Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Geen spyware

Anoniem
None
10 antwoorden
 • Intussen weer enkele weken (maanden…) geleden dat ik heb gescand op spyware en andere ellende. Ik gebruik daarvoor Adaware en Spybot Search & Destroy. Die vinden beide geen verdachte dingen. Ik begin onderhand te twijfelen of die dingen wel goed werken. :-?
  Zijn er meer mensen die totaal geen problemen hebben veroorzaakt door spyware?
  Ik gebruik Firefox en Thunderbird, als dat er iets mee te maken zou hebben.

  McAfee slaat ook maar zelden alarm, dat er iets mis zou zijn. Is McAfee zo goed of juist niet???

  Rob
 • Spyware komt voornamelijk binnen via een freeware programma wat je installeert. Als je dus nauwelijks programma's installeert (of alleen programma's die geen spyware meeleveren) heb je maar weinig spyware op je computer staan.
  Dat je Firefox gebruikt ipv IE kan er wat mee te maken hebben, omdat sommige spyware via lekken in IE binnen komen (meestal van obscure sites (porno, warez,…)).

  Wat bedoel je met McAfee? De virsusscanner of een ander programma van McAfee? Voor de virusscanner geldt dat als je je gezond verstand gebruikt je hem eigenlijk niet nodig hebt (oppassen met bijlages, geen obscure sites bezoeken, windows update regelmatig gebruiken, programma's alleen van de officiële bron downloaden,…) , al is het natuurlijk toch aan te raden om een virusscanner te gebruiken. Je kan McAfee (en elke ander virusscanner) testen met het EICAR test virus (http://www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm). Dat is een bestand wat geen virus is, maar wat je virsscanner wel moet herkennen als virus.

  Dus zolang je de updates van Adaware, Spybot S&D, McAfee en Windows bijhoudt zou ik me geen zorgen maken.
 • :D Sinds ik de raadgevingen van de experts hier op dit forum zo een beetje volg en net zoals jij firefox en thunderbird gebruik, heb ik ook weinig last van spyware. Je hebt het natuurlijk zelf ook wel een beetje in de hand. Als je van de wat minder frisse site's wegblijft blijf je ook gespaard van een hoop rotzooi.
 • Ik denk dat ik van geluk mag spreken maar ik heb echt zelden last van spyware, virusjes of spam.
  Ik heb me daar ook wel eens zorgen over gemaakt ja :D
  Maar kennelijk bestaat het gewoon..
  De enige die ik vaak handmatig wegflikker is die doubleclick "trojan", die komt echt overal voor!
  En om nou te zeggen dat ik zo zorgvuldig ben in de site's die ik bezoek, neen.
  Email adressen invullen op forums doe ik ook nogal makkelijk.

  wellicht dat mijn dinosaurus systeem niet zo interessant is voor al die ellende :wink:
  (pentium III met win'98 (allereerste editie!!))

  Heerlijk toch?!!
 • Je kan altijd een logje plaatsen ter controle.
  Guft. :wink:
 • @ Supersnail: met McAfee bedoel ik de virusscanner, was ik even vergeten te vermelden.
  Ik heb je tip opgevolgd en McAfee herkent dit Eicar.com inderdaad, dus dat zal dan wel goed zijn.

  @ ToBee: ikzelf ben wel voorzichtig met het invullen van mijn emailadres. Ik vul atlijd een alias if een hotmail adres in. Het toeval wil dat een of andere grapjas nu mijn hoofdadres heeft aangemeld op een site waarop vele dames staan, die ineens verliefd op mij geworden zijn. Ik durf alleen niet op "afmelden" te klikken, want dat schijnt vaak een averechts effect te hebben.
  Misschien heeft iemand daar nog een waardevolle tip voor. Afzender blokkeren of iets anders???

  Rob
 • [quote:a45231df68="#robkeb#"]…Het toeval wil dat een of andere grapjas nu mijn hoofdadres heeft aangemeld op een site waarop vele dames staan, die ineens verliefd op mij geworden zijn. ..
  Rob[/quote:a45231df68]
  :o Waarom gebeurt mij dat nou nooit? :(
 • Rob,

  Als je die mail niet wenst dan stuur je die toch door naar .:ToBee:. :wink:

  In Outlook Express kan je onder Extra -> Berichtregels een afzender toevoegen. Misschien dat je hiermee nog iets kunt tegenhouden.

  Sjaak
 • [quote:49775e0600="#robkeb#"]Intussen weer enkele weken (maanden…) geleden dat ik heb gescand op spyware en andere ellende. Ik gebruik daarvoor Adaware en Spybot Search & Destroy. Die vinden beide geen verdachte dingen. Ik begin onderhand te twijfelen of die dingen wel goed werken. :-?
  Zijn er meer mensen die totaal geen problemen hebben veroorzaakt door spyware?
  Ik gebruik Firefox en Thunderbird, als dat er iets mee te maken zou hebben.

  McAfee slaat ook maar zelden alarm, dat er iets mis zou zijn. Is McAfee zo goed of juist niet???

  Rob[/quote:49775e0600]
  Met enige regelmaat zit ik bij mensen computers op te schonen, degenen die ik ertoe kan overhalen FF te gaan gebruiken i.p.v. IE hebben daarna [i:49775e0600]zonder uitzondering[/i:49775e0600] veel minder last van spyware. Maar het blijft een zaak van zelf uitkijken natuurlijk, dat ben ik met de anderen eens.

  Nog even iets over de spyware-progjes die je gebruikt: beide zijn goed maar staan er ook om bekend nog al eens iets te laten liggen. Je zou de beta-versie van Microsoft Antispy eens kunnen installeren en die een full-system scan laten uitvoeren, grote kans dat je dan nog rommel vindt. Maak wel eerst een image, met Acronis True Image bijvoorbeeld, want MS Antispy wil wel eens ongewenste effecten op een systeem hebben. Wil je zo'n image liever niet maken dan raad ik installatie van MS Antispy af.

  De meningen over virusscanners zijn [i:49775e0600][b:49775e0600]altijd [/b:49775e0600][/i:49775e0600]verdeeld. Als jij tevreden bent met McAfee…..prima toch! Ik denk dat het belangrijker is de zaken duidelijk gescheiden te houden, dus aparte progjes voor spyware, spam, trojans en virussen. Daarnaaast reken ik zelf het onderhouden en wekelijks maken van een image (met daarin 'systeemherstel' uitgeschakeld natuurlijk) tot één van de basiscomponenten van een goeie en hanteerbare beveiliging.
 • OK, bedankt voor jullie adviezen.

  @ ToBee: vul op een of andere sites waar veel naakte dames staan je emailadres ergens in en je krijgt zulke berichten vanzelf. Veel plezier ermee. :wink:

  Rob

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.