Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

verschil tussen html en xhtml

Anoniem
None
3 antwoorden
 • hoi
  wat is nou eigenlijk het verschil tussen html en xhtml?
  grt wesje
 • Wat leesvoer : http://www.naarvoren.nl/artikel/xhtml.html :)
 • Nou ja, we zijn inmiddels wat jaartjes verder na dat artikel en inmiddels is men een beetje bekomen van de XHTML-hype. In die tijd werd XHTML idd als opvolger van HTML 4.01 beschouwd en daarom bijna per definitie beter dan HTML 4.01.

  Tegenwoordig zijn de meningen genuanceerder.
  - XHTML heeft weliswaar strengere regels, maar in HTML kun je net zo streng werken (om te beginnen kiezen voor een Strict-doctype). Je code kan dus net zo schoon zijn, dat ligt meer aan jezelf dan aan (X)HTML.
  - XHTML heeft wel voordelen dat het is uit te breiden, zoals in het artkel wordt gemeld (MathML bijv.), maar als je dat niet gebruikt, dan heeft dat ook geen nut.
  - Als je browsers XHTML voorschotelt zoals XHTML bedoeld is, dan kan IE het niet lezen (ook IE7 niet). Voor IE moet je dan XHTML als text/html voorschotelen, wat eigenlijk gewoon HTML is. Dus dat zet ook weinig zoden aan de dijk.

  Lees anders eens de volgende topics:
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?t=126180
  http://forum.computertotaal.nl/phpBB/viewtopic.php?p=1045027 (onderste twee reply's, met name de links).

  Maar om je vraag te beantwoorden, komt het er globaal op neer: in HTML mág je netjes coden, in XHTML móet je netjes coden; in XHTML mag je ook geen elementen en attributen in hoofdletters schrijven. Verschillen:
  www.w3.org/TR/xhtml1/diffs.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.