Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Internettoegang vanuit XP geblokkeerd door NIS?

Anoniem
GrouchoM
2 antwoorden
 • 'n Vreemd verhaal:

  Ik heb een gewone PC uitgerust met een sledestation, waardoor ik de harddisk op eenvoudige wijze kan vervangen door een andere. Daardoor heb ik met dezelfde hardware de beschikking over verschillende testsystemen.
  Maar nu ben ik toch even de weg kwijt.

  Zes weken terug zette ik er een schijf van 9 GB in, om daar Windows XP pro op te installeren. Dat deed ik door er eerst 98se op te zetten en daarna te upgraden naar -pro. Door deze werkwijze is het fs FAT32. De installatie verliep verder probleemloos. Daarna heb ik Norton Internet Security 2003 erop gezet, wederom zonder enig probleem. Ik log (via het ADSL-modem van Alcatel) in op het net en haal diverse updates op voor mijn hardware, en installeer dat ook allemaal. Geen probleem. Ook live update van Symantec doet z'n werk perfect.

  Conclusie: de gevolgde werkwijze is er een die een werkend systeem oplevert onder beveiliging van NIS/NAV.

  Afgelopen donderdag besloot ik dus om een grotere schijf op dezelfde wijze te installeren, ter vervanging van het huidige 98se systeem. De gevolgde werkwijze is in grote lijnen hetzelfde, hier een korte schets van de afwijkingen:

  Het gaat nu om een 30 GB schijf, met daarop drie partities waarvan twee onder het NTFS van XPpro. De derde is een gewone FAT32 om data uit te kunnen wisselen met andere OS'en.
  XPpro is dus "schoon" geïnstalleerd op zijn eigen NTFS-partitie van 6 GB. Daarna zijn als eerste alle driver-upgrades voor de aanwezige hardware uitgevoerd. Daarna NIS/NAV erop gezet, klaar om het internet op te gaan……… wat dus maar *niet* wil lukken!

  Met NIS active krijg ik op iedere pagina die ik oproep in IE de boodschap "DNS not found".
  Schakel ik NIS naar disabled, en doe ik een 'refresh', dan laadt de pagina probleemloos. En het systeem op de 9 GB schijf kent dit probleem niet, daar kan ik zo het net mee op (met NIS enabled).

  De XP firewall is op beide systemen van het begin af aan uitgezet, die kan dus in geen geval spelbreker zijn. Ik heb *alle* mogelijke instellingen van IE nagelopen en daarbij eventuele verschillen in het tweede aan het eerste syteem gelijk gemaakt. Geen resultaat. Ook verwijderen en weer opnieuw installeren van zowel de componenten als het geheel helpt niet. (componenten: NIS/NAV en IE6, geheel: opnieuw met schone lei beginnen, dus formatteren en alles opnieuw installeren).
  Ik heb ook *alle* mogelijke instellingen van NIS/NAV van beide sytemen aan het eerste, werkende systeem gelijk gemaakt. Mocht ook niet baten. Binnen NIS is het mogelijk alleen de firewall uit te schakelen. Dat helpt niet. Daaruit trek ik de conclusie dat het niet aan de firewall zelf ligt. Alleen het uitschakelen (disabelen) van de gehele NIS geeft opeens wel vrije toegang tot het net. Daaruit concludeer ik dan weer dat het aan geen enkele andere component van het systeem kan liggen.
  Oh ja, live update van NAV voerde wel gewoon zijn truukje uit, ondanks dat NIS enabled was. Dat doet toch weer een of meer instellingen van IE vermoeden niet?

  Zoals gezegd, ik sta voor een raadsel. Op de ene schijf heb ik een naar behoren werkend systeem, terwijl exact dezelfde samenstelling van software plus instellingen op een andere schijf mij de toegang tot het internet blijkbaar ontzegt. Wie o wie kan mij de plaats(en) duiden waar ik verder moet/kan zoeken om een en ander wel werkend te krijgen?

  Een aantal dingen wil ik niet aan beginnen:
  1) NIS opzij schuiven (want 't werkt wel)
  2) 98se installeren en van daaruit upgraden (Moet ook van 'schoon' kunnen)
  3) FAT32 voor mijn systeem-partitie gebruiken (NTFS is veel stabieler)
 • - Hoe staat DNS ingesteld op de 9 Gb schijf (bij de instellingen van TCP/IP)?
  - Is dat op de andere schijf hetzelfde?

  Vaak blijven oude DNS instellingen achter in het register. Dat kan mogelijk de oorzaak zijn.

  Als ze wel hetzelfde zijn:
  - Zoek de IP adressen van de DNS-servers van je provider eens op en zet die handmatig vast in de TCP/IP instellingen.

  Controleer voor de zekerheid ook de instellingen van de standaard gateway.

  Succes.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.