Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Webdeveloper vs Webdesigner

Anoniem
None
22 antwoorden
 • Ik zit hier voor jullie waarschijnlijk met een erg domme vraag. Wat dit betreft ben ik voorlopig nog een groentje, maar jullie zullen me in dat geval wel ongetwijfeld kunnen helpen denk ik. :-?
  Ten eerste weet ik niet of ik dit op de goede plaats heb gepost. Ik kon het evengoed bij Webdesign zetten.
  Naast mijn fulltime job volg ik volwassenen-avondonderwijs. Mijn inleidend (grafisch) jaar heb ik achter de rug. Ik moet nu een keuze maken. Kunnen jullie me een duidelijk verschil geven tussen een Webdesigner en een Webdeveloper? Ik veronderstel dat de ene de vormgeving doet en de andere het programmeren. Maar ze kunnen wel allebei uiteindelijk zelfstandig 'een zaak' beginnen. En een Webdesigner kan perfect in zijn eentje een prachtige website maken… Waarom is er dan een Webprogrammeur nodig? Wat doet de programmeur dan precies dat de designer niet doet of kan?
  Excuses voor deze ganse hoop 'domme' vragen.
  Alvast bedankt voor enige reactie hoor.
 • Tis eigenlijk heel simpel: de ene maakt de voorkant (designer) de andere de motor (developer). Soms kunnen ze zonder elkaar, bij complexe sites echter niet…

  Ieder zijn specaliteit zeg maar.
 • Web-Designer
  Doet de vormgeving van een website, kan meestal heel goed statische sites maken.


  Web-Developer
  Maakt dynamische websites, vanuit een database, zoals een forum, E commerce toepassingen, online leerprogramma’s enz.

  Web-Masters
  Generalist, kan alles een beetje maar is verantwoordelijk voor de hele site, comptabiliteit met de verschillende browsers en scherm afmetingen, dode links repareren, te grote images verkleinen, aanmelden bij zoekmachines, doctype controle en certificatie enz..

  wimb
 • Om het plat te zeggen:

  Designer is alpha en developer is bèta.

  Kort door de bocht, maar om een idee te geven.

  - Bas
 • developer schrijft toepassingen, desinger maakt (o.a., vaak) de interface
 • [quote:ca79f6a1c6="WimB"]Web-Designer
  Web-Masters
  Generalist, kan alles een beetje maar is verantwoordelijk voor de hele site, comptabiliteit met de verschillende browsers en scherm afmetingen, dode links repareren, te grote images verkleinen, aanmelden bij zoekmachines, doctype controle en certificatie enz..
  [/quote:ca79f6a1c6]

  WebMaster is zo ongeveer de meest ruime beroepsomschrijving die er is. Degene die jij geeft is er een. Bij andere bedrijven, zijn er webmasters die het aanspreekpunt zijn voor de bezoekers. Ook gezien: uitsluitend kunnen werken met het CMS wat er staat. Bij pornosites zijn het degene die eigenlijk alles doen - de machine in het net pleuren en zoveel mogelijk domeinen en link-uitwisselings-deals.

  Bij ons is het technisch eindverantwoordelijk (developer dus), vaak aanspreekpunt en systeem- en applicatiebeheer van de machines, dus ook DBA. Eigenlijk wanneer het op kernel en OS paramaters aankomt en alles wat CISCO heet, kan ik doorgeven.
 • Bedankt voor jullie reacties!!
  Aangezien ik waarschijnlijk niet super creatief genoeg ben om grafische topsites te kunnen maken, ga ik misschien beter de development kant op. Deze opleiding duurt wel langer.
  Maar is een web-developer ook in staat om volledig in zijn eentje een website te maken of is hij altijd afhankelijk van een designer?
  Kan het zijn dat je als developer veel moeilijker werk vindt dan als designer, of staat dit ongeveer gelijk?
  Thx
 • [quote:38baed9367="darkootje"]
  Aangezien ik waarschijnlijk niet super creatief genoeg ben om grafische topsites te kunnen maken, ga ik misschien beter de development kant op.
  [/quote:38baed9367]

  'k Weet niet of "ik kan dit niet zo goed, dan maar dat" een goeie motivatie is. Design is echt wat anders als programmeren.

  [quote:38baed9367="darkootje"]
  Maar is een web-developer ook in staat om volledig in zijn eentje een website te maken of is hij altijd afhankelijk van een designer?
  [/quote:38baed9367]

  Hangt van z'n design skills af.
  Niet denegrerend bedoelt: maar wat heb je eigenlijk geleerd in het eerste jaar?
  Mijn ervaringen met stagiars van het grafisch lyceum in Haarlem, is dat men weinig leert over de basistechnieken van het internet: namelijk dat een scherm geen vaste afmetingen heeft en dat elk grafisch element te reduceren moet zijn tot een rechthoek.
  Dan hebben we't nog niet over documentstructuur.

  [quote:38baed9367="darkootje"]
  Kan het zijn dat je als developer veel moeilijker werk vindt dan als designer, of staat dit ongeveer gelijk?
  [/quote:38baed9367]

  Voor developers is er op dit moment meer werk dan banen :)
 • Hoewel het meeste al wel gezegd is, wil ik ook graag even reageren. Kijk, men moet het allemaal niet zo zwart-wit zien. In de regel is een designer een ontwerper en een developer een ontwikkelaar. Met een simpele vertaalslag van het Engels naar het Nederlands is het antwoord gegeven.

  In de praktijk is het natuurlijk een totaal ander verhaal. Als webdeveloper moet je ook op de hoogte zijn van designtechnieken en andersom werkt dat net zo. Er moet namelijk wel gecommuniceerd worden tussen beiden. Ik ben zelf opgeleid tot developer, maar ik hou me ook bezig met de grafische vormgeving. Het hangt van het project af in welke mate, waarbij het dus ook voorkomt, dat ik het volledige design op mij neem.

  Ik heb gekozen voor development vanwege het volgende: design is een aangeboren talent. Je hebt gevoel voor kleur en vormgeving en kunt dat toepassen op verschillende media (waaronder dus webdesign). Bij development ligt dat anders. Natuurlijk is er wat exacte inzicht nodig, maar in de regel is development goed aan te leren. Dus ook al ben je goed in design, dan nog is een keuze voor development helemaal niet verkeerd. Als je talent hebt voor design, kun je daar altijd op terugvallen.

  Het komt er op neer, dat het allemaal niet zo zwart-wit is. En naar de arbeidsmarkt moet je al helemaal niet kijken. Deze is zo veranderlijk als het kapsel van mijn buurmeisje.
 • Ach, en daarom noem ik mezelf sitemaster. :lol:
 • [quote:cec431da0d="Wiep Corbier"]Ach, en daarom noem ik mezelf sitemaster. [/quote:cec431da0d]Zou ik ook doen als ik die designs van jou zie :P :lol:
 • [quote:a287be5445="Bill Gates"][quote:a287be5445="Wiep Corbier"]Ach, en daarom noem ik mezelf sitemaster. [/quote:a287be5445]Zou ik ook doen als ik die designs van jou zie :P :lol:[/quote:a287be5445]
  Nou, en nu ben ik het een keer eens met Bill. Uiterlijk is het geen kunstwerk, maar ASP-technisch zit het perfect in elkaar.

  Overigens wijzen tests uit dat de bezoeker gewoon wil lezen wat ie zocht. En als daar nou hele mooie grafische plaatjes omheen staan, dat is minder interessant.
 • [quote:c6c1e71b6f="Wiep Corbier"]Overigens wijzen tests uit dat de bezoeker gewoon wil lezen wat ie zocht. En als daar nou hele mooie grafische plaatjes omheen staan, dat is minder interessant.[/quote:c6c1e71b6f]

  Deels mee eens. Er is niets zo irritant als een website waarop geen informatie staat. Maar aan de andere kant vind ik dat een goed uiterlijk betrouwbaar oogt. Wanneer ik een webwinkel zie met een slecht design (bijvoorbeeld de standaarddesigns van Frontpage), dan vind ik dat niet betrouwbaar overkomen. Wanneer er een mooi, origineel, goed en natuurlijk ook functioneel design is, heb ik er meer vertrouwen in. Dat is in mijn ogen een psychologisch feit.

  Maar wanneer het puur om informatie gaat, maakt het mij niet zoveel uit. Dan heb ik liever veel snelheid en weinig franje.
 • [quote:a7b34ceff3="Heronymus"]Maar wanneer het puur om informatie gaat, maakt het mij niet zoveel uit. Dan heb ik liever veel snelheid en weinig franje.[/quote:a7b34ceff3]
  Niet al te veel franje is inderdaad wel handig bij puur informatieve sites, maar sommigen slaan hierin imho door. De sites van w3c (deze is imho al wel prettiger geworden) of jakob nielsen nodigen niet echt uit om even lekker te gaan lezen. In ieder geval niet bij mij ;)
 • [quote:2fe72d1b6e="Annie"]De sites van w3c (deze is imho al wel prettiger geworden) of jakob nielsen nodigen niet echt uit om even lekker te gaan lezen. In ieder geval niet bij mij ;)[/quote:2fe72d1b6e]
  Je hebt gelijk. En dat terwijl dat websites zijn, waarvan je anders zou mogen verwachten. En dan vooral die Jakob Nielsen, onze usability-expert. Vergeleken bij zijn website is een prehistorisch oerwoud niets. De man heeft een afkeer tegen mooi grafisch design. Vind ik niet zo vreemd, wanneer je zelf sites maakt zoals hij. Met alle respect, hij zal ongetwijfeld professioneel en goed zijn, maar zijn website is een verschrikking… en ook op het gebied van usability.
 • [b:d04d1e7b3b]usability.[/b:d04d1e7b3b]
  En dit soort woorden bevorderen het leesplezier al helemaal niet.
 • Sorry Wiep, maar zo heet dat :).
 • [quote:774c0602b0="Heronymus"]Sorry Wiep, maar zo heet dat :).[/quote:774c0602b0]
  Dat zal best, de Nederlandse taal schiet wel vaker tekort.
  Gebruik(er)sgemak schiet mij te binnen, maar dat zal het niet zijn…
 • [quote:547d68174c="Wiep Corbier"]Dat zal best, de Nederlandse taal schiet wel vaker te kort. Gebruik(er)sgemak schiet mij te binnen, maar dat zal het niet zijn…[/quote:547d68174c]
  Ja, dat is denk ik wel een goede vertaling. Of in ieder geval een goede omschrijving.

  Maar ff offtopic (voor zover we dat nog niet waren :)). Het is inderdaad erg treurig, dat we genoodzaakt zijn, om gebruik te maken van Engelse termen, zodat die er dan lekker insluipen en we ze nooit meer kwijtraken.
 • [quote:1cabd0ee2f]Het is inderdaad erg treurig, dat we genoodzaakt zijn, om gebruik te maken van Engelse termen,[/quote:1cabd0ee2f]
  Dat zijn we helemaal niet, maar meestal maakt men gebruik van die Engelse termen bij gebrek aan een goede opleiding. Qua Nederlands wel te verstaan.

  Daarnaast staat het interessant en misschien wel intelligent, maar helaas denk ik daar anders over.

  Goed, weer terug naar het onderwerp.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.