Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Is php een echte programmeertaal?

Anoniem
gerben
10 antwoorden
 • Dit moeten we voor school uitzoeken.

  Naar mijn mening wel, maar ik zie op een aantal sites dat men dit een scripttaal ipv een programmeertaal vind.

  graag jullie mening…
 • PHP is in principe [b:16eb4aba9c]geen[/b:16eb4aba9c] programmeertaal. Dat heeft m.i. twee redenen:
   [*:16eb4aba9c]Het wordt niet gecompileerd maar per keer vanaf het hoogste niveau geparst voor direct gebruik en;[*:16eb4aba9c]als direct gevolg van voorgaand punt draait het ook alleen in hele specifieke omgevingen.[/list:o:16eb4aba9c]M.a.w: PHP is eigenlijk gewoon invoer naar een programma met een bepaald resultaat, en geen programma op zich.
   - Bas
 • Of je het een programmeertaal noemt, hangt ervan af of je scripten als iets anders ziet dan programmeren. "Echte" programmeurs kijken soms wat neer op "scripting" als php, perl, etc. Programmeertalen als C zijn vaak veel krachtiger, maar ook moeilijker/kritischer dan bijvoorbeeld PHP. Ik vraag me af of het wel zinvol is dit onderscheid te maken. Sommige dingen kun je beter doen in C, andere dingen kun je veel beter/makkelijker maken in PHP. Het is bijvoorbeeld volslagen krankjorum een mailformuliertje te bakken in C. Verder is het mogelijk om php code te compileren tot een zelfstandig programma. En dan kun je je afvragen of het nog wel scripten is.
 • Het is dan ook handig vooraf de definitie van een scripttaal en een programmeertaal te bepalen. Het hoeft niet precies te kloppen maar in ieder geval kan je dan bepaalde aspecten bekijken en afwegingen maken met als gevolg dat je je conclusie kunt onderbouwen, wat me toch niet onbelangrijk lijkt.

  - Bas
 • idd is de vraag "wat versta je onder programmeren".

  Je kan ook met javascript een "programma(tje)" in elkaar draaien die reageert op variabele inputs.

  In het geval van php voer je stukken scripting aan de php-parser die er dan iets mee doet, binnen een webserver welteverstaan. Als je dat vergelijkt met delphi, java of C dan doen die laatste 3 toch iets heel anders.

  t.
 • [quote:3eab61a848="teacher"]idd is de vraag "wat versta je onder programmeren".
  [/quote:3eab61a848]

  Programmeren is een probleem herleiden tot eenvoudige delen en vervolgens de oplossingen formuleren in een eenvoudige taal die zelfs een computer kan begrijpen.

  Als je in C++ een programma maakt dat “hello world” print op het scherm en dat programmeren noemt dan is het schrijven van een php- of javascript dat hetzelfde doet, [b:3eab61a848]ook[/b:3eab61a848] programmeren. Trouwens de eerste Basic versie van Bill Gates was veel primitiever dan de huidige php talen.

  Zodra je in een “taal” een computer opdrachten geeft is het programmeren.

  wimb
 • [quote:e2e42e92ff]In het geval van php voer je stukken scripting aan de php-parser die er dan iets mee doet, binnen een webserver welteverstaan. Als je dat vergelijkt met delphi, java of C dan doen die laatste 3 toch iets heel anders.[/quote:e2e42e92ff]In het geval van Java komt er ook nog een Virtual Machine en dus een soort parser aan te pas…

  [quote:e2e42e92ff]Zodra je in een “taal” een computer opdrachten geeft is het programmeren.[/quote:e2e42e92ff]Het is maar hoe je het ziet: wie geeft nu de opdracht aan de computer: de "parser" of de taal?
 • [quote:d17241520e="Bill Gates"]Het is maar hoe je het ziet: wie geeft nu de opdracht aan de computer: de "parser" of de taal?[/quote:d17241520e]

  De taal bevat de opdrachten en de parser verwerkt ze.

  wimb
 • Programmeren is het schrijven van een computerprogramma. In welke taal doet niet ter zake. Ook niet of het nog een verdere bewerking nodig heeft. Scripten is ook programmeren.

  [quote:4a30c3845b]Programmeren is een probleem herleiden tot eenvoudige delen en vervolgens de oplossingen formuleren in een eenvoudige taal die zelfs een computer kan begrijpen.[/quote:4a30c3845b]
  Onjuist

  [quote:4a30c3845b]Als je in C++ een programma maakt dat “hello world” print op het scherm en dat programmeren noemt dan is het schrijven van een php- of javascript dat hetzelfde doet, ook programmeren. Trouwens de eerste Basic versie van Bill Gates was veel primitiever dan de huidige php talen. [/quote:4a30c3845b]
  Juist

  [quote:4a30c3845b]Zodra je in een “taal” een computer opdrachten geeft is het programmeren.[/quote:4a30c3845b]
  Juist.
 • ik zie het wel…jullie zijn er ook nog nie uit…de ene vind van wel en de andere niet.

  Ik kan in ieder geval deze discussie mooi in mijn verslag verwerken.

  Bedankt voor alle reacties. 8)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.