Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

[php] weblog's vanaf website plaatsen

Anoniem
Indy-jones
3 antwoorden
 • Hallo,

  Ik ben onlangs ook eens begonnen met php scripten, en probeer een beetje een website te bouwen door zoveel mogelijk zelf te scripten, en niet wat voorbeeldjes te kopiëren.

  Ben inmiddels wel zo ver dat het me lukt een pagina-stijl kiezer te maken en een kalender die slechts bepaalde maanden/weken weergeeft, maar nu wil ik er nog iets bij.

  Ik zou het leuk vinden als er een weblog op m'n website zou staan, welke door bepaalde personen bijgewerkt kan worden. het zou dan ook de bedoeling zijn alleen de 5 nieuwste logs te weergeven. Deze logs zouden via het bijwerk systeem allen in één bestand staan, en php heeft naar mijn idee de mogelijkheid om steeds de nieuwste 5 uit te lezen, en de rest alsnog te weergeven in een archief oid.

  Ik heb van m'n weblog een array gemaakt, en dat werkt:
  [code:1:bd5624dcc5]$weblogarray = array('
  weblog nr1
  ', '
  weblog nr2
  ', '
  en de rest van de logs
  ')

  echo $weblogarray['0'];
  echo $weblogarray['1'];
  echo $weblogarray['2'];
  echo $weblogarray['3'];
  echo $weblogarray['4'];
  [/code:1:bd5624dcc5]
  In het indexbestand zet ik op de plek waar de weblog getoond moet worden: include(weblog.php) en de weblog is op de goeie plek te zien. Dus tot zover werkt het allemaal goed. Er bestaat ook de explode functie, zou deze beter werken?

  Maar nu komt het: ik wil dus dat andere mensen, of op dit moment wil ik eigenlijk dat het uberhaupt mogelijk is dat er in de weblog iets via de website geschreven wordt. Hiervoor gebruik ik dan een formulier, en zodra de submit knop ingedrukt wordt moet het worden weggeschreven.

  De vraag is: welke functie kan ik gebruiken om te zorgen dat de weblog precies weer bovenaan staat, dus dat de weblog op de tweede regel van m'n code komt, en aan het eind een ',' neerzet om zich weer te scheiden van het volgende deel van de array.

  Ik ben tevreden met enkele regels code, of iemand die er een tutorial over weet :) Alvast bedankt voor het lezen.
  Erik
 • Allereerst: ik denk dat je waarschijnlijk langzaam maar zeker beter kunt overstappen naar een database, die zijn voor deze zaken bedoeld en een stuk flexibeler.

  Dat gezegd hebbende, kijk eens naar de functies serialize() en unserialize() in PHP. Met eerstgenoemde kan je jouw array omzetten om makkelijk weg te schrijven naar een bestand (zonder je zorgen te maken over het hoe en wat) terwijl je met de tweede het ingelezen bestand weer kunt omzetten naar de oorspronkelijke array.

  Zocht je zoiets? ;)

  - Bas
 • Ik kwam onderstaande tutorial tegen:
  tutorial over serialize

  Hij is best handig en begrijpelijk, her en der snap ik iets niet maar dat is op zich geen probleem denk ik.

  Maar wat ik dus met serialize zou moeten doen:

  eerst natuurlijk het verhaal opslaan
  1. serialize($weblogarray)
  2. (hierna kan ik het bestand met de array weggooien zeker?)

  in geval van alleen uitlezen:
  1. bestand openen, uitlezen, etc.
  2. unserialize($weblogarray)
  3. echo $weblogarray[1];

  Nu vraag ik me wat dingen af:
  hoe ga ik het oplossen als ik wat in het bestand erbij wil schrijven, zonder m'n array kapot te maken?
  En hoe komen ze in de gegeven tutorial aan het getal 512?
  heeft dat met de uit te lezen bitlengte te maken oid?
  Want bij een weblog is dat nogal eens verschillend natuurlijk…

  Of is het al met al gewoon beter om nu direct met MySql te gaan werken? Als dat eenvoudigere scripts oplevert is dat niet verkeerd natuurlijk :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord