiken. Door knippen en plakken leer je niks en op den duur stel je het leren alleen maar uit.

  Heel veel succes :)
 • Bedankt voor je bericht! Dit is precies de info die ik nodig had!

  Wat betreft de LOI, bij het afronden van die éénjarige cursus krijg je een diploma (denk eerder dat het een certificaat is, maar ok) en daarnaast de volgende rechtmatige titels:

  CIW Associate
  CIW Professional

  Nou weet ik niet precies wat voor waarde dat heeft maar, hier in ieder geval de opleiding waar ik het over heb:
  http://www.loi.nl/cursussen/informatica_en_pc_en_internet/multimedia/professional_webdesigner/index.htm

  Daarnaast kan ik daarna ook doorgaan met User Interface en Webdesign.
  http://www.loi.nl/cursussen/informatica_en_pc_en_internet/multimedia/user_interface_and_webdesign/index.htm

  Wat voor waarde hebben deze opleidingen dan? En de titels.
  Thanks!
 • De waarde van de opleiding is dat iemand je helpt, dus ze begeleiden je. Dus met vragen kan je ze bij ze terecht, op fora online kan je dat ook, maar moet je wel mazzel hebben dat iemand je wilt helpen.

  De titels, tja.. die zijn niet beschermd dus ik kan nu ook die titel gaan voeren zonder dat ik die cursus gevolgd hebt. Het certificaat is een bewijs dat je die cursus gevolgd hebt, maar dan nog, je kan hetzelfde bereiken zonder die cursus. Voor een werkgever zal het denk ik niet veel uitmaken, het gaat meer om wat je kan waarmaken op dat moment, of je nou wel of niet een cursus gevolgd hebt.

  De enige waarde van zo'n cursus is dat je begeleidt wordt en je meer forceert er mee bezig te zijn. Als je zelf de discipline hebt om er mee aan de slag te gaan, dan is een cursus overbodig. Ik vond het vroeger gewoon super interessant en daardoor heb ik het mezelf aangeleerd. Op de informatie opleidingen die ik gevolgd heb/volg leren ze ook bijna geen programmeertalen maar op een abstracte manier naar software kijken. De talen leren we meestal zelf.

  Als je op elk moment die cursus kan starten zou ik zeggen: Haal eerst eens wat boeken uit de bieb, probeer een paar tutorials online en kijk of je het leuk vind. Bouw wat websites voor vrienden/kennissen of over onzin. . Na een maand of 2/3, denk je er dan nog een keer over na. Gaat het leren je te traag dan kan je nog eens zo'n cursus overwegen. Probeer dit vooral uit de motivatie dat je het echt leuk vindt, en niet dat je meer wilt gaan verdienen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.