Vraag & Antwoord

Webprogrammeren & scripting

Php-files alleen in cgi-bin directory?

Anoniem
J. de Boer
3 antwoorden
 • De titel van deze posting is eigenlijk al de hele vraag. Ik heb me tot nu toe nooit bezig gehouden met php. Maar sinds mijn vrouw en ik webmaster zijn voor de webpagina van een vereniging ben ik me aan het orienteren op het zelf makenvan een gastenboek. We willen dat de reacties meteen daarin zichtbaar worden voor het publiek, en niet via e-mail, zodat we zelf daar alsnog handen vol werk aan hebben.

  Voorzover mijn kennis van webprogrammering reikt is dat niet mogelijk met enkel html, en moeten we ons richten op php, omdat het plaatsen van de berichten z.g. serverside moet plaatsvinden.
  Onze provider (Tiscali business) ondersteunt php.

  En nu dus de vraag: Moet de php-file altijd in de cgi-bin directory worden geplaatst? Of kan dit ook in een gewone subdirectory na de nodige chmod instelling
  En dan die zogenaamde rechten te wijzigen met chmod. In diverse berichten lees ik dat dit 777 moet zijn. Ik begrijp pas sinds kort dat 7 een optelling is van alle drie categorieën rechten read, write en execute (4+1+2). Mijn FTP-programma (WS-FTP LE) verstaat nl. alleen maar r, w and x, die afzonderlijk worden aangevinkt. Alleen als ik enkele kant en klare pakketten bekijk (die ik niet wil), vertellen ze daar dat dit 755 moet zijn. En verder, geldt die chmod-actie alleen voor die php-file, of ook voor de file (bijvoorbeeld) reacties.html? En moet die reacties.html opgemaakt worden zonder <html>, <head>, <title> en <body>?

  Kortom, een paar simpele vragen, iemand die helemaal bekend is met deze materie?

  Jan de Boer

  Edit:
  Voorlopig richt ik me op het zeer eenvoudige voorbeeld wat twee jaar geleden (in nr. 7) van Computer!Totaal stond.
 • Kijk hier is, staan meestal vol met beschrijvingen van hoe alles geregeld moet worden ;).

  Anne
 • PHP kan je overal op de server plaatsen, de CGI-bin is iets dat typisch door Perl CGI scripts wordt gebruikt, een andere server side scripttaal.

  In principe hoef je een PHP-bestand niet te CHMODden tenzij je wil dat dat bestand geupdate of verwijderd kan worden. Dergelijke rechten heb je namelijk standaard niet. Als je de data in een database opslaat dan is CHMOD geheel overbodig.Overigens zou 755 al moeten werken en is dit veiliger dan 777.

  In jouw geval - je wil de reacties in reacties.html opslaan - moet je dat bestand dus CHMODden. Of je er een head in plaatst moet je zelf weten, maar het is waarschijnlijk handiger om dit dynamisch met PHP te doen.

  - Bas

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.