Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

Domeinnaam registreren

Anoniem
SpaRood
2 antwoorden
 • 1. Ik wil een domeinnaam registeren. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, dit is dus geheel nieuw voor mij. Ik ben een paar sites tegen gekomen waar je voor nog geen euro per jaar een domeinnaam kunt registeren. Ik ben er ook een paar tegen gekomen voor ongeveer 10 euro. Wat is het verschil?

  Ik ben al op http://webhosters.nl geweest, maar die site laat volgens mij alle bedrijven die domeinnamen registreren zien en geeft geen uitleg.

  2. Is er geen officiele en onafhankelijke instantie waar ik een domeinnaam kan registeren? Ik vertrouw die bedrijfjes waar je een domeinnaam kunt registren niet zo.

  3. Als ik een domeinnaam registreer bij een bedrijf, is die naam dan mijn bezit? Kan ik dan dus de naam overal meenemen en zelfs naar een andere webhost?

  Bedankt
 • 1) Domeinen worden geregistreerd bij de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) http://www.sidn.nl

  Om een domein te kunnen registreren bij deze instantie moet je daar lid van zijn. Webhosters zijn doorgaans lid van die stichting
  (leden : http://www.sidn.nl/sidn/flat/Deelnemers/Overzicht/Deelnemers_Categorie_I/index.shtml )

  Deze leden bieden consumenten en bedrijven aan een naam te registreren.
  Een deel van de kosten voor de hoster bestaat uit 4 x een kwartaalprijs voor de domeinnaam. Daarnaast betalen ze lidmaatschap.

  Verder heeft zo'n host een DNS server nodig (een server op het internet die ervoor zorgt dat het ipadres vertaald wordt naar een domein en of vise versa, vandaar de naam
  DomeinNaamServer) Het spreekt voor zich dat hier ook kosten aan verbonden zijn (aansluiting op e.o.a internet backbone soft en hardware kosten)

  De kostprijs van een domein is ongeveer 4x0.90 Euro per per jaar exclusief de kosten van het lidmaatschap en de DNS server. Dit is dus hetgene de registrant (de hoster) moet betalen.

  Als een hoster een domein voor 10 euro kan vastleggen is dat dus heel goedkoop ! (hiervoor moet hij ook nog een factuur sturen en een postzegel plakken)

  Waarom doen ze het dan voor die prijs ??

  Ze hopen dat je ook webruimte afneemt ! Een domeinnaam is natuurlijk wel leuk en aardig maar je hebt er niets aan als je 'm nergens naar laat verwijzen (bijvoorbeeld een homepage of een e-mail adres)

  De webruimte en een mailserver verhuren ze dus apart. Je kan soms je domein laten doorverwijzen naar je bestaande homepage bij je accessprovider (inbel adsl of kabel) zoiets als http://provider.nl/gebruikers/~mijnpage/ is natuurlijk minder mooi als www.mijnpage.nl

  2) Je kan alleen een domein registreren bij een deelnemer van de SIDN in categorie I. Vaak kan het wel bij niet aangesloten deelnemers maar dan doen die het weer via een aangesloten deelnemer.

  3)In 99,9% van de gevallen wel Een deelnemer registreerd voor jou de naam en verzorgt de technische invulling daarvan. Hiervoor moet je een contract tekenen waarin je het e.e.a verklaart(geen misbruik etc)

  Je kan ten alle tijden de naam weer meenemen. (ook al beweert de hoster soms anders) De naam is immers van jou. Maar het kan wel zijn dat je financiele verplichtingen doorlopen tot het afgeproken tijdstip (veelal een jaar)

  Voorbeeld :

  [code:1:d0ab10b1b1]
  Domeinnaam error404.nl (volgend domein)
  Status actief

  Registrant Non-Verbaal Bureau Voor Interactieve
  Veerhaven 14 -15
  3016 CJ ROTTERDAM
  Netherlands
  Domicilie N/A
  Gebonden aan ADR ja
  Administratief contact W. Van Strien
  +31 (0)10 2142117
  postmaster@non-verbaal.nl

  Registrar Net Ground /d
  Verryn Stuartlaan 17 c
  2288 EK RIJSWIJK ZH
  Netherlands

  Technisch contact A. De Jonge
  +31 (0)10 2061001
  postmaster@error404.nl
  Technisch contact Net Ground Technical Support
  +31 (0)70 3076110
  support@netground.nl

  Nameserver ns1.netground.nl 80.84.228.21
  Nameserver ns2.netground.nl 81.4.96.20

  Datum eerste registratie 22-02-2000
  Record laatst gewijzigd 01-08-2003
  Record onderhouden door NL Domain Registry

  [/code:1:d0ab10b1b1]

  Het domein error404.nl (niet van mij overigens) is van Bureau Non-Verbaal geregistreerd door W. Van Strien

  De hoster (deelnemer catI) is Net Ground en de contact persoon daar is A. De Jonge

  Meer op sidn.nl :)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.