Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Simpele Firewall

Anoniem
webspider
6 antwoorden
 • Hallo luitjes,

  Op dit forum worden allerlei firewalls aangeraden. Nu heb ik een vraag:

  Voor een kennis die zeer weinig verstand heeft van computers zoek ik een firewall die simpel te bedienen is (liefst Nederlandstalig). Welke kan ik dan het best installeren? Welke is zo stil mogelijk? (oftewel, weinig popups met waarschuwingen ed.)

  Het liefst gratis, tenzij het niet anders kan uiteraard…
 • Iemand die weinig verstand heeft van PC's in het algemeen en al helemaal niet van netwerken moet niet aan een firewall beginnen. Zelfs de meest simpele popup met een daarop gegeven verkeerd antwoord kan de firewall compleet open zetten.

  Uiteraard is dat niet veilig, maar zo iemand behoort dan vaak ook nog tot de categorie die z'n virusscanner niet update, allerlei P2P-rotzooi draait, met een ongepatchte IE op onveilige sites rondstruint en op alle emailbijlagen klikt.

  Kortom: het onbreken van een firewall is maar één van de problemen. Je bent beter af met het maken van een ghost image zodat je de boel om de zoveel tijd weer snel kunt herstellen.
 • Daar zit inderdaad wat in, maar voor de virusscanner is al gezorgd (die laat ik automatisch updaten), en de windows updates heb ik ook geïnstalleerd (en zal ook de komende updates installeren).

  Maar uit je antwoord begrijp ik dus dat het onmogelijk is.

  Bedankt voor je antwoord!
 • Er zijn firewalls die je zo kunt instellen dat alleen via bepaalde poorten verkeer mogelijk is. Je krijgt dan geen popup om te vragen of een applicatie het net op mag; als die van een toegestane poort gebruik maakt, mag ie gewoon door.

  Als je teveel vrije tijd hebt, kun je zo eentje installeren want vervolgens zit je er regelmatig om uit te vogelen waarom applicatie zus of zo niet werkt. Deze firewall kunnen ze gegarandeerd niet zelf instellen.

  Misschien dat de enige optie die ingebouwde zut van XP is.
 • Je kunt natuurlijk sowiso een firewall installeren die als een sort NAT-firewall werkt: NIET naar binnen, wel dingen naar buiten. Vergroot veiligheid wel, maar MSN filetransfers ed werken niet. Jammer dan.

  Moet wel bestaan denk ik, is vast wel een optie in firewalls?
 • @BrigitteW:
  Teveel vrije tijd heb ik niet, en dat zal dan waarschijnlijk ook idd geen optie zijn…

  @webspider:
  Nu je het zegt, ze hebben een ADSL verbinding, en op die modem zit al een NAT-firewall ingebouwd. Dus dat biedt sowieso al een (gedeeltelijke) bescherming van buitenaf? Het enige (eventueel) zorgwekkende is dan dat applicaties naar buiten toe gewoon kunnen verbinden.

  Maar bijvoorbeeld trojans, die worden toch grotendeels tegengehouden door anti-virus software? (als het tenminste een goed pakket is…)

  Bedankt voor de reacties!

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.