Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Het printen van een webpagina.

Anoniem
Dilbert
8 antwoorden
 • Vaak als je een webpagina print, krijg je veel plaatjes e.d. mee. Bestaat er een code, iets in de trant van <print> (…) </print>, waarmee je als je op afdrukken klikt, je alleen de tekst uitprint? Bestaat zo'n actie? Je defineerd dus alleen het stuk tekst dat afgedrukt zal worden.

  Greetz,
  D.
 • Niet dat ik weet. Je kunt natuurlijk wel een printvriendelijke versie van je site maken, waarin alleen de tekst staat.
 • Beetje afhankelijk van de hoeveelheid tekst zou je flash kunnen gebruiken
 • je kan met "onbeforeprint" en "onafterprint"
  de pagina strippen als er geprint wordt en weer weer terugbrengen in de originele staat nadat de inhoud naar de printer is gestuurd.
  Lees meer op:
  http://www.javascriptkit.com/javatutors/ie5print.shtml

  grtzzz

  t.

  ps IE only…
 • - Ik heb het dan over flink wat text. Bedankt Jurriaan.

  - Teacher, ik heb het gelezen, en zoiets zocht ik. Nu kan ik een lap text aanwijzen die bij het drukken op 'afdrukken' afgedrukt word. Alleen IE, is wel jammer. Voorzover al zeer tevreden Teach.
  Misschien dat iemand nog iets leuks heeft? NS en IE misschien?

  Greetz,
  D.

  _________________
  Ik heb ook geen signature.

  [ Dit bericht is bewerkt door: Dilbert op 2002-04-10 23:33 ]
 • simpeler, maar je hebt er wel een extra pagina voor nodig:
  <link rel=alternate media=print href="de_print_bare_pagina.txt_of_htm">

  t.
 • Als ik onze vrienden van het w3c ooit goed begrepen heb dan moet je daar eigenlijk css voor gebruiken. Je maakt dan bijv een print stylesheet en een web (normal view) stylesheet.
  Maar 't is al weer een tijdje terug dat ik dat dacht te hebben gelezen en heb ook geen zin om het terug te zoeken. Bovendien zal het wel niet goed ondersteund worden :grin:

  Bovenstaande manier wordt wel vaak gebruikt, maar dan via een server-side oplossing. Je maakt twee templates (de normale en de printvriendelijke) en bij het klikken op een print-versie-button laad je de data in de print-template en kan de gebruiker de pagina afdrukken.

  Misschien kan je ook nog wat leuks doen met xml en xslt, maar om eerlijk te zijn is dat voor mij het bekende klok en klepel verhaal :wink:
  En is ook dat verhaal snel afgelopen als het client-side moet.
 • Ik heb dit ooit eens opgelost door de plaatjes (via JavaScript) een width en heigth van 0 te geven, vervolgens het print-commando aan te roepen en daarna de plaatjes weer te herstellen.
  In mijn geval ging het om een drietal plaatjes, maar je kunt ook alle plaatjes op de pagina uitlezen via JS en ze verkleinen naar 0. Terugzetten kan door de oorspronkelijke waarde in een variabele op te slaan.
  Nadeel(tje) is dat de pagina-opmaak in de war kan raken, maar dat heb je al gauw als je plaatjes van je pagina stript.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.