Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Goede online uitleg over reguliere expressies

Anoniem
Ger
3 antwoorden
 • Ik kan tegenwoordig redelijk overweg met PHP, maar 1 ding blijft me toch parten spelen: reguliere expressies. Nu wil het toeval dat de Invision, waar ik veel mee werk, aan elkaar hangt met preg_replace, preg_match preg_replace_callback, en noem maar op.

  Ik heb al gekeken op PHP.net en wikibooks, daar leggen ze het echter maar zeer summier uit. In elk geval niet uitgebreid genoeg dat ik het echt snap. Dingen als [b:602136e067]^#(.+?)$ie[/b:602136e067] komen uit de lucht vallen alsof het de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld is.

  De algemene syntax van die dingen snap ik, maar zodra dingen als het bovenstaande nodig hebt, of callbacks, ben ik uren aan het prutsen voordat het werkt, waarbij ik dan soms meer het idee heb van een toevalstreffer dan dat ik het echt snap.

  Google levert me ook niet heel veel op. Velen zeggen simpelweg "Dat ga ik niet uitleggen, want dat kun je overal vinden op internet". Da's fijn, maar waar dan?

  Iemand tips?
 • Toegegeven, regular expressions zien er al snel kryptisch uit, maar met een beetje googlen vind je toch heel wat goede informatie. Een beginpunt kan http://www.regular-expressions.info/reference.html zijn. Op deze site staat heel veel informatie over het onderwerp.
  Zelf spelen met voorbeelden is ook leerzaam en kan eenvoudig via http://regex.larsolavtorvik.com/ of http://gskinner.com/RegExr/.
 • De preg* functies in php zijn in feite reguliere espressies, overgenomen van perl, inclusief onderliggende code. De syntax van de functie is wat anders, maar de expressies zijn hetzelfde. Ga je daarmee op zoek, dan vind je de wereld sites op google. Perl bestaat gewoon al veel langer, en heeft ook veel betere regexes dan php zelf. Vandaar dat ze ook overgenomen zijn natuurlijk.

  http://www.google.nl/search?hl=en&q=perl+regular+expressions&btnG=Google+Search

  Maar wellicht moet je gewoon ook eens wat uitgeven aan een goed boek. Bijvoorbeeld:

  http://www.oreilly.com/catalog/9780596528126/index.html

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.