Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Edit zonder server code, is dat mogelijk ?

Anoniem
bvaessen
13 antwoorden
 • Hoi
  Weet iemand hoe je een site door meerdere mensen kan laten bewerken zonder iedereen de server-code te moeten geven ? Het liefst met design view omdat veel mensen die er aan moeten komen niets van de codes snappen. Bestaat hier een manier voor ?

  mvg,
  Robbert
 • Ligt er heel erg aan wat je precies wil. Ik neem aan dat het niet om PHP-bestanden oid zal gaan als ze niets van code snappen. Wil je gewoon redacteuren aan het werk laten oid? Dan kun je bijvoorbeeld een CMS gebruiken.
 • [quote:5cdb6e5999="Ger"]Ligt er heel erg aan wat je precies wil. Ik neem aan dat het niet om PHP-bestanden oid zal gaan als ze niets van code snappen. Wil je gewoon redacteuren aan het werk laten oid? Dan kun je bijvoorbeeld een CMS gebruiken.[/quote:5cdb6e5999]

  Het is idd om verschillende mensen aan het werkt te laten. Ik heb even lopen googlen maar wordt er niet veel wijzer van.
  Kan iemand mij vertellen hoe zo'n CMS systeem werkt ? en weet iemand goed systeem waar niet al te veel kennis voor nodig is ? (het liefst gratis)

  Mvg,
  Robbert
 • Er zijn veel gratis cms'en. Populaire zijn bijvoorbeeld modx, joomla en wordpress. Op de server staat een aantal php bestanden, voor weergave en editen van de pagina's. De eigenlijke tekst staat in een mysql database. Je hebt dus wel webspace nodig, met php en mysql.

  Er zijn ook wel offline systemen. Daarmee doe je het editen op je eigen pc. Daarna upload je de (gewijzigde) bestanden. Maar dat lijkt me erg lastig, als er meerdere mensen aan moeten werken.
 • [quote:f066ebf65f="gerben"]Er zijn veel gratis cms'en. Populaire zijn bijvoorbeeld modx, joomla en wordpress. Op de server staat een aantal php bestanden, voor weergave en editen van de pagina's. De eigenlijke tekst staat in een mysql database. Je hebt dus wel webspace nodig, met php en mysql.
  [/quote:f066ebf65f]

  Moet je dan je gemaakte webpagina's in een bepaalde map stoppen zodat zo'n programma de opmaak pakt of werkt zoiets ingewikkelder ? Kan je ook complete webpagina's uploaden en dan bewerken via de browser of moet alles gemaakt worden in je browser\Joomla programma ? (als je naar bijv. Joomla kijkt)

  mvg,
  Robbert
 • Dergelijke systemen werken met templates, welke de layout van de site bevatten. Deze pas je eenmalig aan naar je wensen, upload en vergeet ze. Met het cms edit je alleen de inhoud. De gebruikers kunnen dus ook niks aan de layout verknoeien, dat is juist het mooie ervan. Ze hoeven alleen hun tekst maar in te tikken, en verder niks. Ze hoeven ook niks van html te weten, of wat ook maar.
 • [quote:496fc7aeee="gerben"]Dergelijke systemen werken met templates, welke de layout van de site bevatten. Deze pas je eenmalig aan naar je wensen, upload en vergeet ze. Met het cms edit je alleen de inhoud. [/quote:496fc7aeee]

  Maar moet je dan je webpagina's incl foto's en dergelijke in de map 'templates' stoppen en dan pakt het programma het gelijk ? Of kan je alleen de 3 standaard templates aanpassen van Joomla ?

  mvg,
  Robbert
 • Je kunt doen wat je wilt natuurlijk. Maar normaliter maak je de templates aan, en voegt dan de tekst (en afbeeldingen) toe via het cms. Als je al een bestaande site hebt, kun je die of zo laten, of de inhoud daarvan ook in het cms plaatsen. Als je mensen zonder kennis van html etc. aan de site laat werken, zou ik die wel alleen via het cms toegang geven.
 • [quote:070c22cd80="gerben"]Je kunt doen wat je wilt natuurlijk. Maar normaliter maak je de templates aan, en voegt dan de tekst (en afbeeldingen) toe via het cms. Als je al een bestaande site hebt, kun je die of zo laten, of de inhoud daarvan ook in het cms plaatsen. Als je mensen zonder kennis van html etc. aan de site laat werken, zou ik die wel alleen via het cms toegang geven.[/quote:070c22cd80]

  Oke, op die manier. Kan je me misschien vertellen (of weet je misschien een tutorial) hoe ik een al bestaande site in het programma joomla upload ? Hoe werkt dat precies ? Moet je je site daar voor aanpassen of werkt het gelijk ? Het zou namelijk mooi zijn als ik mensen toegang kan geven via cms op de al bestaande site.

  mvg,
  Robbert
 • Lijkt mij een kwestie van knippen en plakken. Handwerk dus. Als het om veel pagina's gaat, kun je die eerst ook gewoon laten staan. Alleen pagina's die gewijzigd moeten kunnen worden, opnemen in het cms.
 • oke, das mooi :)
  ik heb nog een vraagje (je zal wel gek van me worden van al die vragen :wink: ) Waar moet je dat knippen en plakken in doen (welke map van joomla op de server) en de onderdelen die niet bewerkt hoeven worden in dezelfde map ?
 • [quote:76d9066b95="gerben"]Lijkt mij een kwestie van knippen en plakken. Handwerk dus. Als het om veel pagina's gaat, kun je die eerst ook gewoon laten staan. Alleen pagina's die gewijzigd moeten kunnen worden, opnemen in het cms.[/quote:76d9066b95]

  Ps. hoe weet je of een server mysql ondersteund ?
 • Dat kun je navragen bij je provider. Je kunt ook even een testbestandje aanmaken, bijvoorbeeld

  test.php

  met daarin de text

  <?php
  phpinfo();
  ?>

  Dat uploaden, oproepen in de browser, en kijken wat je te zien krijgt. Dat moet in ieder geval een hoop tekst opleveren, met daartussen enige info over mysql.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.