Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

JSP of PHP?

Anoniem
BasHamar
7 antwoorden
 • Hallo,

  Ik kan nu redelijk goed overweg met html en javascript.

  Ik wil nu alleen meer interactieve pagina's gaan maken waar bijvoorbeeld de content wordt aangepast aan de bezoeker en waar gegevens uit een database worden gehaald.

  Ik heb gehoord dat dit met bijvoorbeeld PHP en JSP kan. Ik weet alleen niet welke ik moet gaan leren. PHP wordt volgens mij meer gebruikt. Maar misschien is het beter om meteen JSP te leren omdat het een objectgeorienteerde programeertaal is en ik dan in de toekomst makkelijker Java kan gebruiken om complexere programma's te schrijven voor het web en evt ook windows, linux, mac

  Zijn de toekomstige mogelijkheden met Java/JSP groter dan die van PHP?
  is JSP beter, sneller dan PHP?

  bvd,
  FROSTO
 • Kijk eerst wat je hosting voor mogelijkheden biedt, JSP/servlets zijn erg leuk, maar worden vrijwel niet ondersteund door (de goedkopere) hosters…
 • Python schijnt ook een erg goede server sided scripttaal te zijn. (volgens mijn bron beter dan php).

  /me is momenteel bezig met php te begrijpen maar ga wel ff kijken wat python inhoud, het is een betrouwbare bron).
 • Vertelt die betrouwbare bron je ook dat je Python al helemaal vrijwel nergens kunt hosten ;)
 • Hij heeft een eigen server, maar ik denk dat er wel host zijn. Ik heb er zelf wel is voor gekeken, en meestal wel (alleen staat het niet altijd op de site.

  /me zou zelf ook wel willen weten wat jsp nou precies is en wat het beter maakt dan php als dat zo is.
 • [quote:28ce505d38="termin8or"]/me zou zelf ook wel willen weten wat jsp nou precies is en wat het beter maakt dan php als dat zo is.[/quote:28ce505d38]JSP staat voor Java Server Pages en het werkt hetzelfde als PHP: je kan "gewoon" code en html door elkaar heen gebruiken. Voordeel van JSP is dat het eenmalig geparsed wordt door de server. PHP wordt bij iedere aanvraag opnieuw geparsed en zal dus wat trager reageren. Persoonlijk ben ik niet zo weg van JSP, ik gebruik liever Servlets (ook een Java techniek) in combinatie met een goede template engine.
  Natuurlijk zitten er ook nadelen aan JSP/Servlets (zoals overal nadelen aan zitten): het is lastiger programmeren/scripten dan bijvoorbeeld PHP…
 • Met gebruik van de juiste software, kun je PHP ook 'eenmalig laten parsen'. Het blijft dan gecompileerd, totdat het bestand gewijzigd wordt. Ik gebruik zelf perl, omdat ik daar voor het populair worden van PHP mee begonnen ben, en het meeste van weet. Zou nu waarschijnlijk php kiezen, als ik nog moest beginnen. Redelijk eenvoudige taal, en wordt goed ondersteund bij de diverse hosts.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord