Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Adres toevoegen met een klik

Anoniem
Gooly
3 antwoorden
 • Ik ben met een website bezig en daarbij wil men nu de mogelijkheid om met een klik op een link, de adresgegevens toe te voegen aan het lokale adresboek van de website bezoeker.

  Ik heb nooit eerder zoiets gedaan, weet niet eens of het wel kan en heb al uitgelegd dat als het uberhaupt al kan, dit waarschijnlijk nooit voor alle adresboeken/e-mail clients gaat werken. Daarom is de 'eis' nu aangepast dat het in ieder geval voor Outlook moet werken.

  Heeft iemand hier ervaring mee, danwel kennis over?
 • [quote:d5875a01fe="Gooly"]Heeft iemand hier ervaring mee, danwel kennis over?[/quote:d5875a01fe]Dat niet, maar wel een idee. ;)
  Het lijkt me namelijk niet zomaar mogelijk, tenzij er iets is als een ActiveX integratie. Je moet namelijk:
  1. Iets naar de browser sturen (da's gemakkelijk)
  2. Datgene vanaf de browser naar de email-client sturen
  3. Dit direct zonder enige tussenkomst of klik opnemen en opslaan in het adresboek
  4. Dit toch voor tenminste Outlook, Windows Live en Thunderbird (de drie grote). Als je het alleen voor Outlook doet, dan heb je misschien een kwart van de gebruikers. (meer als je het over een bedrijven gerichte site hebt, maar dan zijn 2 en 3 sowieso ellende, zie onder)

  Bij stap 2 kom je al met een beveiligingsissue in de knoop. Elke firewall die ik ken zal protesteren volgens mij. En terecht, want je wil niet dat een website direct iets op je systeem kan uitvoeren.
  Stap 3 levert problemen op met configuratie. Misschien dat je met XML een aardig eind kunt komen, maar reken er maar op dat alle drie die clients een ander format hebben. Dat wordt één bak ellende denk ik.

  Mijn stelling is over het algemeen: alles is mogelijk, maar het heeft een prijs. Om dit te realiseren, áls het al lukt, ben je weet-ik-hoeveel uren verder. Het lijkt me sterk dat dit heel veel meerwaarde heeft en daarmee de investering waard is.

  Wat wél kan (toch nog wat positiefs op het eind) is een visitekaartje aanmaken via Outlook. Dat visitekaartje kun je opslaan en aanbieden als download. Dat kan de bezoeker dan opslaan in de eigen Outlook. Of je zegt ergens "vul hier je emailadres in om dit visitekaartje te ontvangen", of nog handiger als men al ingelogd is met een account, dat met een simpele klik doen.

  Vergt iets meer handelingen van de gebruiker, maar dit is volgens mij vrij simpel te realiseren, waardoor het de extra investering van het met één klik doen niet waard is. Kwestie van kosteneffectiviteit, en dat zal je klant neem ik aan ook wel waarderen.
 • [quote:e707658f2f="Ger"]Wat wél kan (toch nog wat positiefs op het eind) is een visitekaartje aanmaken via Outlook. Dat visitekaartje kun je opslaan en aanbieden als download.[/quote:e707658f2f]
  Daar is dacht ik een standaard voor, namelijk vCard. Zelf nooit gebruikt maar wellicht helpt het je verder.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.