Vraag & Antwoord

Communicatie & hosting

70 GB dataverkeer per maand?!

Anoniem
webhostingtalk.nl
19 antwoorden
 • Hi,

  Volgens mijn provider (DenIT Internet Services) genereert mijn website zo'n 70 GB aan dataverkeer per maand. Dat is erg hoog en ik trek het verhaal van mijn provider dan ook deels in twijfel. 70 GB? Dat is toch wel heel erg veel?

  Het zou allemaal veroorzaakt worden door banners die op mijn server (ik heb een dedicated server) worden gehost. Deze banners worden zo'n 500.000 keer per dag opgevraagd. Niets aan de hand, zou je zeggen.

  Maar nu heb ik enkele maanden geleden Webalizer geïnstalleerd. Prima pakket, werkt uitstekend. Webalizer meet het WWW-verkeer en dat is waar het hier dus precies om gaat. Maar… webalizer geeft aan dat het WWW-verkeer maar ongeveer 15 GB per maand bedraagt! Dit zou betekenen dat de resterende 55 GB door mijn e-mail of FTP-verkeer wordt veroorzaakt. Dit lijkt mij wel heel erg sterk, ik bel in op een analoge lijn en gebruik geen anonymous FTP. De overige 55 GB zou dus door in- en uitgaande e-mails moeten worden veroorzaakt. Dan wordt het verhaal natuurlijk nog sterker: men moet miljoenen e-mails per dag versturen om dit te halen. En ik verstuur er gemiddeld 10 per dag.

  Mijn provider meet met een - voor mij - onbekend script. Het stelt niks voor, je hebt alleen een pagina met een tabelletje waarin het dataverbruik staat. Ik heb gevraagd om een specifiekere toelichting op dit dataverkeer, maar daar kon men mij niet aan helpen ("de logbestanden worden na enkele uren alweer gewist").

  Rest me nog te melden dat dit onverwachts grote dataverbruik voor mij uitloopt op een financieel probleem… ik dacht een dedicated server te huren voor 125 euro per maand, nu ben ik honderden euro's extra per maand kwijt. Wie heeft er ervaring met deze provider? Of een groot dataverbruik?

  Klopt het wat mijn provider zegt? Of word ik hier opgelicht?
  Wie weet raad?
 • Wijs ze op je eigen Webalizer en vraag ze om commentaar. Zij zullen met bewijs moeten komen natuurlijk en een lullig tabelletje zegt niks. Zij kunnen het domweg bewijzen door de logs te bewaren…

  Weet je 200% zeker dat je FTP server of zo niet gehacked is?
 • Ik zal de FTP nog ff checken, bedankt voor de tip.

  Ik heb ze al gewezen op Webalizer, maar ze beweren dat Webalizer "niet alles meerekent" (zijn hun eigen woorden). Ik heb gevraagd welke logfiles ze gebruiken voor hun calculaties, maar de exacte locaties willen ze me niet geven (…).

  Ze zeggen dat hun script alleen het verkeer langs de router in de gaten houdt. Maar, zoals je al zegt, echt bewijzen kunnen ze niet overleggen.

  Maar de hamvraag is en blijft: wat moet ik nu?
 • 70GB is bizar veel per maand.
  Ik zou de raw access logs vragen.

  Als ze verkeer meten via de router kan het zijn dat de router misschien meerdere server tegelijk logt.

  t.
 • Als ze je een rekening gestuurd hebben: stuur een aangetekende (!!) brief waarin je eist dat ze jou de bewijzen overhandigen, anders ga je niet betalen.

  Pas als ze met de deurwaarder aankomen zou je eens aan een advocaat of aan betalen moeten gaan denken ;)
 • Er zijn diverse programma's die de mist ingaan bij meten van dataverkeer. Mijn provider gebruikt H-sphere, in het algemeen een zeer krachtig en betrouwbaar programma. Maar om de een of andere reden kan het dataverkeer volkomen onjuist worden aangegeven. Heb je de serverlog nog? Dan kun je het zelf checken. Webalizer is redelijk nauwkeurig.

  Kijk voor de zekerheid je ftp log en instellingen nog eens na. Als je anonymous uploaden aan hebt staan, kan er warez op je site gezet zijn. En dan kan het wel heel hard gaan.
 • [quote:567b672c56="gerben"]Kijk voor de zekerheid je ftp log en instellingen nog eens na. Als je anonymous uploaden aan hebt staan, kan er warez op je site gezet zijn. En dan kan het wel heel hard gaan.[/quote:567b672c56]

  Heb 't ff gecheckt, anonymous uploaden is (en was) niet mogelijk. Daar kan het dus niet aan liggen.
 • [quote:7d5cd07321="Bill Gates"]Pas als ze met de deurwaarder aankomen zou je eens aan een advocaat of aan betalen moeten gaan denken ;)[/quote:7d5cd07321]

  Daar zat ik dus zelf ook al aan te denken… maar: als ik niet betaal, en zij erop blijven staan dat ik wel moet betalen, loop ik het risico dat mijn server wordt uitgeschakeld. En dat betekent dat ik mijn bedrijfje wel kan dichtgooien: voor de gehele omzet ben ik afhankelijk van mijn site.

  Je kunt achteraf dan juridisch beginnen te vechten, maar als je server weken offline is geweest ben je al je klanten kwijt.

  Dus: is dat een goede oplossing?

  Ik ga ze i.i.g. per aangetekende brief om duidelijke bewijzen vragen.
 • Vorig jaar heb ik ook een keer iets soortgelijks meegemaakt bij LaDot. Een aantal jaren geleden kreeg je bij het toenmalige Freehosting.nl een gratis domeinnaam + hosting aangeboden….. ik als echte Hollander hoorde het woordje gratiz en was dus niet te houden ;-)

  Nadat Freehosting failliet gegaan was en Ladot de boel overnam moest je iets van 120 piek per jaar gaan betalen, op zich geen probleem. Na maanden niets aan mijn site gedaan te hebben besloot ik weer eens te gaan uploaden, waar ik zag dat ik plotseling geen toegang meer had tot de FTP. Wat bleek, ik was fors over de datalimiet heen gegaan en moest ff een bedrag van rond de 600 euro ophoesten, terwijl ik NIETS met de site deed.

  In de voorwaarden van Freehosting destijds stond dat wanneer men over de datalimiet heen gaat Freehosting altijd eerst contact op neemt……dit heb ik gebruikt om er tegenin te gaan. Ladot had hier maling aan omdat door hun overname er nieuwe voorwaarden waren, deze heb ik alleen nooit ondertekend. Tot op heden heb ik nog maar een keer een factuur gehad welke ik nu, 8 maanden later nog niet betaald heb.

  Kun je niet informeren of er geen instantie is die hun metingen weer controleerd, een soort eikproef, bij bedrijven als KPN, Tele2 ed wordt dit ook gedaan.
 • Een goed idee, maar het lijkt mij lastig om als instantie te controleren. Er zijn per slot van rekening maar een paar telecombedrijven en iets meer dan 500 hostingproviders…

  Je verhaal klinkt bemoedigend. Bedankt voor je bijdrage.
 • Nog even over de logbestanden. Ze zeggen dat die na enkele uren worden gewist. Ze hebben dus geen enkel bewijs, ze hebben het zelf vernietigd. Webalizer is vrij betrouwbaar, dus jij hebt wel bewijs.

  Wat nog wel een probleem zou kunnen geven, is als de logs gewist worden, voordat webalizer draait. Dit laatste gebeurt meestal 1x per dag, en als de logs dan minder dan 24 uur bewaard worden, gaat het niet goed. Heb je ook een grote dip in de dag, waarbij nauwelijks verkeer wordt aangegeven?

  Welk 'meet'programma gebruiken zij? Kun je niet eens kijken of je daar niet wat klachten over kan vinden op het internet?
 • 'Zij' kijken naar het verkeer dat langs de router komt (met behulp van MRTG geloof ik). Webalizer gebruikt de logfiles van Apache. Zij wissen deze logfiles dus niet.
 • Als ze de logfiles niet wissen, dan downloaden en eens bekijken met een log analyzer.
 • Alle bestanden downloaden is geen optie, de logbestanden hebben een omvang van 150 KB tot 2 GB. Maar ik zal eens een kleiner logbestand ophalen en analyseren.
 • Als zij MRTG gebruiken zou ik toch eens gaan vrezen dat ze gelijk hebben…

  Weet je echt 100% zeker dat je niet gehacked bent? Staan er geen vreemde files op je schijf? Of wordt er meer ruimte gebruikt dan eigenlijk kan? Over wat voor OS praten we eigenlijk op die server (laat me raden: een Cobalt?)?
 • Ik weet 100% zeker dat ik niet gehackt ben. De server draait op Redhat Linux, geen Cobalt-servertje.
 • Als je telnet of ssh toegang hebt, kun je de logs ook comprimeren naar .gz, gaat soms wel een factor 10 tot 20. Dan wordt downloaden al een stuk makkelijker. Of gewoon een paar MB downloaden en dan afbreken. Verkeer uitrekenen van het stuk en vervolgens extrapoleren naar de volledige logs.
 • Whooeeiiiii Dat krijgen wij zelfs niet op hoor.. 70 gyg
  Heb een eigen server waar ruim 60 domeinen op draaien inclusief een flink bezocht forum. Gemiddeld zitten we aan de 15 gyg dataverkeer.
  Lijkt mij dus dat er iet niet helemaal klopt.
 • Och, het kan wel hoor. Ligt er maar net aan wat er op je pagina's staat. Ik heb een homepage van iets van 15 kB, maar heb ze ook wel gezien van 500 kB en meer. En dan gaat het hard. En die banners. Als die per stuk 5 kB groot zijn, ben je er ook al.

  500.000 x 31 x 5000 = 77.500.000.000 bytes, oftewel 77,5 GB.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.