Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

VPS, wat is dat en waar moet ik op letten?

Anoniem
Venzent
4 antwoorden
 • Een relatie van mij wil zijn webshop en forum (phpbb2) overzetten op een VPS (Virtual Private Server). Hij komt zelf aan met www.vdx.nl , maar er zullen ongetwijfeld meer hosters zijn. Hoe moet ik dit zien, de VPS'en draaien allemaal Centos 4.4, betekend dit dat je een "kale" Linux-bak krijgt met SSH toegang en verder zoek je het maar uit? Ik heb ervaring met het opzetten van Apache/MySQL/php op Fedora, heb ik dan voldoende kennis hiervoor in huis? Wat zijn zaken waar we op moeten letten?
  Wie kan wat goede tips geven?
 • Een vps is in dit geval een virtuele dedicated server. Je moet je het als het ware zien, dat er een linux omgeving binnen een draaiende linux omgeving is. (bepaalde zaken worden gedeeld met andere linux omgevingen.) Voordeel voor de aanbiedende partij is dat hij/zij meerdere vps'en kan aanbieden zonder apparte servers neer te zetten voor elke klant. Immers bij een normale dedicated server, wordt er een server neergezet per klant op basis van lease.

  Wat krijg je?

  - het zelfde als je zelf een kale server zou neerzetten in een colo.
  (oftewel, enkel het os erop en netwerk preconfigured en SSH toegang)
 • Ok, ik neem aan dat je normaliter root access krijgt, en onder het mom van "zoek het uit, leef je uit" dien je de bak zelf in te richten en te onderhouden, kennis op os-niveau is dus gewenst?
 • grote kans idd.

  Enkele vps provider hebben soms het een en ander voorgeconfigureerd, tbv het gemak. Andere zijn zoals eerder aangegeven: kale install, suc6 ermee
  Misschien moet je even op de provider haar support site kijken, om na te gaan hoe ze het afleverd.

  Bij bijna allemaal heb je een root account (of een sudo account)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.