Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Hoe komen spammers aan adressen?

Anoniem
J. de Boer
8 antwoorden
 • De eeuwigdurende vraag. Het meest gegeven advies is steeds: Strooi niet te kwistig rond met je e-mail adres. Honderd procent waar. Maar nu!
  Heel kort geleden maakten we op hccnet een nieuw alias-adres aan. Tot nu toe hebben we dit nog niet gebruikt, en niemand weet dit adres nog.
  Toch kreeg ik vandaag al weer het eerste spambericht binnen op deze alias. Dus het gelazer begint weer opnieuw. Conclusie: Wie zegt het?

  Heb in het verleden al meer dan eens geopperd dat ze gewoon door een robot in het wilde weg lettercombinaties generen en versturen. 99% krijgen ze als niet bestaand terug, 1% bingo. Hoe dan ook, die geadviseerde terughoudendheid met adressen is niet het enige wat telt.
 • Tsja, wat doe je aan dit soort cyberterrorisme? Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen stemmen op de partij die de doodstraf invoert voor spammers. Ik stel voor dat voor elk mailtje dat ze verstuurd hebben, dat ze 1 zo'n pil in hun strot gedouwd krijgen, totdat hun ding uit mekaar knalt van de zwellingen. :lol:
 • Men maakt ook gebruik van adresgenerators. Het is bijvoorbeeld bekend dat servers als hotmail.com of aol.com, gewoon erg veel gebruikers hebben. Het is dus vrij simpel een generator te bakken, die alle mogelijke adressen met xxxxx@hotmail.com genereert. Op hcc.nl zal ook wel het een en ander te vinden zijn, dus….
 • Tja die denkbeeldige strafffen die we die lui toewensen. Ik mag niet rechtstreeks beschuldigen, en dat doe ik ook niet, maar het is steeds weer hccnet. Onlangs maakten ze bekend dat ze nu alle mail filteren op spam. Ik heb gekozen voor het zwaarste niveau. Vervolgens heb ik om het resultaat te observeren de zwaarste categorie van mijn eigen spamfilter tijdelijk omgeschakeld. D.w.z. van direct van de server verwijderen naar verplaatsen naar een andere map.

  Wel, die spamfilter op de server van hccnet stemt nog niet vrolijk. Ik heb verschillende accounts, waarvan die van Chello de hoofdaccount. Mijn vroegere hccnet-adres gebruik ik nog maar heel weinig. Toch is meer dan de helft van alle spam gericht aan mijn oude hccnet-adres. En aan de meeste van die mailtjes zit een hele reeks van mede geadresseerden, allen ook met hccnet-adressen. Heel vaak dezelfde slachtoffers.

  Nogmaals geen beschuldiging van mijn kant, maar ik kan het niet helpen dat de gedachte bij me opkomt. Stel dat ze daar toch een stiekeme etterbak in dienst hebben die regelmatig de nieuwe adressen doorverkoopt, en daar een aardige grijpstuiver aan verdient.

  PS:
  Nog even ter verduidelijking. Het betreft meestal spam in de categorie virusvrije ongewenste reclame. Dus ze zijn niet afkomstig van besmette PC's van bekenden van ons.
 • hoi


  ik heb weleens gehoord dat als je die opend, en de plaatjes komen tevoorschijn dat de spammer automatisch weet dat die plaatjes geopend zijn via jou mailadres en zo een bevestiging krijgt.
  en aangezien jij weet dat ze naar meerdere mensen gestuurd worden heb je ze dus geopend. en zo geef je ze een bevestiging.
 • Dacht je dat ik gek was? Ik open die dingen nooit! Ik heb bovendien weergave in het voorbeeldvenster uitgeschakeld (een vereiste hiervoor). Maar je kunt altijd veilig in de header kijken om een en ander te weten te komen. Bovendien zijn de medegeadresseerden die rechtstreeks in het Aan-veld staan ook direct zichtbaar.
  Maar dit terzijde, het heeft eigenlijk niets met het onderwerp te maken.
 • sorry, mijn fout.
  (het grootste deel van de mensen die ik ken opend die dingen vaak wel :-?
 • Wellicht heeft een forum als dit hierin een opvoedende taak :-?
  Overigens is dit in de loop van de tijd al door tientallen medeforumleden benadrukt. Gezien het hier toch erg onachtzaam mee omgaan van zeer veel naïevelingen misschien iets voor een stickie, zodat we daarnaar kunnen verwijzen, en niet steeds opnieuw hetzelfde verhaal hoeven af te steken.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.