Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

programma op website voor kozijnen houthandel

Anoniem
kid jansen
8 antwoorden
 • M'n pa maakt een website voor meerdere houthandels, en nu had één van die houthandels een vraag of iets mogelijk is.
  Hij wil op z'n site een stel voorbeeldkozijn (gaat vooral om profiel), die klanten kunnen aanpassen door verschillende delen daarvan uit te rekken.
  Dan moet er aan de zijkant een aantal tellers komen die de maten aangeven en de prijs dat dat kozijn met die maten kost (grove indicatie).

  En dan moet er een knop komen waarbij al die informatie naar zijn emailadres wordt gestuurd.

  Ik heb me nog nooit met zulk soort dingen bezig gehouden, and guess what, dat ga ik ook niet doen.
  Maar hoe kan m'n pa zoiets in elkaar steken?
  Hij heeft wel een redelijke HTML kennis maar werkt nog steeds met Frontpage ( :evil: ). Ik zo maar een idee dat het daar in ieder geval niet mee gaat lukken. En ik denk dat die soweiso weinig met HTML meer te maken heeft.

  Eigenlijk een vraag die eerder moet komen, maar is dit überhaupt wel mogelijk?
  Hoe goed is zo iets, met hulp van jullie, te doen voor een beginner met dit soort dingen (m'n pa)?
 • Ik denk dat het best mogelijk is, bijvoorbeeld in Flash. Maar het kan wel eens een stevig stukje programmeerwerk worden.
 • Ik denk dat die houthandel zelf ook nog wel flink aan de gang moet gaan, want ik neem aan dat je toch formules moet hebben om dingen te kunnen berekenen, en dat zullen niet heel erg gemakkelijke formules worden.
  Dat het geen makkelijk klusje is had ik ook al begrepen, ik vroeg me zelfs af of het überhaupt wel mogelijk is.
 • ik ben het eens met Gerben, dit is iets voor flash, maar of je vader dat zo even uit zijn losse pols schud betwijfel ik. Is er iemand in jullie omgeving die iets meer van flash weet? Het principe is namelijk niet zo heel moeilijk, maar voor een beginner wel lastig.


  .. je had ondertussen al gereageerd.

  Ik denk dat die formules wel mee zullen vallen. Dat zal meer aan de afmeting en de houtsoort liggen dat heel moeilijke formules. Overigens zou je het hele stuk van die berekening buiten flash kunnen laten en eerst beginnen om te kijken of je een raam kunt maken in flash, waar je de afmetingen van kunt veranderen. Dan kun je later dat andere deel toevoegen.
 • [edit]spuit elfopmerking weggehaald[/edit]

  Is het niet beter om een formulier te maken waar mensen uit wat breedtes, hoogtes en kozijnsoorten kunnen kiezen? Is nog wel wat werk, maar is waarschijnlijk wat eenvoudiger. Ik denk dat je daar kennis van javascript (of tegenwoordig het 'toverwoord' AJAX) voor nodig hebt, of PHP/ASP bijv.

  Maar idd, met kennis van Frontpage red je het niet… HTML is statische code en je wilt juist een dynamische pagina, een pagina die verandert afhankelijk van de gebruiker.
 • Gaat het hier alleen om vierkante profielen, of ook meerhoekige profielen
 • bedoel je van de kozijnen? dat zijn gewoon een aantal standaard profielen, en daar kiest de klant dan uit. Vervolgens zou de klant dat voorbeeldkozijn in versimpelde vorm (die profielen hoe je er niet in terug te zien) uitrekken of versmallen in 2D (breedte en hoogte).
  M'n Pa werkt wel af en toe met Flash, volgens mij heeft hij Flash MX 2004 7.2.

  Maar hij is zeker geen Flash expert.
 • Flash 7 zou hier prima voor zijn. Op zich heb je inderdaag geen flash nodig en zou je alleen de breedte en hoogte hoeven in te voeren zoals boelieboelie zegt. Dan heb je ook geen 'AJAX' nodig wat sowieso een beetje hoog gegrepen is lijkt mij zo.

  Met flash heb je meer de mogelijkheid om het wat speelser en leuker te maken, bijvoorbeeld doordat je inderdaad met het kozijn zou schuiven en gelijk een visuele voorstelling krijgt.

  Er zit in Flash8 een nieuwe functie die hier ideaal voor zou zijn, genaamd scale9. Dat is speciaal bedoeld om het makkelijk te maken een bepaalde afbeelding/movieclip te verschalen, misschien iets waar je vader nog even naar zou kunnen kijken. Maar op zich is dit allemaal prima te doen met Flash 7.

  Er zijn vele manieren om dit te doen, maar mijn stappenplan zou zijn:

  Maak een movieclip compleet gevuld met de afbeelding van een houtsoort, genaamd hout.

  Maak een movieclip van een klein wit vierkantje en kopieer die 8 keer en plaats ze in in de vier hoeken van de hout mc en boven en onder, link en rechts. Zo lijkt het op een windows-resize box, zoals je in Word of Frontpage krijgt.

  Elk van die witte vierkantjes moet een stuk code hebben die de volgende dingen doet:
  - onPress (dus als er met de muis op geklikt wordt) moet de startDrag functie worden aangeroepen en de x/y coordinaat van de muis worden uitgelezen.
  - onRelease (als de muis na de klik weer wordt logelaten) moet stopDrag worden aangeroepen en wederom de x/y coordinaat worden uitgelezen. Het verschil tussen de 2 x coordinaten en de 2 y coordinaten is de afstand dat is gesleept met de muis en die de hout mc dus groter moet worden.
  Vergroot nu de _width en _height van de hout mc naar de nieuwe maat en
  verplaats de 8 witte vlakken weer naar hun juiste positie.

  Dit is heel globaal hoet ik het begin zou opzetten. De volgende stap zou zijn om dat vergroten/verkleinen constant uit te voeren via het 'onEnterFrame' event, zodat het er beter uitziet.

  Als dat allemaal gelukt is, ben je al een heel eind op weg.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.