Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

Waarom in mijn mailbox?

Anoniem
stolpe00
8 antwoorden
 • Deze vraag heb ik al vele malen zonder succes bij UPC uitgezet, dus dan maar hier.

  Ik vind soms in mijn mailbox berichten die in het geheel niet voor mij bestemd zijn. Vroeger had ik de mailbox mijnnaam@cable.a2000.nl. Sinds A2000 overgenomen is door UPC zijn alle mailboxen hernoemd naar mijnnaam@[b:89f74e8d13]chello[/b:89f74e8d13].nl, maar er zou nog geruime tijd mail worden geforward van a2000 naar chello. We zijn inmiddels vele jaren verder (en nog steeds een tevreden gebruiker van chello: ja, ze bestaan). Soms vind ik spam in mijn mailbox die helemaal niet aan mij is gericht. Dit is bijvoorbeeld een header:

  [code:1:89f74e8d13]Return-Path: <jennifferbowes@velnet.co.uk>
  Received: from velnet.co.uk ([222.65.112.196]) by amsfep19-int.chello.nl
  (InterMail vM.6.01.03.04 201-2131-111-106-20040729) with SMTP
  id <20040919045714.HTVH18965.amsfep19-int.chello.nl@velnet.co.uk>;
  Sun, 19 Sep 2004 06:57:14 +0200
  Message-ID: <59ab01c49df9$44765600$23be14e5@jennifferbowes>
  Reply-To: "lettie johnston" <jennifferbowes@velnet.co.uk>
  From: "lettie johnston" <jennifferbowes@velnet.co.uk>
  To: "Sha Matthews" <goorhuis@cable.a2000.nl>
  Subject: Quicker wound and fracture healing
  Date: Sun, 19 Sep 2004 07:32:19 +0400
  MIME-Version: 1.0
  Content-Type: multipart/alternative;
  boundary="—-=_NextPart_564_8E8B_281DCA63.6E8B40C0"
  X-Priority: 3
  X-MSMail-Priority: Normal
  X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
  X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400[/code:1:89f74e8d13]

  Ik ben beslist niet goorhuis@cable.a2000.nl en [b:89f74e8d13]toch[/b:89f74e8d13] komt het mailtje (alleen?) bij mij binnen. Ik had al een spam-filter op mijnnaam@cable.a2000.nl, maar een niet aan mij geadresseerd bericht slipt er dan toch door. Ik doe de laatste tijd mijn best om Postfix op mijn Linux servertje aan de gang te krijgen; en met wat ik totnutoe heb gelezen zou ik niet weten hoe dit alles door welke mailserver dan ook kan worden toegelaten.

  Zit er tussen de gelederen iemand met uitgebreide mailserver kennis die mij kan uitleggen waarom dit alles in mijn mailbox kan worden gezet?
 • http://www.xs4all.nl/helpdesk/mail/spam/spam_faq.html#7
 • Dit is helemaal niet zo'n zeldzaam verschijnsel, deze vorm van spam. Toen ik nog niet filterde, had ik er gemiddeld ongeveer 80 per dag, vaak ook nog besmet met een virus, nu nog maar zo'n 6 tot 10. Wat rest zijn steeds weer andere geadresseerden, afzenders en imbiciele onderwerpteksten.
  De verklaring is heel eenvoudig, onder BCC zit bij dit soort berichten vaak een bulk aan (slachtoffer)adressen, en voor de vorm onder gewoon Aan maar een paar. Zulke mailtjes zijn dus zeker niet alleen aan jou gericht! Je eigen adressering zit gewoon onder BCC verborgen.
  De meeste van deze berichten komen uit het buitenland, uit de meest uiteenlopende landen. Weinig anders aan te doen dan filteren.

  Edit:
  Het bericht van Error404 werd precies tegelijk met dat van mij geplaatst. Nuttige link, met voor een deel precies dezelfde informatie. Over één ding ben ik het daar echter niet eens, nl. de stelling dat spam niet zo vaak virussen bevat. Mijn ervaring is het tegendeel, en die berichten kan ik absoluut niet traceren naar besmette bekenden. Ik zie ze gewoon als een vorm van baldadigheid, net als het vernielen van bushaltes e.d.
 • @TS:
  vermink svp effe de mailadressen in je geposte header:
  waarschijnlijk zijn ze van "slachtoffers" net als jij, en geef je mail-harvesters niet nog meer voedsel…
 • Het ligt zo voor de hand en toch ik kom er niet op. Ik denk kennelijk niet als een spammer. Komt misschien omdat de inhoud van de BCC niet in de header is opgenomen (waarom eigenlijk niet?).

  Buiten dat alles om vraag ik me af waarom ze het sturen. Als het onder zo'n valse vlag moet, dan zal iemand die per ongeluk toch dat mailtje opent al helemaal geen zaken willen doen met de spammer. Het zal inderdaad wel baldadigheid zijn, zoals J. de Boer al stelde.

  Jongens, ik ben weer een hoop wijzer, dank zij jullie. Kijken of ik nog wat slimmere filtertjes weet te bedenken…

  Bedankt.
 • Versta me wel goed, het is naast die baldaddigheid ook voor een groot deel opdringerige reclame voor allerlei producten zoals groeimiddelen voor je je weet wel enz. Door steeds andere spellingsvarianten en andere afzenders in de berichten te zetten omzeilen ze steeds weer de filtermethoden, en bereiken ze een zo groot mogelijk aantal potentiele klanten, althans dat proberen ze. Door hun stupide manier van werken, beschouw ik dat echter ook als baldadigheid.
 • Yep, ik had je begrepen. En ik denk dat je er het juiste woord voor gevonden hebt. Ik kan weinig andere redenen verzinnen waarom iemand zo hardnekkig probeert bij een ander binnen te komen met een produkt waarvan deze klip en klaar heeft aangegeven er iets mee te maken te willen hebben. Een filter op woorden als viagra/hypotheek/mortgage is in mijn ogen klip en klaar: daar valt geen klandizie te vinden. de enige motivatie … baldadigheid.

  Vandaag kreeg ik twee mailtjes van verschillende personen waarin beide opstellers verklaarden dat ik "heel belangrijk" voor ze ben, omdat ik op hun site geld wilde uitgeven aan software vooreen schijntje. Het was werkelijk een stuitend onbenullige tekst waarvoor een kleuter zich zou schamen. En het zou nog lachwekkend zijn als je er per dag maar niet zo veel van kreeg. En je toch weer bang bent dat er ergens onder water een virus mee binnensluipt.

  Zucht.
 • [quote:0f1b2ad69c="stolpe00"]…………… En je toch weer bang bent dat er ergens onder water een virus mee binnensluipt. Zucht.[/quote:0f1b2ad69c]Dáár kun je wat tegen doen, tegen dat binnensluipen. Een antivirusprogramma dat ook binnenkomende e-mail inclusief bijlagen scant. Zal iedereen inmiddels mee eens zijn. Maar daarnaast, en dát dringt nog niet tot iedereen door, vink weergave in het voorbeeldvenster weg. Aan de stomme titels die ondanks een beetje slimme filtering nog binnen druppelen zie je onmiddellijk dat het troep is, dus niet openen (!) maar direct deleten. En bij twijfel eerst even in de header kijken. Dan loop je dáár geen enkel risico.

  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord