Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Ongewenste Mails

Anoniem
HankPiano
8 antwoorden
 • Sinds een paar dagen krijg ik mails van allerelei sex sites. Ten eerste begrijp ik niet hoe de afzenders aan mijn e-mail adres komen, ik heb nooit ergens mijn adres ingevuld/opgegeven, en belanglrijker, is hier iets aan te doen? Heeft iemand enig idee? Bij voorbaat dank.
 • Wat de bron van die rotzooi betreft:
  Die lui bedienen zich tegenwoordig doorgaans van spamrobots, er komt geen mensenhand meer aan te pas. Persoonlijk zie ik er ook al lang geen commercieel belang meer in, zoals bij "gewone" ongevraagde reclame. Ook al is die eveneens vaak om misselijk van te worden. Ik kan zoiets dan ook niet anders zien dan puur vandalisme van een stel zieke geesten. Blijkbaar kicken ze alleen al van het idee dat zoveel slachtoffers zich hier kwaad over maken. Net als virusmakers dus.

  Verder, hoe komen ze aan je adres? Twee voorbeelden:
   [*:0e511e9a4b]Heb je misschien een makkelijk te raden e-mailadres, b.v. dat het deel voor het @ maar bestaat uit 3 of 4 cijfers? Zo'n spamrobot genereert gewoon alle lettercombinaties. Bij vier cijfers hoeven ze maar 10.000 berichten te versturen. Alles wat niet bestaat krijgen ze gebounched en wordt automatisch van de lijst verwijderd, en de rest is bingo.
   [*:0e511e9a4b]Mocht je bij je account ook een website hebben, dan is je e-mailadres sowieso rechtstreeks te lezen in de url van die site.[/list:o:0e511e9a4b]Wat er aan te doen is, is een spamfilter, zoals b.v. Mailwasher. Kijk maar eens met de zoekfunctie in dit forum of op Google op het trefwoord "spam" of "spamfilter". Hoe langer hoe meer providers hebben tegenwoordig trouwens een spamfilter op hun server. Met berichtregels kun je ook veel doen. Zelf pas ik dit ook toe, en met succes. Kijk een tijdje naar steeds terugkerende woorden. Die lui hebben nl. door hun geringe geestelijke vermogens (gezien de meestal debiele inhoud van die mail) vaak maar een beperkte woordenschat, maar zijn in één ding slim, ze gebruiken bij bepaalde trefwoorden een hele serie spellingsvarianten/opzettelijke spellingsfouten om het filteren te misleiden. Je zal dit ongetwijfeld herkennen. Verzamel gewoon die woorden uit de onderwerpregels, overtuig je ervan dat het woorden zijn die een gewoon mens nooit in een onderwerpregel zal zetten, en plaats ze in een berichtregel die er voor zorgt dat de berichten waarin deze woorden in de onderwerpregel worden aangetroffen meteen van de server worden verwijderd. Verder bespaar je een hoop ergernis als je weergave in het voorbeeldvenster uitschakelt.
   Jan de Boer
 • heb zelf ook berichtregels geprobeerd voor m'n wanadoo free account, maar die hielpen maar twee weken, daarna begonnen ze weer met een hele nieuwe foute spelling. ik heb zelf ook last van die rotzooi, ik krijg zo'n 60-80 van die kl*te mailtjes per dag dus ik denk dat ik die wanadoo free account maar opzeg omdat ik nu toch alleen nog maar m'n gmail gebruik.

  Je kan trouwens bij mij vaak heel goed zien hoeveel mailtjes er wel niet door spambots vezonden wordt, want dan zie je dat dat mailtje naar wel 100 mensen verzonden is met iedre keer een net iets ander emailadres. Wat helpt tegen die spambots is een redelijk lang emailadres (deel voor de @) en behalve letters ook gebruik maken van . - _ en cijfers. dan heb je al een stuk minder last van die spambots. verder is het natuurlijk zaak niet overal je emailadres te geven en een beetje opletten bij het browsen naar wat voor sites je gaat.

  als je je emailadres wil behouden dan is inderdaad een spamfilter wel handig, ik zou alleen wel goed kijken welke je neemt en er ook veel reviews over lezen. Je hebt namelijk meer aan een spamfilter die een paar spam/junk mailtjes niet wegfilterd dan dat er af en toe een wel gewenst mailtje wordt weg gefilterd, want dan moet je alsnog alles doorzoeken. Ik vind zelf de ingebouwde spamfilter van outlook 2003 wel redelijk, die 'vergeet' af en toe een mailtje maar filterd tenminste geen gewenste mail weg.
 • Bedankt voor jullie reacties. Ben geloof ik wel genoodzaakt om hier mee te leren leven. De methode van de berichtregels is praktisch onmogelijk gezien de diversiteit en onlogische structuur hiervan. Met een paar simpele trefwoorden kom je er niet. Maar de zenders van de spam komen wel uit dezelfde bron, dat kan je zien aan de lay out en opzet van de mails. En toch verwijzen de links in de mails weer naar diverse sites.

  J. de Boer: je schreef:

  Heb je misschien een makkelijk te raden e-mailadres, b.v. dat het deel voor het @ maar bestaat uit 3 of 4 cijfers? Zo'n spamrobot genereert gewoon alle lettercombinaties. Bij vier cijfers hoeven ze maar 10.000 berichten te versturen. Alles wat niet bestaat krijgen ze gebounched en wordt automatisch van de lijst verwijderd, en de rest is bingo.

  Nee, niet echt makkelijk: [eerste letter van mijn voornaam][.][achternaam]@provider.nl

  En mijn achternaam komt niet echt veel voor. En ik heb ook geen website bij mijn account. Dus het blijft een raadsel voor me. Wat ik me afvraag. Zijn er sites die je e-mail adres kunnen detecteren? Nee toch? Kan het door spyware komen? Dat verwijder ik toch regelmatig met Spybot. Ben benieuwd naar eventuele recaties.
 • je zou eens kunnen scannen met hitman pro en een hijackthis logje maken. Er zijn vast wel sites die je emailadres ofzo kunnen detecteren, spyware kan er ook vast wel voor gezorgd hebben. Probleem is niet zozeer hoe, maar dat het gebeurd is. Zie er nu nog maar eens van af te komen.
 • engels talige mail, engels taligre personen, 0onbekende personen bij mij allemaal direct de bitttenbak in
  ik reageer nooit op engels talige mail, ook niet van eventuele goed berichten

  ik heb nog steeds het voorrecht om rond de 10 spam mails per dag te ontvangen en nog met de hand te doen
  bij mij komen nog hiervan 2 - 3 per dag in de berichten in met de bericht regels
  99 % van de berichten komen binnen via hccnet
 • de nieuwste generatie virussen kruipen steeds meer naar spam- en andere malware toe.
  Er hoeft maar iemand uit je kennissenkring -die jouw mailadres in zijn/haar adresboek heeft staan- geïnfecteerd te zijn met een trojan.
  De trojan scant die pc op mailadressen en alles dattie vindt wordt doorgestuurd aan de spammer.
  En hoppa, weer tientallen kwalitatief hoogwaardige (want waarschijnlijk werkende) mailadressen erbij…
 • [quote:42cfcbff0b="sjouwer"]engels talige mail, engels taligre personen, 0onbekende personen bij mij allemaal direct de bitttenbak in
  ik reageer nooit op engels talige mail, ook niet van eventuele goed berichten[/quote:42cfcbff0b]Helaas ligt dit bij ons, gezien de kring van bekenden, niet zo eenvoudig. Maar daar hebben weer een andere methode voor. Alle mail afkomstig van familie en bekenden wordt meteen voorgesorteerd naar een map Bekenden. Pas daarna volgt verdere filtering.[quote:42cfcbff0b]99 % van de berichten komen binnen via hccnet[/quote:42cfcbff0b]Dit zijn ook mijn ervaringen, ondanks het spamfilter dat hccnet op haar server heeft staan. Reden voor mij om mijn account bij hccnet helemaal af te bouwen. Hccnet heeft nl. nog meer nadelen.
  Alles wat bij mij binnenkomt via hccnet verdwijnt door mijn eigen filtering nu al onmiddellijk in de map Verwijderde items, want er zit zelden iets zinnigs meer tussen. Jammer dat hccnet niet een automatische doorstuurfunctie heeft naar een ander adres zoals b.v. Gmail, dan zou ik helemaal geen omkijken meer hebben naar dat adres, en Gmail heeft, heb ik de indruk, wel een redelijk effectieve filtering.

  Ik heb ook de indruk dat het spamfilter bij b.v. Chello aanmerkelijk effectiever werkt. Gecombineerd met mijn eigen aanvullende filtering komen er bij mij nog maar een paar spams per dag door. Maar als ik bij wijze van proef ze tijdelijk niet direct laat verwijderen van de server, maar ze laat verplaatsen naar Verwijderde items, dan zijn het er (voornamelijk via hccnet) gemiddeld wel zo'n 40 per dag. Verweg het meeste uit het buitenland, dus niets aan te doen.

  En nogmaals: het is al lang niet meer alleen maar een gevolg van kwistig rondstrooien van je e-mailadres. Dat wordt nl. wel eens wat al te haastig geroepen. Zeker, het kan [b:42cfcbff0b]één[/b:42cfcbff0b] van de oorzaken zijn, maar niet de enige. Na het aanmaken van een alias-adres wat nog bij niemand bekend was, had ik meteen de volgende dag al spam op dat adres (ook bij hccnet).

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.