Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Hijack-team 'helpen' gewenst?

Anoniem
=Rieske=
37 antwoorden
 • Onlangs is hier naar aanleiding van een hijack-logfile een korte discussie geweest over de vraag in hoeverre het wenselijk of juist onwenselijk is dat [b:0253632436]niet[/b:0253632436]-hijack teamleden meehelpen bij het behandelen van hijack-logs.

  Nu weet ik wel dat dit geen chat-forum is (onlangs is dit draadje om die reden nog gesloten) maar toch werden er in bovengenoemde discussie een aantal dingen gezegd die de vraag oproepen hoe andere forumleden hier over denken.

  Persoonlijk vind ik het onderwerp wel de moeite waard: mensen die zo'n log posten hebben een probleem, het is alleen maar goed als dat zo snel en efficiënt mogelijk opgelost kan worden. Dat daar een team belangeloos voor aan 't werk is vind ik op zich al te gek. Dus zelf zou ik zeggen: rijd die mensen niet in de wielen, ook al is het goedbedoeld. Maar de meningen hierover kunnen natuurlijk verschillen.

  Misschien helpt een draadje als dit om wat duidelijker te krijgen hoe we ons het best tegenover het werk van het hijack-team kunnen opstellen (een soort gedragsregel, ook al is dat een wat zwaar woord), vandaar…..
 • Ik lees meer en meer hier over een HijackThis-team…???
  Voor alle duidelijkheid: er is geen sprake van een 'organistie' op dit forum dat zich bezighoudt met de HijackThislogs…Hier zijn [b:4dd866ec9d]geen[/b:4dd866ec9d] afspraken rond gemaakt.
  Heel dit 'team-misverstand' berust waarschijnlijk op het gebruik van een bepaalde avatar.
  Het is zeker niet de bedoeling dat bepaalde personen deze avatar mogen gebruiken of niet mogen gebruiken. Iedereen gebruikt een avatar die hij wil.
  Over hoe Hijackthislogs beoordelen heb ik in het verleden al meer discussies gevoerd.
  Dit is een forum waarin iedereen vrij is om te posten, zolang men zich maar aan de regels van het forum houdt.
  Het is zeker niet aan ons (forumleden) om te bepalen hoe de regels zijn om te antwoorden op HijackThislogs op dit forum. Regels worden bepaald door de mods/admins.
 • Volgens mij hoort deze topic in Feedback thuis, maar goed. Persoonlijk denk ik dat het 'HijackThis-team' goed werk verricht, maar ik vindt het een beetje zot dat je jezelf niet in een topic zou mogen mengen. Dat lijkt me wat teveel op elitair gedrag. Niet dat ik de leden daar van wil beschuldigen hoor, want ik denk dat het tegendeel het geval is.

  Het is eerder een vorm van etiquette lijkt me om uit een topic te blijven waar je niks nuttigs aan kan toevoegen. Maar volgens mij geldt dat voor alle topics.

  Persoonlijk (probeer ik althans) geef ik alleen een antwoord in een topic als ik denk dat dat een nieuwe invalshoek aan de zaak geeft, of naar een duidelijke oplossing leidt. Zinloos gaan zitten blaten in een topic om je aantal posts op te hogen lijkt me niet erg productief. Die verantwoording ligt uiteindelijk bij de forummers zelf; daar moet je geen regeltjes voor op gaan stellen.
 • @Captain_Kansloos & M@rc: voor alle duidelijkheid, ik bedoelde niet dat alleen 'teamleden' of een ander 'elitair' groepje zich met hijack-logs zouden mogen bezighouden, maar als één iemand al begonnen is aan zo'n log en een ander gaat dan 'meehelpen' kan de situatie gauw verwarrend worden, ook al heeft die ander kennis van zaken.
  Omdat je dat zo af en toe ziet gebeuren vraag je je af: hoe staan de mensen op dit forum daar nou tegenover? Moet dat kunnen of is het een vorm van 'etiquette' om het gewoon te láten?
 • Als iemand wil helpen, is het toch altijd meegenomen toch?
 • Tuurlijk, maar persoonlijk bouw ik alleen op de adviezen van M@rc, Andre of Rieske! :)
 • Op een ander forum waar Rieske, Longthing en ik ons bezighouden met HJT-logs hebben we het systeem bedacht dat degene die zich ermee bezighoudt even reageert met "ik ben ermee bezig". De anderen respecteren dat, pmdat die als geen ander weten dat het bijzonder frustrerend is om het kwartier werk, dat een gemiddeld besmet log toch is, teniet te zien gaan doordat iemand anders 'm "kaapt".

  Verder zal het wel niet voor jou gelden, maar minstens even erg is het als mensen die heel duidelijk een klok hebben horen luiden maar de klepel nog niet hebben gevonden, adviezen te zien geven die ofwel helemaal verkeerd zijn of nog niet de helft van de verkeerde dingen eruit halen. Daar schiet de topicstarter immers geen moer mee op.
 • Suggesties mogen altijd, maar er zijn idd mensen zoals Rieske die er veel van af weten. Maar waarom zou je alleen een hijackthis log plaatsen als er grote problemen zijn?
  Soms (ik zeg soms) is het ook wel eens handig om een log te plaatsen als contrôle. Maar wat is soms? Ik bedoel dat als je mocht vermoeden dat je spyware hebt of als je zeker wilt zijn van je zaak. Zulke logs zijn dan binnen een wip bekeken en de gebruiker is ook weer happy.

  [u:95285e1fb5]Voorkomen is beter dan genezen[/u:95285e1fb5]

  Rieske en anderen hebben het al zo vaak gezegt; "Gebruik Firefox". Mijn mening is om alleen IE te gebruiken als je zeker bent van je zaak en dan nog heeft het een risico. Als je IE gebruikt neem dan een goede spywareguard zoals Spybot met een residente scanner.

  Wees ook voorzichtig met zogenaamde leuke freeware spulletjes zoals Kazaa of DAP. Download niet meer dan nodig is. Zo voorkom je al een hoop ellende.
 • Gebruik gewoon GEEN IE, dat scheelt al een hoop. Gebruik Opera.
  Door domme/onwetende/sullige mensen zullen altijd zulke logs blijven komen.
 • [quote:fe165f1979="Johnny321"]
  Door domme/onwetende/sullige mensen zullen altijd zulke logs blijven komen.[/quote:fe165f1979]
  Stel je dat niet een beetje te zwart/wit?
 • [quote:d8b6197261="=Rieske="][quote:d8b6197261="Johnny321"]
  Door domme/onwetende/sullige mensen zullen altijd zulke logs blijven komen.[/quote:d8b6197261]
  Stel je dat niet een beetje te zwart/wit?[/quote:d8b6197261]Nee, ik ken zat mensen waarvan de kennis van pc/internet/beveiling zo gering is dat ze nog nooit van spyware/ad-aware gehoord hebben.
  Die zijn meer doodsbenauwd voor virussen, maar hebben ondertussen wel de pc vol staan met spy/adw etc.
  Ik zeg gewoon hoe het ervoor staat.
 • Hmz, ik clean voldoende systemen van lieden die ik met de beste wil van de wereld niet dom, onwetend of sullig zou durven noemen.
 • [quote:18f4acb729="Johnny321"]Als iemand wil helpen, is het toch altijd meegenomen toch?[/quote:18f4acb729]
  Ja, natuurlijk. Ik wil niet onbeleefd overkomen, maar daar ging het toch ook niet om? De enige vraag die ik hier aan jullie wilde voorleggen was: vinden jullie het gewenst of ongewenst als meerdere personen zich [i:18f4acb729]tegelijkertijd [/i:18f4acb729]met een log bezighouden? En om welke reden dan?

  Wat maakt het [i:18f4acb729]voor dit draadje[/i:18f4acb729] trouwens uit of iemand een sul of een genie is, Opera, Firefox of IE gebruikt? Zelf ben ik Firefox gaan gebruiken juist n.a.v. de topics op dit sub-forum. Zo gaat het voor mij en waarschijnlijk voor meer mensen: iedere dag een beetje minder n00b :wink: .
 • Even mijn mening geven. Het ging dus om mijn post bij die log wat er nog uit kon, ik zag in de lijst met mensen die online was dat Rieske niet online was en omdat hij net die log had gedaan dacht ik dat hij weg was en pas later terug zou komen. Toen was het mijn bedoeling om de TS even te helpen met die 2e log. Omdat deze log simpel na te kijken was en er geen lastige hijackers in het spel waren zou het niet verwarrend zijn als ik die items aan zou geven. Echter Rieske kwam terug/was verborgen ofzo en daar had ik me dus in vergist en daarvoor heb ik hem in het topic ook al mijn excuses aangeboden. Alleen door inspring van iemand anders die een fout maakten werd het nogal onoverzichtelijk. Ik zag dat en ging m'n post toen ook wijzigen. Ik kon het niet meteen zien omdat ik na dat bericht dat ik aan het checken was op nieuw antwoord had geklikt en het niet handig is om steeds te refreshen. Maar nou komt het punt, wie vind wat. Ik ben heel duidelijk in wat ik vind: Als de log geen lastig te verwijderen hijackers toont vind ik dat iemand mag inspringen als de ts de volgende log ter controle heeft gepost. Als de hijackers wel lastig te verwijderen zijn, dan vind ik dat een en dezelfde persoon de ts moet helpen en niemand zich erin moet mengen tenzij helper 1 aan iemand anders vraagt of die even mee wilt kijken omdat helper 1 er niet uitkomt.

  Of iemand een alternatieve browser of IE gebruikt gaat het hier idd niet om. Hou hier dan ook even over op. Regelmatig als je van iemand een log checkt die IE gebruikt en je raad hem firefox aan gaat die persoon over, zo leert men dus die dingen. Je kan iemand dus wel een sul noemen maar als iemand niet weet waarom je iets anders als IE zal gebruiken dan is dat niet zo.
 • [quote:356fa59250="BrigitteW"]Op een ander forum waar Rieske, Longthing en ik ons bezighouden met HJT-logs hebben we het systeem bedacht dat degene die zich ermee bezighoudt even reageert met "ik ben ermee bezig". De anderen respecteren dat, pmdat die als geen ander weten dat het bijzonder frustrerend is om het kwartier werk, dat een gemiddeld besmet log toch is, teniet te zien gaan doordat iemand anders 'm "kaapt". [/quote:356fa59250]
  Nou ja, als dat werkt is er tot op zekere hoogte helemaal geen probleem, dan is het eigenlijk meer een kwestie van etiquette (in de goeie zin van het woord). Werkt het door, wat zo mooi heet 'zelfregulatie' of moet zoiets eerst als een soort gedragsregel aangegeven worden, door de mods of zo?
  [quote:356fa59250="BrigitteW"]Verder zal het wel niet voor jou gelden, maar minstens even erg is het als mensen die heel duidelijk een klok hebben horen luiden maar de klepel nog niet hebben gevonden, adviezen te zien geven die ofwel helemaal verkeerd zijn of nog niet de helft van de verkeerde dingen eruit halen. Daar schiet de topicstarter immers geen moer mee op.[/quote:356fa59250]
  Zou het, met het oog hierop, dan toch niet 'wenselijker' zijn om die logs alleen door een team te laten doen? Daardoor is een ander niet minder deskundig maar het lijkt me voor de topicstarter eigenlijk wel zo duidelijk. Of kom ik nu in aanvaring met M@rc, die stelt dat er eigenlijk helemaal geen team (of organisatie) is en dat iedereen vrij is om te posten wat hij wil zolang hij of zij zich maar aan de forumregels houdt?
 • [quote:f0f80d3b5d="HankPiano"]bovenstaande post van HankPiano ….[/quote:f0f80d3b5d]

  Die ettiquette is eventueel wel zo. Wel met iedereen afspreken dat het er is anders is het nog frustrerend als iemand zich er niet aan houd.

  Wat betreft logs nazien door mensen die het wel/niet kunnen valt waarschijnlijk weinig te regelen. Iets in de trent van een team ofzo is misschien wel te regelen. (Wie vind het een goed/slecht idee om een team te maken?)
 • Kijk, je kunt niemand verbieden om te reageren ineen topic, en dat hoeft ook niet. Toch zou een kleine "sturing" in deze geen kwaad kunnen.
  Brigitte schrijft dat in andere fora een hijack-team lid aangeeft dat hij of zij "er mee bezig is". Dat vind ik een goede zaak: het is fijn voor de topic starter, (die weet dat iemand er mee bezig is) en ook duidelijk voor een ieder die zijn of haar hulp wil aanbieden: aan betreffende log wordt gewerkt.

  Leden die nog niet zo lang op het forum komen weten niet welke mensen hier de echte kenners op dit gebied zijn.
  Daarom vind ik peroonlijk de speciale avatar voor hijack-team leden zeer op zijn plaats. Zie het maar als een soort "keurmerk" (als ik het zo mag noemen).
 • Ja maar daar gaan we dan, rechtsklik op de avater: save image as en voila je hebt hem. Vervolgens stel je hem in je profiel in en je bent klaar je hebt hem ook. Er zit dus dan helemaal geen sturing in hoe je dat zou moeten doen en iedereen kan hem dus aannemen en dan haalt het dus nog weinig uit. (Is hier een oplossing voor?) Bovendien zijn er misschien mensen die helemaal geen hjt avator willen. Ik bijvoorbeeld maak liever gebruik van deze dateq avator aangezien ik die bijna overal gebruik en ik zo mijn eigen posts goed kan herkennen.
 • Met "sturing" bedoel ik niet de avatar, maar hetgeen Brigitte omschrijft.
  Het is dan voor iedereen duidelijk dat iemand met de betreffende log bezig is.

  Wat betreft de avatar: daar heb je gelijk in, iedereen kan die in zijn profiel zetten. Toch denk ik niet dat het forum binnenkort geheel voorzien zal zijn van "illegale" zwarte avatars.
  Mods zouden hier zeker op letten lijkt me. (Eh, dat hoop ik althans)

  :wink:

  Wat betreft het wijzigen van je eigen avatar: ik begrijp je standpunt, maar het lijkt me dat de kleine tol die je daarvoor betaald niet opweegt tegen het feit dat veel mensen pcguy met zijn zwarte avatar dankbaar zullen zijn voor de geboden hulp.
  En mocht je echt die avatar niet willen, dan zou je misschien in je eigen avatar de tekst "Lid hijack-team" kunnen opnemen?
 • [quote:f52d0f09f6="Mrs.Birdlover"]Toch denk ik niet dat het forum binnenkort geheel voorzien zal zijn van "illegale" zwarte avatars.
  Mods zouden hier zeker op letten lijkt me. (Eh, dat hoop ik althans)

  :wink:[/quote:f52d0f09f6]

  Eerlijk gezegd denk ik niet dat mods tijd hebben om iemand te observeren bij het "uitmesten" van een hijackthislog. (Als ze er al iets van snappen, immers voor de meesten is het nog steeds geheimtaal)

  Er kwam net een ideetje op maar dat is niks. (Namelijk elke hjt'er een speciale rank geven maar steeds als dat aangepast moet worden moet er weer een admin gestoort worden)

  en over die avator daar heb je eigenlijk wel gelijk in (Sorry, ik ben veel te "zeikerig" maar zo ben ik nou eenmaal) Maar laten we eerst eens afwachten wat de reply's van M@rc, Rieske en De Huismeester zijn, (Weet iemand toevallig waar Andre heen is? Heb hem al lang niet meer online gezien namelijk en dat valt me ff op)

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.