Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

Mail fraudegevoelig, bug of normaal?

Anoniem
Venzent
6 antwoorden
 • Ik gebruik outlook express en maakte recentelijk een standaard mail voor een familielid met een winkeltje op internet. Voor de grap heb ik de afzender en het mailadres hier op aangepast in Outlook express.
  'Webshop Joopie'
  fraude@abnbank.nl
  Tot mijn niet geringe verbazing kon de deze mail vervolgens gewoon verzenden via mijn provider het net.
  Ik kan dus uit naam van ieder mailadres mail verzenden. Dit lijkt me niet normaal en erg fraudegevoelig, denk aan de paypal fraude mailtjes.
  Dit is toch niet normaal zonder dat de werkelijke houder van het mailadres ervan weet of hier goedkeuring aan geeft?
  Wie weet wat hier gaande is? :roll:
 • Dit is sinds het bestaan van pop3 al het geval, en is niks vreemds. Ik kan jou per post toch ook een brief sturen en als afzender kabouter Plop invullen?
 • Spammers maken hier ook gebruik van. En vervolgens krijgt een niets vermoedende internetgebruiker allemaal boze mails omdat hij spam verstuurd zou hebben.
 • [quote:a3f68a53cf]Dit is sinds het bestaan van pop3 al het geval, en is niks vreemds. Ik kan jou per post toch ook een brief sturen en als afzender kabouter Plop invullen?[/quote:a3f68a53cf]
  Ik vind dit voorbeeld niet helemaal vergelijkbaar. Bedankt trouwens voor de ontnuchterende feiten. Als ik een brief ontvang van jan peter balkenende dan verwacht ik eigenlijk dat dit een fake brief is tenzij deze brief wel heel geloofwaardige kenmerken heeft als geloofwaardig briefpapier enz. Als de inhoud ook logisch en overtuigend duidelijk maakt waarom ik een brief ontvang van zo'n persoon/instantie dan mag ik aannemen dat deze persoon ook daadwerkelijk de afzender is. Hoewel je natuurlijk nooit 100% zekerheid hebt. Immers wat echt is wordt ook nagemaakt.

  Bij mail is de authenticiteit moeilijker vast te stellen denk ik. Als ik een mail krijg van mijn bank abn van jasper jansen die me vraagt even contact op te nemen over mijn bankaccount dan zal ik dit denk ik braaf doen. Als deze persoon mij vervolgens om privacy gevoelige gegevens vraagt dan zal ik deze niet verstrekken en eerst doorvragen. Vele anderen zullen dit niet doen en dus de boot ingaan.
  Deze mail fraudemail is dus niet te onderscheiden van een authentieke abn mail. De meeste brieven vallen sneller door de mand door inhoud of layout
  Bovendien blijft het raar dat ik ieder mailadres mag misbruiken zonder toestemming van de rechthebbende. Ik kan wel een brief schrijven namens jan peter b., maar ik veel moeilijker beschikken over unieke kenmerken als zijn handtekening.
 • [quote:67d3a50a64]Bovendien blijft het raar dat ik ieder mailadres mag misbruiken zonder toestemming van de rechthebbende. Ik kan wel een brief schrijven namens jan peter b., maar ik veel moeilijker beschikken over unieke kenmerken als zijn handtekening.[/quote:67d3a50a64]
  Iemand beschikt niet over het recht op een e-mailadres. Daarom kan ik inderdaad gewoon een ander adres als afzendadres gebruiken, net als wanneer ik een brief stuur. Overigens is e-mail ook te ondertekenen met een digitale handtekening.
 • [quote:a60adcd9c4="Venzent"]Dit is sinds het bestaan van pop3 al het geval, en is niks vreemds. Ik kan jou per post toch ook een brief sturen en als afzender kabouter Plop invullen?[/quote:a60adcd9c4]
  Je kan over pop3 veel fouts zeggen, maar dit zal je toch z'n broertje SMTP moeten verwijten… :wink:

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord