Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

mod_rewrite en gebruiksvriendelijkheid

Anoniem
marientje
2 antwoorden
 • Zoals iedereen tegenwoordig heb ook ik mijn eigen CMS ontwikkeld. De content zit meestal in de database en wordt dan opgevraagd via bijvoorbeeld domeinnaam/4 - met htaccess wordt dat dan /index.php?page=4 waarna het verder heel makkelijk is. Ook zijn er paginas die een script zijn, aangeroepen via domeinnaam/<scriptnaam>.php

  Nu is het natuurlijk mooier (en gebruiksvriendelijker) om in de url (vooral voor de uit de database gehaalde content) titles van de paginas te gebruiken. Om het consistent te houden het liefst voor alle paginas. Met mod_rewrite is dat niet moeilijk om om te zetten naar iets in de trant van index.php?page_name=<NaamVanDePagina> en vervolgens uit de database op te vragen ofwel de content ofwel het script dat uitgevoerd moet gaan worden.
  Nadeel hiervan is volgens mij dat alle requests dan via dat een script gaan (index.php in dit voorbeeld). Volgens mij kan dat de performance naar beneden halen. Bewijs daarvoor heb ik echter niet noch kan ik iets erover in de literatuur vinden.

  Kortom: er zijn veel voordelen om nette URLs te hebben. De manier om dat te doen bij een CMS is volgens mij door alle requests via één script te laten lopen. Literatuur die op de voordelen wijzen verwijzen soms naar htaccess maar niet op precieze details. Nu zie ik mogelijke nadelen. Heeft iemand ideeen hierover, wat eventueel andere opties zijn. Ik kan daarover namelijk niets vinden op het web.
 • Voor zover ik weet ondersteunt vrijwel elk cms-pakket het gebruik van nette url's. De voordelen zijn vrij duidelijk: seo, makkelijk te onthouden, scheiding van structuur (client side) en gebruikte technologie (server side).

  In mijn ervaring met cms-en heb ik nooit een noemenswaardige performancedaling kunnen waarnemen. Vergeet ook niet dat de meeste serversoftware zoals iig Apache en Zend PHP Engine geoptimaliseerd zijn voor het snel doorpompen van respectievelijk statische en dynamische pagina's. Indien je voor jezelf een duidelijk en goed systeem opzet voor nette url's dan kan ik je aanraden het zeker te gebruiken.

  Mijn ervaring beperkt zich echter tot cms-en met een kleine honderd "statische pagina's" en enkele duizenden berichten en reacties, allemaal opgeslagen in MySQL en verschillende cms-en geschreven in PHP. Echt grote sites, daar durf ik geen uitspraak over te doen.

  Misschien een leuke tip: ik ben altijd zeer gecharmeerd geweest van deze aanpak: http://www.sitepoint.com/article/guide-url-rewriting/4/

  Succes met je cms!

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord