Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Zijn mijn PC-poorten toch "stealth"??

Anoniem
taco78
6 antwoorden
 • Voor de doorgewinterde pc-kenners zal dit wellicht een domme vraag zijn.

  Ik heb sinds kort ADSL. Voorheen ging alles via telefoonmodem.
  Bij het checken van de veiligheid van mijn pc op de nu bij ADSL continue internetverbinding bij de Gibson security check website (gibsom.com) zag ik dat bij een paar poorten "stealth" stond en een groot aantal "closed".
  Voorheen (bij telefoonmodem internet) was alles altijd "stealth".
  Ik gebruik ZoneAlarm en heb zowel Trusted als Internet zone beide op "high" staan. Dus mijn poorten zouden niet zichtbaar moeten zijn en "stealth"moeten weergeven.
  Wat mij nu bij ADSL op de Gison site wel opviel is dat bij testen voorheen (met tel.modem) altijd mijn eigen toegewezen IP-nummer werd weergegeven.
  Nu bij ADSL krijg ik op zijn site niet mijn eigen IP-nummer te zien (192.168… enz.) maar "82.168…..-bbxl.xdsl.tiscali.nl". Het lijkt dus erop dat andere poorten dan die van mijn pc getest worden!
  Ik gebruik echter helemaal geen proxy.
  En het nummer 82.168…..enz.. kan ik bij mijn statusgegevens van mijn LAN-verbinding ook nergens vinden?
  Mijn standaardgateway, DHCP-server en DNS zijn alledrie hetzelfde en beginnen ook met 192.168…enz.
  Is mijn verbinding toch safe? Zoja, hoe kan ik dan met mijn eigen IP-nummer testen bij de Gibsonsite testen of alle poorten "stealth" zijn?
  Andere sites (zoals de Sygate test site) geven dezelfde waarneming als Gibson.

  Bedankt alvast voor de nadere info.
 • als er close staat.
  dan wil dat zeggen dat je te zien bent op het internet.
 • Ja dat had ik dus al begrepen.
  Toen ik in het verleden wel eens via een proxy surfde, kreeg ik ook het IP-nummer van de tussenliggende proxyserver te zien in plaats van mijn eigen IP-nummer bij tests op de Gibson site.. En ook daar waren de poorten vrijwel alleen maar "closed" in plaats van "stealth".

  Nu krijg ik bij ADSL dus, hoewel ik nergens een proxy heb ingesteld, bij de tests toch een ander IP-nummer te zien (van bbxl.xdsl.tiscali.nl) in plaats van het aan mij toegekende en op mijn pc zichtbare IP-nummer.
  Ik veronderstel dus dat mijn eigen pc niet zichtbaar is en het de poorten van de tussenliggende server van de provider zijn. Te meer omdat Zone Alarm op m'n pc alles op "high" staat ingesteld en ik in de logs ook geen inkomende intrusions/aanvallen tot nu toe zie. De teller staat na een dag ADSL-gebruik nog steeds op 0 intrusions.

  Of heb ik het mis met mijn stelling?

  Ter info: ik ben met mijn pc aangesloten op ADSL via een ethernetmodem ZyXEL Prestige 600 series.
 • Ben er na veel zoekwerk in de engelstalige handleiding van het ZyXEL modem 650 R-31 ADSL Modem, dat ik in het installatiepakket voor ADSL heb gekregen, achter gekomen dat de modem zelf een IP nummer
  (192.168.x.x) toekent aan mijn pc, evenals de IP-nummers voor de standaardgateway, DHCP-server en DNS. Die nummers zie ik bij LAN-verbindingsstatus.
  Het modem heeft overigens maar één aansluiting voor 1 pc. Ik heb geen netwerk o.i.d.
  Bij navraag op mijn werk vandaag vertelde men mij dat mijn modem, met aan mij toegekend IP-nummer, mij "beveiligt" voor internetaanvallen en dat het IP-nummer dat ik telkens op de Gibson stealth -testsite zie (82.168.x.x.) dat van de voorliggende server van Tiscali is. Gibson scant dus telkens bij mijn tests de poorten van de Tiscali-server en niet die van mijn pc….aldus het mij vertelde verhaal.
  Omdat ik ZoneAlarm hoog heb ingesteld op mijn pc, zouden alle mogelijke aanvallen op mijn pc tegengehouden worden. Zou dus kunnen omdat ZoneAlarm tot nu toe nog geen enkele intrusionmelding heeft gedaan.

  Zijn "kenners" het met dat verhaal eens??? Ik ben maar een leek op dit gebied…en hou me dus aanbevolen als er andere meningen of oplossingen zijn. Op aanvallen op mijn pc zit ik niet te wachten …..
 • dit verhaal klopt.
  Ik heb ook '2 IP-adressen', nl van LAN en van Wanadoo

  Ik heb geen firewall, want in het modem zit er een. Ik ben nog nooit gehacked.
  heb jij geen firewall in je modem (router)???
 • nie so slim on geen firewall op je pc te plaatsen. meestal zijn deze niet so goed. en het uitgaande verkeer kan van niet gecontroleerd worden. dit geldt niet voor alle routers of modems met ingebouwd firewall. maar ikzelf heb dit ook al een x gehad. dat ze met gemak door de ingebouwde firewall heenkomen

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.