Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

gratis virusscanner en firewall

Anoniem
HankPiano
8 antwoorden
 • Hallo,

  Al jaren lid van HCC, maar ik heb nu toch een vraag. De laatste tijd ben ik op zoek geweest naar gratis alternatieven voor dure virusscanners en firewalls. Maar door de bomen zie je het bos niet meer en ik vroeg mij af of ik hier terecht kan met de volgende vraag:

  - Zijn er betrouwbare, goed werkende, gratis virusscanners en firewalls? Ik gebruik XP Professional.

  Hopelijk kan iemand bij helpen.

  Groet,

  Willem
 • Voor de iets ervaren user vind ik Zone Alarm een goeie gratis firewall.
  Als het makkelijker moet zou ik kiezen voor de Outpost firewall.

  Ik gebruik nu zelf ook Outpost Firewall ben er zeer tevreden over, en zolang je 'm niet update is hij gratis.

  www.zonelabs.com/
  www.agnitum.com

  en kijk voor gratis online virus scanners ff hier:
  http://users.pandora.be/marcvn/spyware/1009561.htm

  Ik vindt zelf die van Trend Micro een hele goeie.

  Mvgr. Bas
 • [quote:1eec0c2650="gwbosma"]Zijn er betrouwbare, goed werkende, gratis virusscanners en firewalls? Ik gebruik XP Professional. [/quote:1eec0c2650]
  De meningen daarover willen nogal eens uiteenlopen.
  My five cents:
  - gratis virusscanner: AntiVir
  - gratis firewall: Sygate
 • Firewalls heb ik niet zoveel ervaring mee, met virusscanners wel enige. Er zijn op dit moment 3 gratis (voor thuisgebruik) virusscanners die een zgn. resident of achtergrond scanner hebben. Een dergelijk programma scant dus alle data die tijdens het werken op je PC beland.

  AVG van Grisoft; de 'gratis' versie blijft op dit moment steken op versie 6 (versie 7 voor de commerciele versie). AVG werkt behoorlijk, maar ziet er wat ongewoon uit. Het kan volledig automatisch updaten, maar dat moet wel op een vast tijdstip of handmatig opgeroepen worden. Je moet wel gratis registreren op de webzite om een key te krijgen om het programma te installeren.

  AVAST home edition; Werkt ook goed, maar heeft meerdere achtergrondscanners, voor verschillende toepassingen (P2P, webmail, pop3 email, IRD scanner…). Iedere scanner is apart in te stellen, maar ik kan me voorstellen dat je als beginner in alle opties verzuipt. Updates verlopen volledig automatisch. De on-demand scanneer is beperkt in de opties en heeft een ongewoon, skinnable uiterlijk. Daar moet je wel van houden. Bij iedere systeemstart wordt er gezocht naar updates of je kunt het proces handmatig starten. Ook hier moet je registreren voor een installatiecode en deze code is 14 maanden geldig. Daarna moet je een nieuwe code aanvragen.

  Antivir 6 Personal edition; Werkt goed en is overzichtelijk ingedeeld. Het update proces moet je handmatig (of automatisch op gezette tijden) starten en handmatig door een aantal stappen leiden. Soms moet je de volledige geupdate versie van het programma downloaden en installeren. Mijn ervaring is dat de update server zo nu en dan slecht bereikbaar is. Je hoeft niet te registreren om het programma te kunnen gebruiken.

  Persoonlijk heb ik tot kort geleden Antivir gebruikt, omdat ik vooral gecharmeerd was van de simpele en overzichtelijke interface. Alleen het update proces is niet erg praktisch en is soms slecht bereikbaar. Op dit moment gebruik ik iig Avast, omdat ik vooral de automatische update bij een systeemstart erg handig vind.

  Qua kwaliteit zullen ze niet veel voor elkaar onder doen, van belang is eerder welke je het fijnst vind werken.
 • Overigens is een online scanner nooit een deugdelijk alternatief voor een softwarematige (lees residente) scanner.
  Betr gratis av: there's no such thing as a free lunch.
 • [quote:1216973563="=Rieske="]Betr gratis av: there's no such thing as a free lunch.[/quote:1216973563]Mmm, volgens mij valt dat wel mee. Gratis scanners zijn niet per definitie slechter dan betaalde varianten. Daarnaast zijn tests ook niet altijd even transparant of relevant (oudere versies). Daarnaast; zelfs de beste scanner laat wel eens een steekje vallen. En vaak zit de zwakste schakel achter het toetsenbord.
 • Hier ook het e.e.a. aan info: http://www.wilders.org/free_tools.htm
 • Graag wil ik iedereen bedanken voor jullie reactie op mijn vraag. Ik ben zeer geholpen en zal even uitzoeken wat voor mij de beste mogelijkheden zijn. Hopelijk kunnen we elkaar in de toekomst nogmaals van dienst zijn.

  Groet,

  Willem

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.