Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

Afzenderadressen bij ongewenste mail/spam

Anoniem
None
4 antwoorden
 • Het mag als bekend worden verondersteld dat spammers doorgaans wisselende (fake)adressen gebruiken. Het heeft daardoor weinig zin om afzenders te blokkeren, want ze gebruiken voortdurend andere adressen. Waar nog wel eens een herhalingspatroon in zit, dat zijn de domainnamen, m.a.w. het gedeelte achter de @.
  Soms staat hier iets, wat heel duidelijk wel helemaal geblokt kan worden, zoals laatst een aantal keren "@lolsideshow.com". Kan me niet voorstellen dat ik ooit een echte mail zou kunnen krijgen die afkomstig is van zo'n adres.
  En nu mijn vraag. Weet iemand of er (in het kader van antispam):
  1e Een lijst is waarop dergelijke verdachte domainnamen vermeld staan.
  2e Een eenvoudige manier bestaat om er achter te komen of een @nnnnn echt bestaat als e-mail adres-domainnaam.
  Op deze manier zou heel veel bagger direct geblokkeerd kunnen worden.

  Vrij veel spam is afkomstig van naam@msn.com.
  Ik dacht dat msn adressen altijd naam@hotmail.com waren. Bestaat daarnaast @msn.com ook serieus (nog nooit een echte mail van gehad), of zou ik dit zonder meer kunnen blokkeren?
  Idem met @bigfoot.com en @exite.com.

  Jan de Boer
 • anti-spam programma's zoals mailwasher checken de herkomst van mail tegen databases, zoals die bij http://bl.spamcop.net of http://relays.ordb.org.
 • Voor wat jij wilt, zijn er de Realtime Blacklists in het leven geroepen. Indien je zelf geen mailserver beheert, dan moet je een spamfilter gebruiken die dit wel ondersteund, bijvoorbeeld spamihilator. De functie om te kijken of een domeinnaam bestaat heet "reversed DNS", ik ken er geen, maar er zijn misschien wel spamfilters die het ondersteunen.
 • Bedankt voor het meedenken. In principe wil ik geen antispamprogramma kopen. Het werk dat zo'n programma je uit handen neemt is in mijn beleving ondanks alles toch nog nog vrij gering. De afzenders zijn b.v. steeds weer andere, dus je blijft voortdurend bezig. Zo'n programma gooit de gefilterde mails in een lijst, die je evengoed zelf nog moet beoordelen. En zo'n site als b.v. die van Spamcop.net begint al met "This blocking list is somewhat experimental". Al met al, dat alles kan ik m.i. zelf ook wel (voor een groot deel) regelen met berichtregels. Bovendien zie ik dit even als een uitdaging.

  Ik kreeg gemiddeld ongeveer 80 spamberichten per dag, en begon te filteren met berichtregels op de bekende erotisch getinte woorden in diverse opzettelijke spellingsvarianten, en woorden als mortgage enz. Hiervan was ik absoluut zeker dat niemand mij een serieuze mail zou sturen met een dergelijke subjectregel. Dus die laat ik direct al zonder downloaden van de server verwijderen. Op deze manier verdwijnt ook spam van afzenders die vaker voorkomen en van steeds weerkerende onbekende medegeadresseerden. Met deze actie was ik meteen ongeveer 80 tot 90% van de spam kwijt.

  Aangezien OE niet op de server al naar de berichtinhoud kan kijken, laat ik mail met die woordkeus in de berichtinhoud verwijderen naar de map verwijderde items.

  Op zich zou ik met die 8 tot 10 flutberichten per dag die nu nog overblijven me niet meer druk moeten maken. Doe ik ook niet echt, maar eigenlijk zou ik die ook voor minstens 80% kwijt willen. Vandaar mijn oorspronkelijke posting.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.