Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Intranet opzetten

Anoniem
rolla
17 antwoorden
 • Ik heb op mijn werk een simpele intranetpagina in de vorm van een startpagina met links in verschillende catagorieen. Op zich werkt en maak ik er regelmatig gebruik van.

  De intranetpagina draait onder Xampp op een Asus Barebone met C2D processor, 2 Gb geheugen en 2 harde schijven in raid 1. Deze 'server' wordt gebruikt als fileserver, printserver en nu dus ook als intranetserver.

  Nu wil ik de intranetpagina uit gaan breiden met een downloadpagina waar tekeningen, stuklijsten e.d. te downloaden zijn. Daarnaast is een fotopagina ook handig, zodat de foto's van personeelsfeestjes e.d. ook te bekijken zijn.

  Nu heeft ons bedrijf ook een internetsite en ga ik de intranetsite in dezelfd stijl maken. Ik heb al wat ideeen, maar ik zou graag de mening van anderen horen. Er zijn waarschijnlijk meer mensen die op hun werk een uitgebreide intranetsite hebben.

  Wat zou ik nog meer op de intranetsite kunnen zetten?
  Ik heb nu:
  -Home (Startpagina achtig idee)
  -Download (Tekeningen, stuklijsten e.d. opvragen)
  -Foto's (foto's van personeelsfeestjes e.d.)
  -Planning (planning van monteurs / werkzaamheden, vakantie planning)

  Daarnaast vraag ik mij af of ik hier ModX voor kan gebruiken, zodat gebruikers zelf content toe kunnen voegen.

  Alvast bedankt voor het meedenken.
 • [quote:6d90086d45="rolla"]Wat zou ik nog meer op de intranetsite kunnen zetten?[/quote:6d90086d45]
  Dat kun je denk ik beter aan je collega's vragen.
 • Wil je wel dat iedereen alles kan bekijken en downloaden (oa vertrouwelijke stukken, tekeningen…).

  Het lijkt me veiliger dat een beheerder/secretaris/secretaresse plus backup persoon de updates doen; voor je het weet ben je anders tijden bezig om allerlei onzin eraf aan het halen als iedereen het mag….

  Wat handig is via het intranet:
  * alle P&O/financiële regels en regelingen/formulieren
  - denk aan ziekte/verlof/kinderopvang/aanvragen voor van alles
  - spreekuren fysio/bedrijfsarts (ARBO dienst)
  - CAO pdf
  - collectiviteitsregelingen (auto, ziektekosten etc…..)
  -…….. etc

  * wie wat waar…. via een smoelenboek of iig zo dat je weet bij wie je moet zijn

  * Veiligheid

  * Laatste nieuw pagina

  * Technische pagina voor vaknieuws, oa met links naar websites, elektronische abonnementen, etc….

  * etc…………
 • [quote:dafa249ac1="vuurtoren"][quote:dafa249ac1="rolla"]Wat zou ik nog meer op de intranetsite kunnen zetten?[/quote:dafa249ac1]
  Dat kun je denk ik beter aan je collega's vragen.[/quote:dafa249ac1]

  Mijn collega's hebben uiteraard inspraak in wat er op het intranet vermeld wordt en in overleg ga ik de intranetsite opzetten.

  Omdat ik ben niet bekend met een intranetsite vraag ik het hier, omdat er misschien mensen zijn die ervaring met intranetsites hebben en/of goeie ideeen kunnen aandragen.

  @andre@home

  Het intranet is alleen locaal te bekijken door collega's. Ik zou een gedeelte van het intranet openbaar kunnen maken en een gedeelte niet openbaar.

  Op het openbare gedeelte kan ik dan alles plaatsen wat door iedereen bekeken mag worden, zoals:
  * alle P&O/financiële regels en regelingen/formulieren
  - denk aan ziekte/verlof/kinderopvang/aanvragen voor van alles
  - spreekuren fysio/bedrijfsarts (ARBO dienst)
  - CAO pdf
  - collectiviteitsregelingen (auto, ziektekosten etc…..)
  -…….. etc

  * wie wat waar…. via een smoelenboek of iig zo dat je weet bij wie je moet zijn

  * Veiligheid

  * Laatste nieuws pagina

  * Planning

  In het niet openbare gedeelte zet ik bijv.
  -Prijsafpraken die met klanten gemaakt zijn
  -

  Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen maar dingen kan toevoegen aan de intranetsite. Mijn gedachte was ook om een beheerder aan te stellen (ik) en een backuppersoon die bij afwezigheid het overneemt.

  Nu kan ik de beveiling regelen door een directory te beveiligen met .htaccess. Ik zou dan het admin gedeelte in een map admin kunnen zetten en deze beveiligen.

  Of ik moet met usernamen en wachtwoorden gaan werken en kantoorpersoneel per persoon een username en wachtwoord toekennen en voor de monteurs een algemene username en wachtwoord maken. Op het moment dat internetexplorer opgestart wordt dat ze dan eerst een loginpagina krijgen.

  Op de 'server' draait Win XP Prof en op de netwerkschijf (gedeelde map) heb ik een map personeel waar ieder personeelslid zijn eigen map heeft, waar hij/zij documenten in kan opslaan. Is het een idee om dit op een of andere manier ook bij het intranet te betrekken? Bijv. dat iemand via het intranet naar zijn/haar eigen map kan.

  Vuurtoren en andre@home bedankt voor de reactie.
 • XAMPP != Veilig

  iig, een Agenda, en nog wat andere organising tools lijken me handig.
 • [quote:a662925fe8="rolla"]Het intranet is alleen locaal te bekijken door collega's. Ik zou een gedeelte van het intranet openbaar kunnen maken en een gedeelte niet openbaar.

  Op het openbare gedeelte kan ik dan alles plaatsen wat door iedereen bekeken mag worden, zoals:

  …………………..

  In het niet openbare gedeelte zet ik bijv.
  [b:a662925fe8]-Prijsafpraken die met klanten gemaakt zijn [/b:a662925fe8]
  -
  ……………………..
  Vuurtoren en andre@home bedankt voor de reactie.[/quote:a662925fe8] 8)

  Kijk wel uit … iemand kan bij zijn pc even weg lopen en dan staat dat mogelijk open….
  en login-id's en ww slingeren nog wel eens rond….
  Dit soort info…. ik zou met de commercieel/marketing manager overleggen of hij dat wel wil op die manier….
  Je zou beter een gesharede en op namen/ afgeschermde/ beveiligde map kunnen maken op de server, alleen met documenten begrijpbaar voor specialisten.

  Succes…..

  PS: het delen van info kan wel zeer efficient zijn, ik ben er een groot voorstander van, maar kijk WAT je deelt met WIE…..

  Ik zou het intranet NOOIT naar buiten met een wachtwoord toegankelijk maken als onderdeel van de publieke website. Houd dat compleet gescheiden, regel voor die mensen een VPN, waarmee ze als het ware op hun kantoor zitten.
  Desnoods VPN met eToken…. een extra beveiliging. Bij middel grote en grote bedrijven heel normaal.
 • [quote:7655fadfbc="BassWave"]XAMPP != Veilig[/quote:7655fadfbc]Het zou ook handig zijn als je dat even onderbouwt wellicht.
 • Ik heb nu een idee hoe ik het intranet ga opzetten, maar ik nog een belangrijke vraag.

  Ik zit er over te denken om Modx te gebruiken als CMS. Maar wat ik mij afvraag of ik met het ontwerpen rekening moet houden met eventuele beperkingen van Modx? Of kan ik pagina's net zo maken als ik zelf in gedachten heb?

  Ik wil o.a. een pagina maken waar technische documentatie als tekeningen, stuklijsten e.d. gedownload kunnen worden. De bedoeling is dat deze pagina uit 3 kolommen bestaat en dat als je in de linker kolom een merk selecteert er in het middelste kolom alle types weer worden gegeven en dat als je een willekeurige type aanklikt je vervolgens in het rechterkolom alle beschikbare documenten krijgt te zien die aan dat type gekoppeld zijn.

  Het zou mooi zijn als Modx hier bruikbaar voor is anders moet ik namelijk zelf het cms ook nog maken.
 • Modx leek mij ook altijd aardig…. maar er is niet zoveel support voor als voor Mambo. Die vind ik erg intuïtief.
  Zelfs nog handiger soms dan Joomla (met nog meer support..) die dezelfde ouders hebben…. ik heb Joomla geprobeerd, vond Mambo net fijner…..

  Oefenen…. woelmuis punt nl heeft beiden als easyinstall, maak een account aan en ga gewoon wat oefenen… je hou je pc nog schoon ook… 8)
 • [quote:fd3b989cca="andre@home"]Modx leek mij ook altijd aardig…. maar er is niet zoveel support voor als voor Mambo. Die vind ik erg intuïtief.
  Zelfs nog handiger soms dan Joomla (met nog meer support..) die dezelfde ouders hebben…. ik heb Joomla geprobeerd, vond Mambo net fijner…..

  Oefenen…. woelmuis punt nl heeft beiden als easyinstall, maak een account aan en ga gewoon wat oefenen… je hou je pc nog schoon ook… 8)[/quote:fd3b989cca]

  Ik heb Mambo gewoon gedownd en geinstalleerd en moet zeggen dat de eerste indruk goed is. Ik zie veel mogelijkheden.

  Bedankt voor de tip.
 • :D
 • Ik ben nu even aan het zoeken op internet naar informatie over het zelf maken van templates, maar vindt niet echt bruikbare informatie.

  Iemand die een paar goede sites / tutorials kan aandragen?
 • Ik ben nu al een tijdje met Mambo aan het experimenteren en ik wil nu definitef Mambo als cms gebruiken. Echter wil ik wel een eigen template maken.

  Nu wil ik onze huisstijl in de template verwerken, maar wel zo dat de intranet site afwijkt van de website en een gebruiker weet waar hij zich bevindt.

  Daarnaast heb ik bedacht om een A - Z index op te nemen, zodat de gebruiker op trefwoord kan zoeken. Bijv. een gebruiker zoekt een declaratieformulier en kijkt dan in de A - Z index onder de D en vindt dan een link naar het gezochte declaratieformulier.

  Nu zit ik alleen met de layout. Ik zit er al een paar dagen over na zitten denken en heb internet al afgestruind om ideeen op te doen, maar helaas heb ik nog geen layout die mij aan staat. Heeft iemand misschien een suggestie voor een goede layout voor een intranet site? Of misschien een voorbeeld van een intranet site?
 • http://images.google.com/images?oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=voorbeeld%20intranet&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wi
 • [quote:8d1bd8477f="andre@home"]http://images.google.com/images?oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=voorbeeld%20intranet&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wi[/quote:8d1bd8477f]

  Bedankt voor de link. Ik had zelf nog niet gezocht op afbeeldingen.

  Ik heb nu wel een ideetje voor een layout :wink:
 • Zo simpel is het vaak…. ;)
 • http://images.google.com/images?oe=UTF-8&sourceid=navclient&gfns=1&q=voorbeeld%20intranet&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=nl&tab=wi

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord