Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

GATOR

Anoniem
FoXiERotjEknoR
13 antwoorden
 • Telkens als ik met AdAware mijn systeem scan komt GATOR!
  Zelfs in het register.
  Wie weet wat dit is ?
  Hoe kom ik er van af?

  wimvd
 • Uit Spybots Search & Destroy 1.2:

  [quote:b62e1cfcfb]Bedrijf: The Gator Corporation
  Produkt: Gator/Offer Companion/Trickler/GAIN
  Bedreiging: Annyoing Spyware

  Bedrijfs URL: http://www.gator.com/
  Bedrijfs-produkt URL: http://www.gatoradvertisinginformationnetwork.com/help/gainfaq.html
  Bedrijfs-privacy URL: http://www.offercompanion.com/help/privacy_statement.html

  Functionaliteit
  Fills in passwords for you and shows you a lot of ads.

  Beschrijving
  Upon visit of some Gator related pages, it tries to download and install. According to Tribune Media Services (via http://www.securitynewsportal.com/ via http://www.cexx.org/gator.htm): "Gator tracks the sites that users visit and forwards that data back to the company's servers. Gator sells the use of this information to advertisers who can purchase the opportunity to make ads pop up at certain moments, such as when specific words appear on a screen. It also lets companies launch a pop-up ad when users visit a competitor's Web site."
  And Gator saves your identity in the HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID section of the registry - good place to hide, if you've got something to hide.

  Privacy Statement
  Some information we may collect, use, and associate with your Anonymous ID includes:
  Which web pages your computer views and how much time is spent at those sites
  Your response to the ads we display
  Standard web log information and system settings
  What software is on your computer
  Your first name, country, and five digit ZIP code
  Your GAINware usage characteristics and preferences
  Information associated with your Anonymous ID is used in any of three ways: a) to offer assistance (e.g. knowing when to offer help filling in a form or adjust your computer's clock), b) to select and deliver installation files for optional new GAINware and/or third party software applications, and c) to deliver advertisements and information to you on behalf of our advertisers who are often competitors of the web sites you are viewing.[/quote:b62e1cfcfb]

  Mogelijk dat Spybots ook het produkt blokkeert als je dit goed instelt (onder de knop Immuniseer).
 • en als de immuniseer functie van spybot hem niet tegenhoudt, doet spywareblaster dat zeker wel
 • ben je toevallig op een site geweest met plaatjes of heb je een programma zoals wat ik had Printmaster 11 als je met dat programmatje online wil zoeken naar plaatjes moet je eerst GATOR :evil: installeeren.

  kijk dus effe in geinstalleerde programmas en gebruik spybot ..enz. die halen het goed weg.

  Gr, NoNoAD
 • We moeten er maar es voor eens en voor altijd vanaf dat Adaware dé oplossing voor je spyware-problemen is.
  Helaas komt Adaware nog naar voren in ieder PC-magazine als het antwoord op spyware.
  Ik heb es wat tests gedaan met Adaware en Spybot en Adaware liet regelmatig wat bestandjes staan: Juist, de slimme die Spybot met z'n vele 'includes'-updates wél pakt.

  Als je Spybot installeert en de updates bijhoudt (Adaware's ref-files komen te laat en te sporadisch uit) dan heb je al heel wat in handen.
  Zorg dat ie goed ingesteld staat.

  Installeer daarnaast SpywareBlaster, deze houdt slimme Active-X prompts tegen die via een website op je afgevuurd kunnen worden.

  Met dit combo ben je supergoed beveiligd!
 • Helaas, de laatste weken heb ik ca. 5 updates van Ad-aware tegen 1 van Spybots kunnen vinden. Ad-aware verwijdert zeker niet alles, maar ook spybots doet dat niet. Hoewel ze elkaar overlappen, merk ik telkens weer dat ze geen van beide alles dekken.

  SpywareBlaster ken ik niet. Die moet ik eens proberen.
  Waar kan ik die downloaden?
 • http://www.wilderssecurity.net/spywareblaster.html


  Spybot heeft grotere ref-files….

  Spybot is trouwens gelieerd aan Spywareblaster, asl je Spybot opent zie je dat ie ergens ook refereert aan Spywareblaster als ie em gevonden heeft op je systeem.
 • Bedankt voor de link.

  Begrijp me goed. Ik ben ook een fan van Spybots.

  Dit laat onverlet dat de grootte van de ref-file niet betekent dat alles wordt herkend. Mogelijk hebben de makers van Ad-aware 90 procent van de ref-file in de programmatuur ingebakken. Ook is de benadering van Spybots en Ad-aware verschillend. Spybots zoekt naar objecten van spyware, Ad-aware zoekt naar kenmerken in alle bestanden en in het register die kunnen duiden op spyware. Mogelijk wordt ook daarmee een deel van de omvang van de ref-file verklaard.

  Ik ben van mening dat je beter je beveiliging overcompleet kan hebben, dan dat er ergens toch een kier open blijft.
  Een waterdichte beveiliging bestaat volgens mij niet. De afweging van risico ten opzichte van de nodige investering om dat risico te verkleinen moet dan ook elke keer weer gemaakt worden. Uiteraard is in dit geval de financiéle investering klein, maar ook tijd moet worden geinvesteerd.

  Ik kan me dus best voorstellen dat jij zegt: Ad-aware hoeft voor mij niet (meer). Anderen kunnen daar anders over denken, terwijl jij voor jouw situatie gelijk hebt.
 • :wink: Inderdaad.
 • persoonlijk zie ik dan veel meer in de combo hijack this en spybot …

  Ik ben er toch zo eentje die nog nooit wat met ad aware heeft gevonden, wat niet gevonden werd door spybot …

  beiden schijnen ze wel moeite te hebben met lop.com …
 • S&D; en Adaware zijn op zich natuurlijk best nuttige tools voor het verwijderen van spyware, maar het blijft natuurlijk lapwerk zolang je niets doet aan het steeds opnieuw terugkomen van Gator. Virussen bestrijd je ook niet effectief door eerst de PC te laten besmetten en [i:d642988111]daarna[/i:d642988111] pas een scan/repair sessie te draaien: je zult het probleem bij de bron moeten aanpakken.

  Dat kan alleen als je je eerst eens verdiept in de securitysettings van IE, met name op het gebied van scripting en ActiveX. Er zijn op het net genoeg bronnen over het beveiligen van IE (al dan niet met behulp van externe utilities als Proxomitron) te vinden, maar het kost natuurlijk wel wat tijd en moeite om alles uit te zoeken. Overigens zijn er ook prima alternatieven voor IE, die géén last hebben van Gator-achtige spyware. Ik zou zeggen: probeer eens een tijdje Mozilla, Mozilla Firebird of Opera uit: het kost weliswaar ook enige inspanning om te leren werken met deze browsers, maar de kans dat je dan nog met dergelijke spyware te maken krijgt wordt dan echt nihil. Tenzij je zonder nadenken allerlei andere programma's installeert: Gator wordt natuurlijk ook gewoon meegeleverd met Kazaa en dergelijke.


  Ik surf zelf heel wat af en bezoek best wel eens 'dubieuze' sites, maar ik heb werkelijk al in geen jaren meer last gehad van spyware. Adaware en S&D; laat ik soms een scan uitvoeren voor mijn eigen gemoedsrust, maar ik heb ze sinds jaren niet meer echt nodig gehad.
 • [size=10:fbd47e4d6a]foutje[/size:fbd47e4d6a]
 • [quote:fe1319f920="MORA"]S&D; en Adaware zijn op zich natuurlijk best nuttige tools voor het verwijderen van spyware, maar het blijft natuurlijk lapwerk zolang je niets doet aan het steeds opnieuw terugkomen van Gator. Virussen bestrijd je ook niet effectief door eerst de PC te laten besmetten en [i:fe1319f920]daarna[/i:fe1319f920] pas een scan/repair sessie te draaien: je zult het probleem bij de bron moeten aanpakken.

  Dat kan alleen als je je eerst eens verdiept in de securitysettings van IE, met name op het gebied van scripting en ActiveX. Er zijn op het net genoeg bronnen over het beveiligen van IE (al dan niet met behulp van externe utilities als Proxomitron) te vinden, maar het kost natuurlijk wel wat tijd en moeite om alles uit te zoeken. Overigens zijn er ook prima alternatieven voor IE, die géén last hebben van Gator-achtige spyware. Ik zou zeggen: probeer eens een tijdje Mozilla, Mozilla Firebird of Opera uit: het kost weliswaar ook enige inspanning om te leren werken met deze browsers, maar de kans dat je dan nog met dergelijke spyware te maken krijgt wordt dan echt nihil. Tenzij je zonder nadenken allerlei andere programma's installeert: Gator wordt natuurlijk ook gewoon meegeleverd met Kazaa en dergelijke.


  Ik surf zelf heel wat af en bezoek best wel eens 'dubieuze' sites, maar ik heb werkelijk al in geen jaren meer last gehad van spyware. Adaware en S&D; laat ik soms een scan uitvoeren voor mijn eigen gemoedsrust, maar ik heb ze sinds jaren niet meer echt nodig gehad.[/quote:fe1319f920]In grote trekken helemaal mee eens. Alleen al die adviezen om IE aan de kant te gooien beslist niet. Een heleboel mensen zijn daar helemaal niet mee gebaat. Ik vind dat IE gewoon probleemloos moet werken, en dat doet het bij mij. Ik sta gewoon geen rotzooi toe met Gator of wat dan ook erin.

  Van programma's die je persé wilt, is heel vaak wel een spyware-vrije versie te vinden. Mijn kinderen weten feiloos de sites te vinden waar ze b.v. vervangende DLL's voor programma's zoals Kazaa kunnen downloaden. Ik weet ze zelf zo niet op te noemen. Ik sta hun alles toe, alleen ze weten dat zodra ik spyware tegenkom, dit onmiddelijk wordt verwijderd, met alle consequenties vandien.

  Mijn ervaring is, dat Gator altijd probeert binnen te sluipen bij een bezoek aan sommige sites. Het attendeert dan, dat een bepaalde applicatie nodig is om die pagina optimaal te bekijken, klik op ja om deze te downloaden of iets van die strekking. Als je dan zo stom bent om op ja te klikken ben je natuurlijk (bij sommigen voor de zoveelste keer) het haasje.

  Jan de Boer

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.