Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Gaat IE anders om met Javascript dan Opera?

Dick Bierman
8 antwoorden
 • Hoi.

  Op de site die ik beheer http://www.tv-apollo.nl geef ik onder iedere pagina aan wat de laatste wijzigingsdatum is. Ik doe dit d.m.v. een beetje javascript dat de document.lastModified laat zien. Ik wil dit in een kleiner lettertype weergeven, ik heb hiervoor in mijn CSS een class "klein" gedefinieerd. Bij IE laat de code [code:1:bdd0b42ac2]document.write("<br class='klein'> etc.")[/code:1:bdd0b42ac2]wel het juiste kleinere lettertype zien, terwijl Opera zelf een letterformaat lijkt te kiezen.

  Mijn vraag is of ik nu iets heel stoms probeer? Moet ik een heel andere oplossing zoeken om dit kleiner weer te geven, heb ik gewoon een tikfoutje gemaakt, of…? Wie kan mij helpen?

  Alvast bedankt!
 • 1) Je vergeet in je CSS overal af te sluiten met een puntkomma (';') wat [b:25b6a79896]verplicht[/b:25b6a79896] is.
  2) De pagina heeft een frameset doctype terwijl dit niet het geval is.

  De eerste is waarschijnlijk genoeg om het probleem te verhelpen, maar kijk ook even naar punt 2, de code is verder namelijk vrij netjes.

  - Bas
 • Hmm. Ik heb wat zaken aangepast, maar het lijkt niet te zijn opgelost.
  Kun je me uitleggen wat ik precies moet doen met die ';' voor het afsluiten van een CSS? Een regel in mijn gebruikte CSS ziet er nu bijvoorbeeld zo uit: [code:1:7e45347c8c]body {color: navy; font-family: verdana; font-size: 8pt; font-style: normal;}[/code:1:7e45347c8c] (ik heb wel een ';' toegevoegd voor de sluit-accolade, ik weet niet of dat is wat je bedoelt? Het helpt in ieder geval niet :cry:

  Ik heb ook het doctype overal weggehaald (ooit wil ik de site nog eens laten valideren door W3C, en dan schijnt dit iets verplichts te zijn, dan maar eens uitzoeken welke dtd ik moet hebben (of zou je me zo kunnen vertellen welke dtd ik zou moeten gebruiken?)), maar ook dit levert niet het gewenste resultaat op.

  Het valt me nu trouwens ook op dat het jaartal ook ver**** wordt: er wordt 103 van gemaakt in Opera, terwijl IE weer netjes 2003 aangeeft…

  Kan het ook zijn dat Opera anders omgaat met boodschappen die ik op de statusregel wil laten zien? Ik gebruik af en toe een onmouseover om wat op de statusregel te laten zien, maar ik krijg dit met Opera niet te zien (wederom, met IE wel)…
 • [quote:b70c21723d="Dick Bierman"]Kun je me uitleggen wat ik precies moet doen met die ';' voor het afsluiten van een CSS?[/quote:b70c21723d]Zoals je het nu gedaan hebt is precies wat ik bedoelde… Wat je ook nog zou kunnen proberen is [i:b70c21723d]p.klein[/i:b70c21723d] en [i:b70c21723d]p.gastboek[/i:b70c21723d] ná [i:b70c21723d]p[/i:b70c21723d] te plaatsen… Het zou niet echt uit mogen maken, maar toch…[quote:b70c21723d="Dick Bierman"]Ik heb ook het doctype overal weggehaald (ooit wil ik de site nog eens laten valideren door W3C, en dan schijnt dit iets verplichts te zijn, dan maar eens uitzoeken welke dtd ik moet hebben (of zou je me zo kunnen vertellen welke dtd ik zou moeten gebruiken?)), maar ook dit levert niet het gewenste resultaat op.[/quote:b70c21723d]http://www.alistapart.com/stories/doctype/

  Waarschijnlijk heb je één van deze twee nodig:

  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">


  <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
  "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

  De eerste is "beter", de tweede is wat ruimer.[quote:b70c21723d="Dick Bierman"]Het valt me nu trouwens ook op dat het jaartal ook ver**** wordt: er wordt 103 van gemaakt in Opera, terwijl IE weer netjes 2003 aangeeft…[/quote:b70c21723d]http://www.devguru.com/Technologies/ecmascript/quickref/date.html

  Je kunt beter getFullYear() gebruiken dan getYear().[quote:b70c21723d="Dick Bierman"]Kan het ook zijn dat Opera anders omgaat met boodschappen die ik op de statusregel wil laten zien? [/quote:b70c21723d]Dat zou heel goed kunnen… Nou ken ik Opera niet zo goed, maar in Mozilla heb ik ook de mogelijk uitgeschakeld om de tekst in mijn statusbalk te wijzigen. Wellicht is dit standaard ingesteld in Opera (en niet zonder reden!).

  - Bas
 • Tnx! Grootte van het lettertype is nu zoals ik het bedoeld heb :D
  Ik denk dat de "gouden tip" uiteindelijk is geweest om de p.klein en p.gastenboek [b:a45b95c7ac]na[/b:a45b95c7ac] p te definiëren.

  Ook je tip over getFullYear() werkt :D

  Het afsluiten van een regel in mijn CSS met een ';' is trouwens iets wat mijn editor niet zelf doet; ik gebruik AceHTML Pro, die snapt blijkbaar niet dat zo'n regel dan verplicht moet worden afgesloten met een ';'. Moet ik denk ik toch op zoek naar een editor met ingebouwde CSS-editor die dit wel netjes doet… :( Kwas net redelijk tevreden met AceHTML.

  Ik ga later nog eens stoeien met de W3C-validatie, tnx in ieder geval voor de tips m.b.t. de dtd's.

  Wat is eigenlijk de reden dat je blijkbaar niet wilt dat de statusbalk wordt 'misbruikt'? In mijn geval wil ik alleen maar met een nette tekst aangeven waar de link heen gaat (bijvoorbeeld: [Ga naar het parkprogramma]) i.p.v. dat er een tekst komt te staan als http://home.wanadoo.nl/tv-apollo/Parkprog.html. Is dit dan iets wat niet 'hoort'?
 • Fijn te horen dat je er wat aan hebt gehad! :)[quote:9d8caa3e8e="Dick Bierman"]Wat is eigenlijk de reden dat je blijkbaar niet wilt dat de statusbalk wordt 'misbruikt'? In mijn geval wil ik alleen maar met een nette tekst aangeven waar de link heen gaat (bijvoorbeeld: [Ga naar het parkprogramma]) i.p.v. dat er een tekst komt te staan als http://home.wanadoo.nl/tv-apollo/Parkprog.html.[/quote:9d8caa3e8e]De reden is dat niet iedereen het simpel houdt… Sommigen kapen je statusbalk voor allerlei JavaScript-scrolltrucjes of weet ik wat allemaal, met als gevolg dat ik niet meer kan zien waar de links nu heengaan. Dat geldt overigens ook voor jouw aanpak, dus er zullen ook wel mensen die zich daar aan irriteren. Persoonlijk vind ik het net kunnen, maar aangezien ik het niet per site kan (en wil!) instellen schakel ik het maar compleet uit. Ik geloof ook niet dat er ooit iets in zal staan dat essentieel is voor de site, dus ik neem het risico maar…

  - Bas
 • OK, goed argument. Ben ik het zelf ook wel mee eens, ik vind het ook hinderlijk als er bijvoorbeeld "reclameboodschappen" staan en ik niet kan zien waar ik heen word gelinkt. Ik ga die onmouseover's er binnenkort uit slopen.

  BTW hoe kun jij mijn volledige CSS zien als je de site bezoekt? (pure nieuwsgierigheid en onwetendheid)
 • Als ik in Mozilla de source van het rechterframe bekijk dan staat daar het adres van de betreffende pagina bij, nl. http://home.wanadoo.nl/tv-apollo/Pagina0.html, met daarin een relatieve verwijzing naar stylesheet Huisstijl.css, dus het is echt vrij simpel. Overigens kan je beter alle bestandsnamen in lower case zetten, dat is de (ongeschreven) regel en heel erg prettig bij het overzetten naar een Linux-server. Die zijn namelijk case sensative.

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.