Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

ASP ----- PHP

Anoniem
None
29 antwoorden
 • Hallo,

  Kan iemand de verschillen tussen PHP en ASP uitleggen, dus de voordelen en nadelen?
  Ik ben nog beginner in PHP en helemaal in ASP maar ik weet niet of het voordelen heeft om ze allebei te leren.

  bijvoorbaathartelijkdank,
 • Ik zou gewoon een taal goed leren, ipv. twee half. PHP is systeemonafhankelijk, met ASP zit je min of meer aan Microsoft vastgebakken.
 • Maar kan je met ASP niet meer? of is het gewoon een andere taal met ongeveer dezelfde mogelijkheden.
 • [quote:2ae93f88f2]Maar kan je met ASP niet meer? of is het gewoon een andere taal met ongeveer dezelfde mogelijkheden.[/quote:2ae93f88f2]
  Volgens mij is het een beetje hetzelfde in een ander jasje, ik gebruik zelf ASP en ben nog geen dingen tegen gekomen die ik mis ofzo en waar PHP wel over beschikt, maar mijn PHP kennis is dan ook op 1 hand te tellen…

  Weet bijv. ook niet hoe de PHP samenwerkt met gratis losse databases als MS Access (mdb)…
 • [quote:714717aec0="redmar"]Weet bijv. ook niet hoe de PHP samenwerkt met gratis losse databases als MS Access (mdb)…[/quote:714717aec0]
  MS Access gratis?
  php kan met msaccess .mdb bestanden werken ( http://nl2.php.net/manual/en/function.odbc-connect.php
 • [quote:767e191e06="cor0612"]Hallo,

  Kan iemand de verschillen tussen PHP en ASP uitleggen, dus de voordelen en nadelen?
  Ik ben nog beginner in PHP en helemaal in ASP maar ik weet niet of het voordelen heeft om ze allebei te leren.

  bijvoorbaathartelijkdank,[/quote:767e191e06]Vaak is het nadeel ook dat de meeste hosts zo goedkoop mogelijk willen doen om de hosting prijze laag te houden. Aangezien een Unix server kwa besturingsysteem zo ongeveer gratis is en Windows server onbetaalbaar. Aangezien PHP op alle platformen draait en ASP alleen op Windows (server) bieden de hosts het gewoon niet aan…
  Daarom kan ik het niet eens gebruiken… mijn host heeft een Unix server dus zit ik 'vast' aan PHP, niet dat dat erg is :wink:
 • [quote:28af4f0f9b]MS Access gratis?[/quote:28af4f0f9b]
  Als database op een server, omdat het gewoon een bestand is dat je naar een - eventueel van buitenaf onbereikbare - map upload…

  Tuurlijk is MS Access als programma niet gratis, maargoed volgens mij hebben de meeste mensen wel MS Office, dus…… :wink:
  [quote:28af4f0f9b]Aangezien PHP op alle platformen draait en ASP alleen op Windows [/quote:28af4f0f9b]
  En ChiliSoft ASP dan :D
 • Er zijn tegenwoordig genoeg hosts met een windows server, daarbij gebruiken veel bedrijven intern ook vooral windows. ASP leren is dus zeker wel nuttig. Maar ASP is geen programmeertaal, ASP is een Framework, waarbinnen je meerdere programmeertalen kunt gebruiken. Het zijn een vastgelegd aantal functies, maar de syntax is afhankelijk van de programmeertaal die je gebruikt. Zo kun je ASP scripts maken met VBscript, het meest bekende, maar ook met JScript, C#, Perl en zelfs Python.

  Tussen de orginele ASP en PHP zullen functioneel niet veel verschillen zitten, maar ASP.NET biedt zeker wel enkele voordelen. Aangezien ASP.NET van te voren wordt gecompileerd zou het bijvoorbeeld sneller moeten zijn en het werkt naadloos samen met Windows en IIS, wat het binnen bedrijven tot een handig framework maakt. Verder zitten er nog wat handigheidjes in wat betref form controls en validatie, maar niets wat je niet eventueel ook met andere talen zoals PHP of Perl zou kunnen maken.

  PHP gebruiken binnen ASP werkt (nog?) niet, maar in principe staat niets dat in de weg.
 • [quote:327ce43fa5="redmar"]
  En ChiliSoft ASP dan :D…[/quote:327ce43fa5]
  Maar dat is weer niet gratis ;)
  Maarre, volgens mij wordt ASP niet echt meer doorontwikkeld door M$. Als je dan toch een keuze wil maken, dan zal je dus moeten kiezen tussen ASP.Net en php. En maak dan, zoals Gerben al zei, een keuze.
 • bedankt voor alle reacties. In php ben ik al verder dus de keuze valt daar op!! :P
 • Waarom een keuze? Het is helemaal afhankelijk wat je uiteindelijk met je kennis wilt doen. Wil je 1 website voor jezelf maken.. inderdaad, maak dan een keuze. Wil je kunnen programmeren om je normale dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken, leer dan meerdere talen en gebruik de beste taal voor elke taak, wil je er uiteindelijk geld mee verdienen.. dan kun je niet zonder kennis van meerdere talen.
 • [quote:c968b24f65="maIRnaairruJ"]Waarom een keuze? Het is helemaal afhankelijk wat je uiteindelijk met je kennis wilt doen. Wil je 1 website voor jezelf maken.. inderdaad, maak dan een keuze. Wil je kunnen programmeren om je normale dagelijkse werkzaamheden te vergemakkelijken, leer dan meerdere talen en gebruik de beste taal voor elke taak, wil je er uiteindelijk geld mee verdienen.. dan kun je niet zonder kennis van meerdere talen.[/quote:c968b24f65]Daarom vind ik het ook enorm jammer dat ik niet ASP(.NET) kan gebruiken bij mijn host… Ik ga zo goed als zeker Technische Informatica studeren en zou graag al van veel wat weten… maar zo zie je maar weer hoe de techniek je tegen werkt :wink:

  En ligt het aan mij of is er op internet minder te vinden over ASP dan over PHP?
 • Mijn vraag kwam juist naar voren toen ik op www.aspnl.com een gratis les las. daar vind je dus wel wat info! :lol:
 • En ook op http://msdn.microsoft.com/ (Microsoft Developer Network) is een zeeeer nuttige bron van informatie aangaande alle mogelijk talen binnen ASP (VBscript etc.) en daarnaast uiteraard ASP.NET
 • Zonder al te bot reclame te willen maken: http://www.vevida.nl is een goedkope host die standaard ASP.NET aanbiedt en natuurlijk heb je met XP Professional en het .NET framework al alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.

  Het is zeker wel zo dat er over PHP (veel) meer te vinden is en er ook veel meer (gratis) wordt gemaakt. Ligt ook meer in de aard van het beestje. Rondt ASP is veel meer alles te krijgen tegen een prijs(je).. maar dat zegt ook iets over de gebruikersgroep. Veel zakelijke bedrijven.
  Daarnaast is het natuurlijk zo dat voor Perl en Python zo mogelijk nog meer gratis modules/info te vinden is dan voor PHP.. en die werken weer binnen ASP.

  (PS. Python en Perl worden niet standaard ondersteunt door ASP, daarvoor moet je eerst de engine voor downloaden, bijv.. bij http://www.activestate.com/) met als gevolg dat veel hosting bedrijven dit niet zullen ondersteunen.
 • Gebruik zelf ook Vevida, en voor de liefhebbers: PHP is daar ook een mogelijkheid.

  Dus kun je meteen alles door elkaar oefenen… en voor de prijs hoef je het niet te laten, veel goedkoper vindt je een [u:34161d395b]basispakket[/u:34161d395b] niet.
 • [quote:afa7d36f9b="Safihre"]Daarom vind ik het ook enorm jammer dat ik niet ASP(.NET) kan gebruiken bij mijn host… Ik ga zo goed als zeker Technische Informatica studeren en zou graag al van veel wat weten… maar zo zie je maar weer hoe de techniek je tegen werkt :wink:
  [/quote:afa7d36f9b]
  Heb je XP? Dan kun je toch, om het te leren, het .Net Framework installeren? Of beter nog, bestel Visual Studio 2005 Beta2 bij Microsoft. Kost niks, en je kunt een complete .Net ontwikkelomgeving installeren, inclusief het framework waarmee je lokaal met IIS je ASP.Net webapps kunt ontwikkelen/testen.
 • Kheb wel is gehoord dat apache en IIS elkaar in de weg lopen, is dat ook zo? dat ze (of een van beiden) vastlopen?
 • [quote:a827c3e470="cor0612"]Kheb wel is gehoord dat apache en IIS elkaar in de weg lopen, is dat ook zo? dat ze (of een van beiden) vastlopen?[/quote:a827c3e470]
  Als ze allebei naar dezelfde poort (standaard 80) luisteren wel ja. Je kan heel eenvoudig een van de twee een andere poort toewijzen, bijvoorbeeld 8080.
  Wat ik heb gedaan, is Apache als service installeren, en zowel de opstartmodus voor Apache, als voor IIS, op handmatig gezet.
  Ik ben nu bijvoorbeeld met een php projectje bezig, maar over een week of twee heb ik weer IIS nodig. Hoef ik alleen maar de juiste service te starten/stoppen.
 • ik heb thuis op mijn testserver IIS 5, Apache 1 & 2 en Tomcat draaien, zonder problemen. Inderdaad, zolang je ze allemaal maar een andere port geeft.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.