Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

PHP framework

Anoniem
Gooly
11 antwoorden
 • Ik wil aan de gang gaan met frameworks voor javascript en PHP. Nu heb ik sowieso nooit eerder met frameworks gewerkt, dus het is erg nieuw voor me. Voor javascript gaat het jQuery worden, maar voor PHP ben ik er nog niet uit. Nu zou ik er natuurlijk een stel kunnen proberen, maar het scheelt een boel tijd als ik al een voorselectie kan maken. Bovendien heb ik een trainingsbudget van 5000 euro tot mijn beschikking gekregen, maar dan moet ik wel voor september aan hebben gegeven welke trainingen ik wil gaan volgen. (Die jQuery training kost iets van 2200 euro, dus nog 2800 over voor PHP) Ik ben de laatste dagen dus in de PHP frameworks gedoken, maar vind het erg moeilijk om er een te kiezen.

  Prioriteiten:

  - Algemeen geaccepteerd
  - Niet al te zware leercurve (omdat ik het op relatief korte termijn toe wil passen. En omdat het voor mij persoonlijk beter werkt als ik op relatief korte termijn al eenvoudige resultaten zie) Ik plak er liever een vervolgopleiding aan vast dan meteen 'onder het fundament' te beginnen.
  - Goed gedocumenteerd en ondersteund

  Ik heb gekeken naar Zend, Symfony, Kohana en CodeIgniter en het lijkt er momenteel het meeste op dat het CodeIgniter of Symfony gaat worden.

  Momenteel lijkt CodeIgniter een goeie optie voor me, maar ik heb begrepen dat deze alleen met PHP4 werkt. Ik vind het moeilijk in te schatten hoe 'blocking' dit is. Van de ene kant werk ik zelf met PHP5, van de andere kant gaat een framework als het ware werk van me over nemen, en hoe belangrijk is het dat dit met een andere PHP versie gebeurt? (Ik bedoel, als ik mijn brood niet langer zelf bak, maar een ander het laat doen, maakt het me dan uit hoe hij dat brood bakt?) Ik zal alleen op moeten letten wat de webserver ondersteunt.

  Over Symfony heb ik gehoord dat het erg groot is en erg log werkt, maar wel heel erg goed is en goed gedocumenteerd.

  Over Kohana heb ik gehoord dat het erg goed is, maar matig gedocumenteerd en dat je het alleen maar goed kan leren door de code van het framework tot op de draad te analyseren. Een aanpak die me van de ene kant wel aanspreekt, maar vermoedelijk vanuit mijn onervarenheid nog iets te hoog gegrepen is.

  Dus mocht er iemand zijn die ervaring heeft met PHP frameworks, ik hoor graag je meningen en tips.
 • Ik hoorde een oud collega dat hij erg positief was over cakePHP, zelf heb ik er geen ervaring mee.

  Wel meer een algemene opmerking: Ondanks dat je framework veel zaken versimpelt en standaardiseert is het belangrijk dat het je niet belemmert. Dus ook niet bij het kiezen tussen php 4 en 5. Het forceert je dat je terug moet stappen naar een oudere php versie, dat lijkt me dus sowieso geen optie.

  Wat jquery betreft, goede keuze, alleen waarom een opleiding van 2200 euro? Het is immers gewoon javascript en het leren van de juiste syntax.

  iig succes :)
 • Tnx! Ja, wel iets om over na te denken vwb de PHP versies. Van cake PHP heb ik wel gehoord, maar me (nog) niet in verdiept. Ik ga daar eens verder naar kijken.

  Wat de cursussen betreft, ik krijg dat budget tot mijn beschikking van mijn (bijna voormalige) werrkgever, dus zonde als ik het niet gebruik. Ik heb lang nagedacht over cursussen/training. Hoewel ik altijd en overal wel meer kennis van kan gebruiken lijken de frameworks me wel iets waar ik het beste begeleiding bij kan gebruiken.
 • Slechts ter info: PHP4 bevat een hoop veiligheidslekken en wordt niet meer ontwikkeld of ondersteund, dus zou in een professionele omgeving geen optie meer mogen zijn.

  Verder heb ik geen ervaring met PHP-frameworks, dus ik zal je keuze met interesse volgen. ;)

  - Bas
 • Ik heb een tijdje geleden een applicatie gemaakt in PHP met een framework, vooral omdat ik het zat was om met de hand database toepassingen te maken. Het aanmaken van records, wijzigen en verwijderen met bijbehorende formulieren, validatie van invoer: het is redelijk saai werk en bovendien nogal meer van hetzelfde.

  Uiteindelijk ben ik ook voor CakePHP gegaan. Het hangt ook een beetje af van je voorkeur: wil je dat een framework alles voor je regelt of wil je juist je eigen gang gaan maar wel de beschikking hebben over 'hulpjes' als je dat nodig hebt?

  CakePHP doet heel veel voor je maar dwingt je wel in hun sjabloon te werken. Persoonlijk vind ik dat juist wel prettig. Ze volgen hetzelfde motto als Ruby on Rails, waarbij conventie voor configuratie gaat. Je hoeft dus niets in te stellen als je de bestanden plaatst en noemt op de manier die CakePHP verwacht. Voor standaard applicaties hoef je alleen maar database tabellen aan te maken kun je vanuit de terminal (command line dus) pagina's aanmaken voor het invoeren, wijzigen en verwijderen van informatie in die database. Dat kun je vervolgens zelf weer aanpassen natuurlijk, maar het maakt het mogelijk om al snel iets te hebben dat werkt en dat kun je vervolgens zelf weer aanpassen. Je kunt ook gewoon die automatische functie laten liggen en alles zelf doen of een combinatie van beiden. Ook kun je in je template aangeven dat je op die plek een automatisch gegenereerd invoer formulier voor die database wilt laten zien totdat je je eigen formulier afhebt zodat je snel kunt testen.

  De documentatie is goed te doen en er zijn ook veel plugins beschikbaar. Ik weet niet of er ook trainingen beschikbaar zijn, dat zou je zelf even moeten opzoeken. Je applicatie draait gewoon onder PHP5 en je kunt dus ook PHP5 code gebruiken in je eigen functies die je schrijft, maar de huidige versie is ook nog compatibel met PHP4 en het framework maakt dus nog niet gebruik van de nieuwe mogelijkheden die PHP5 bied.

  Naast dat een framework je een hoop werk scheel, zorgt de structuur die de meeste frameworks aanhouden (MVC) dat je code netjes is opgeruimd en dat maakt het weer makkelijker je eigen code te onderhouden of over te dragen. (hoewel, ook in MVC kun je er een zooitje van maken, maar het zorgde er bij mij in ieder geval voor dat ik weer ging nadenken over wat de beste plek voor een bepaalde stuk code was).

  PS: ik weet niet hoe groot het publiek is waar je applicaties voor maakt, maar frameworks voegen natuurlijk wel weer een hoop extra code toe aan je project. CakePHP heeft door zijn omvang niet de naam het meest snelle framework te zijn, de kleinere en lichtere frameworks die dus ook minder voor je doen zijn iets sneller. Persoonlijk heb ik het verschil niet echt gemerkt, maar als je iets gaat maken voor een multinational of TV-zender is het iets waar je wel even over na moet denken.
 • Da's een hele bak info, Tnx! :D Ik neem Cake zeker ook mee. Inmiddels ben ik ook op deze website terecht gekomen en het heeft gewoon nog even nodig om het allemaal tot me te nemen. Over een paar dagen hak ik de knoop maar gewoon door, maar ik houd jullie op de hoogte (BasHamar)
 • [quote:62c8fec331="Gooly"]Over een paar dagen hak ik de knoop maar gewoon door, maar ik houd jullie op de hoogte[/quote:62c8fec331]Heel fijn!

  In hoeverre spelen de kosten van het framework zelf trouwens mee in je overweging? Of in andere woorden van gelijke strekking: zijn alle frameworks gratis in gebruik?

  - Bas
 • Uiteindelijk moet je inderdaad gewoon maar de knoop doorhakken en beginnen. Er zijn zoveel frameworks dat je langer over je keuze kunt doen dan het maken van een applicatie met een framework naar keuze :). Als je het trouwens aandurft buiten PHP te kijken moet je natuurlijk ook even het hipste framework (Ruby on Rails) even meenemen. Daar zitten echt wel hele goede functies op, maar het nadeel vond ik dat als je je applicaties meestal gewoon ergens op een standaard hostingpakket kwijt moet je dan een probleem hebt.

  Alle PHP frameworks die ik ken zijn trouwens gratis & open source, dus op de kosten hoef je verder niet te letten :).
 • Terwijl ik op zoek was naar heel iets anders kwam ik dit artikel over PHP-frameworks tegen. Ik heb nog geen tijd gehad om het te lezen, maar misschien heb je er iets aan. In ieder geval dacht ik namen te zien die hier niet bij stonden.

  - Bas
 • Inmiddels een keuze kunnen maken? Ben benieuwd!

  - Bas
 • [quote:0988aeb37d="BasHamar"]Inmiddels een keuze kunnen maken? Ben benieuwd!

  - Bas[/quote:0988aeb37d]
  Ben er nog mee bezig. Ik wordt de laatste tijd enigzins gehinderd door een opeenvolging van ongeplande agenda punten :-) Maar ik ben wel een hele stap verder, o.a. door die link die je gaf. (Tnx daarvoor)

  Momenteel staan CodeIgniter en CakePHP geshorlist. In principe ook in die volgorde, maar ja, PHP4 he? Nu heb ik dat ook maar gewoon in de "wandelgangen" gehoord, maar tegelijkertijd kan ik het me eerlijk gezegd niet voorstellen. Welk zichzelf respecterend PHP framework zou niet meegaan met de aktuele PHP versies? In een tijd waar PHP6 coming is kun je toch moeilijk nog met PHP4 aan komen zetten?

  Nou ja, een lang verhaal kort: CodeIgniter is favoriet, maar PHP4 is een breekpunt. Ik moet dus nog uitzoeken hoe het met dat PHP4 verhaal van CodeIgniter zit. Blijkt dat niet te kloppen dan wordt het CodeIgniter, en anders wordt het CakePHP.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord