Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Beveilig draadloos netwerk

Anoniem
MrLeeJohn
9 antwoorden
 • Hallo allemaal,

  Ik ben in het bezit van een laptop die thuis op de 1e etage staat, en de router beneden!

  Alles werkt prima, maar ik wil het gaarg uitgebreid beveiligen, nou is mijn vraag aan jullie? Kunnen jullie mij in begrijpelijke taal uitleggen hoe ik en waar ik dat het beste kan doen?

  Alvast bedankt,

  Mvg

  Markie
 • Kan je wellicht even kijken naar het merk en type van je router?
  Dan kunnen we hier iets gerichter advies geven.

  t.
 • Ok, bij deze

  De router; een e-tech..

  Op de router zelf staat geen serienummer ofzo, dus misschien hebben jullie hier al wat meer aan?

  Alvast bedankt!
 • Er zijn 2 soorten beveiliging voor draadloos: WEP en WPA. Afhankelijk van de router EN de netwerkkaarten in je compus kun je voor 1 van de 2 kiezen. WPA is het geavanceerds, nauwelijks te kraken.

  Probeer eerst dus WPA. Globaal werkt dit hetzelfde bij alle routers: ga in je router naar Wireless>encryption o.i.d. Vind i.i.g. ergens die Encryption. Kies voor WPA-PSK, voer dan de gevraagde sleutel in. Die kan 8 tot 64 tekens lang zijn. Het maakt niet uit wat voor letters/cijfers je kiest.
  Er wordt gevraagd de combinatie nog een keer in te voeren, schrijf 'm dus vooraf op!

  De router hoort nu te herstarten. Nu moet je dezelfde beveiliging instellen op de aangesloten compus. Ga naar Configuratiescherm>Netwerkverbindingen>draadloos netwerk. Rechtsklik hierop, kies Eigenschappen. Tabblad Draadloze netwerken. Selekteer de naam van je netwerk en kies daaronder Eigenschappen. Bij beveiliging kies je dezelfde waarden als die je in je router hebt ingesteld. Dus WPA-PSK, zonodig TKIP (zie je waaarschijnlijk vanzelf daaronder staan), en dan weer diezelfde sleutel als in je router invoeren.

  KLAAR! Wellicht moet je je compu opnieuw opstarten.

  Let wel: de moderne routers en netwerkkaarten kunnen deze WPA aan, oudere versies soms niet. Dan kies je i.p.v. WPA beveiliging voor de WEP beveiliging (WEP 128 is beter dan WEP 64). Het principe is hetzelfde: eerst in de router instellen, dan op je netwerkkaarten in de compus.

  Ik meen dat voor deze wijze van WPA instellen (dus via Windows) je SP2 geinstalleerd moet hebben. Anders moet het via de software van je netwerkkaarten. Heb je geen SP2 dan kun je een Fetch van MS ophalen om alsnog in Windows WPA te kunnen instellen. WEP lukt altijd.
 • http://mrlee.homelinux.net/wlan.txt
 • Encryptie instellen, het liefst WPA en anders WEP, MACfiltering instellen, DHCP uitschakelen en broadcasting van de SSID uitschakelen.
 • Als je nu alleen WPA encryptie aan zet, kan iemand anders dan wel nog gewoon verbinding maken met het netwerk (stel de buren ofzo?).

  Ik heb namelijk pas bij collega netwerk geinstalleerd, maar alleen beveiligd met WPA. Kan haar buurman nu nog steeds verbinding maken met het netwerk van haar zonder dat ze dat wil?
 • [quote:9bbc423435="arjant2"]Kan haar buurman nu nog steeds verbinding maken met het netwerk van haar zonder dat ze dat wil?[/quote:9bbc423435]Nee, tenzij de buurman de WPA passphrase correct raadt.
 • oke perfect, dan hoef ik haar netwerk niet met spoed aan te gaan passen.
  thanx.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.