Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

include bij html ook mogelijk als bij php?

Anoniem
Jos1966
4 antwoorden
 • Hallo,

  Ik heb op mijn site inmiddels bijna alle pagina's voorzien van een linker en rechter kolom, die op alle pagina's terugkomen. Als ik echter een wijziging aanbreng in zo'n kolom moet ik die overal doorvoeren. Dat gaat nu nog wel, maar wie weet hoeveel html pagina's ik een jaar heb.
  Kun je een (stuk van een) html pagina includen zoals dat bij php bestanden ook gebeurt?
  Of weet iemand een nog mooiere oplossing?

  Alvast bedankt en een fijne wedstrijd.

  Jos
 • Een puur HTML oplossing is er niet. Veel servers ondersteunen echter wel iets wat Server Side Includes (SSI) heet. Daarmee kan je - zonder scripting - brokken HTML invoegen.
  Een andere oplossing is om de vaste delen onder te brengen in een javascript-bestand en via javascript in te voegen. Maar dat laatste raad ik je niet aan.
 • Als de server SSI ondersteunt (in mijn geval een Windows-server: IIS) dan moet ik de pagina's een .shtml-uitgang geven, anders werkt het includen nog niet.
 • En dan kun je de volgende code gebruiken om bestanden te includen:[code:1:abb7d1d7fc]<!–#include file="bestandsnaam.ext" –>[/code:1:abb7d1d7fc]Of vanaf de document root:[code:1:abb7d1d7fc]<!–#include virtual="bestandsnaam.ext" –>[/code:1:abb7d1d7fc]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.