Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

critical system errors in xp oplossen

Anoniem
conqubite
9 antwoorden
 • Ik heb met mijn "nieuwe" pc (niet zo nieuw meer maar nog bijna niet mee gewerkt, vandaar dus "nieuw") sinds kort ernstige problemen met xp. Ik krijg sinds een paar dagen meldingen van critical system errors (volgens mij o.a. het register) die mijn directe aandacht nodig hebben en zo snel mogelijk opgelost moeten worden volgens de melding. Ik vraag me af hoe dat komt want ik heb, zolang ik hem heb eigenlijk niets (bijzonders) met de pc gedaan. Internet doet het pas sinds gisteravond dus ik kan ook niets bijzonders hebben binnengekregen via het net.

  Mijn vraag is hoe ik dat het beste kan oplossen. Ik heb nog een versie norton system works liggen maar die is al een aantal jaren oud. Kan ik die nog gebruiken hiervoor of moet een recent programma hebben?? Als ik de aanwijzing van de melding volg een een gratis programmatje download van de opgegeven sites doen ze een scan waar dan ettelijke fouten uitkomen. Om die op te lossen moet ik het programma aanschaffen en 40 dollar (of zoiets) overmaken naar ergens in Amerika. Dat is niet echt een oplossing voor de korte termijn :(

  Graag advies. Bvd

  Conqubite
 • Scan je PC eens met CCleaner en Hitman Pro.
 • Dat programmaatje probeert je waarschijnlijk te neppen. Je zou eens een hijackthis log kunnen plaatsen (zie spyware faq). Verder neem ik aan dat je antivirus en firewall hebt geinstalleerd, en dat je windows geheel up to date is?
 • [quote:8269378d4f]Internet doet het pas sinds gisteravond dus ik kan ook niets bijzonders hebben binnengekregen via het net. [/quote:8269378d4f] Je moest es weten… met slechte beveiliging zit je pc zo onder de bagger en zelfs goede beveiliging is niet waterdicht.
 • Nu bij nader inzien denk ik dat ik inderdaad genept ben. Ik had de kabelverbinding nog maar net aangesloten en on line. De feitelijke verbinding maakte ik zelf wat later maar met de kabel ben je natuurlijk direct online zodra je de kabel aansluit. Dit was echter wel een kwestie van een dag of zo (weet het niet eens meer precies) voordat ik zelf voor het eerst op internet ging.

  Ik heb inmiddels via mijn provider een antivirus programma geïnstalleerd en een spam filter ingesteld voor de emailaccounts. Daarnaast heb ik me inmiddels aangeleerd om gebruik te maken van webmail en alle mail die me vreemd voor komt direct weg te knikkeren voordat ik het binnenhaal. Volgens mij werkt dat ook wel goed.

  Daarnaast wordt windows ge update terwijl ik dit type.

  Op mijn oude pc had ik de gratis versies van ad aware voor spyware en zone alarm als firewall. Wat kan ik hiervoor nu het best nemen. Ik heb even gezocht maar kan nog niet bepalen wat nou het beste is. Ik ga in principe wel voor freeware.
  Wat kan ik nog doen. Blijkbaar heb ik inmiddels al iets "aan boord" wat ik kwijt wil. Een scan via zonealarm (online) leverde twee documenten op waarbij ik de indruk kreeg (ik ben geen echte computerfreak dus ik weet het niet zeker) dat het in het register zit. Wil ik met zone alarm dat oplossen dan moest ik weer het programma aanschaffen.

  Welke programma kan ik als simpele gebruiker eenvoudig gebruiken zonder allerlei halsbrekende toeren uit te moeten halen waar ik geen barst van snap.

  Conqubite
 • [quote:b243360aee="JBS"]Scan je PC eens met CCleaner en Hitman Pro.[/quote:b243360aee]

  Ik heb inmiddels een scan met Hitman pro2 gedaan. Tjonge, die is wel even bezig zeg. Maar er is wel het een en ander gedaan en gevonden. Ik heb de meldingen nog niet weer langs zien komen. Hopen dat ik er voorlopig vanaf ben.

  Is dit een pakket aan programma's die ik kan blijven gebruiken? Ik meende in een flits iets langs te zien komen dat delen maar 30 dagen demo's zijn. Of moet ik alles dan weer opnieuw downloaden en overnieuw installeren en draaien??
 • [quote:541f353da2="conqubite"]Is dit een pakket aan programma's die ik kan blijven gebruiken? Ik meende in een flits iets langs te zien komen dat delen maar 30 dagen demo's zijn. Of moet ik alles dan weer opnieuw downloaden en overnieuw installeren en draaien??[/quote:541f353da2]Alleen Spy Sweeper is beperkt bruikbaar (inderdaad 30 dagen). De rest van de programma's in onbeperkt bruikbaar en deze voldoen heel aardig. De programma's hoeven maar eenmalig geinstalleerd te worden. Een tweede scan met Hitman zal daarom een stuk sneller gaan.
 • Aha, dat is wel tof. Ik had wat spyware dat werd aangeduid als "alexia gerelateerd". Geen idee wat dat betekend maar ik blijf het maar raar vinden dat je dat binnen een tijdsbestek van 1 a 2 dagen aan boord hebt nadat je verbinding hebt met het internet zonder dat je zelf op internet hebt gezeten.

  Ik zal het de komende dagen eens goed in de gaten houden maar ik ga er van uit dat ik voorlopig mijn zaakjes goed (zo goed als mogelijk is) op orde heb.

  Bedankt voor de hulp, tips en info.

  Conqubite
 • Een ongepatchte windows kan binnen een paar seconden het slachtoffer worden van diverse wormen. De gemiddelde overlevingstijd voor een dergelijk systeem is iets van 10 minuten. Vandaar ook: eerst firewall en antivirus installeren, dan pas online.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.