Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Is een antispyware-progje eigenlijk wel nodig?

Anoniem
None
9 antwoorden
 • Dilemma: m'n Giant-subscription is verlopen en aangezien Giant niet meer bestaat wordt mij verzocht over te stappen op MS Antispyware, waar ik om verschillende redenen geen zin in heb.
  Het punt is: ik heb Giant maar één keer nodig gehad, en dat was toen ik het programma testte en doelbewust malware in m'n systeem toeliet. Sindsdien doe ik regelmatig full-system scans, check de zaak met een HijackThis log, heb Ewido een paar keer laten dubbel-checken…..nooit iets gevonden.

  Ik draai NOD32, MailWasher en Sygate, surf met Firefox en gebruik internet hoofdzakelijk om info e.d. te vergaren; spelletjes, MP3, P2P…..het zegt me allemaal niets. Ewido vind ik heel goed maar met de realtime protection aan vertraagt ie m'n systeem echt hinderlijk. De gratis antispyware progsels doen hun werk maar verzaken als het om echt nieuwe en gevaarlijke malware gaat. Antispyware is een lucratieve handel geworden die zichzelf om begrijpelijke redenen in stand houdt. Maar wie moet je, met zoveel affiliated 'test-sites' geloven, wat is echt relevant?

  Is een antispyware-programma eigenlijk wel echt nodig als je de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen al neemt of kun je beter een programma nemen als Process Guard dat voorkomt dat ongewenste processen aan de gang gaan in je systeem?
  Wat 'het beste' antispyware-programma is boeit me niet zo, ik vraag me slechts af wat, als 't er op aankomt, effectiever, is: zo'n algemene procesbewaking of een op malware gerichte bescherming.
 • Zelf draai ik het gratis Adaware en Spybot één maal per week, dit volstaat om spyware te weren.
  Trouwens; met jouw internet-gebruikersprofiel, loop je weinig risico om met spyware geconfronteert te worden.
 • Met alle respect: laten we nou niet gaan vertellen wat iedereen wel of niet gebruikt en of dat goed is of niet goed of voldoende of onvoldoende. Laat iedereen wat dat betreft zijn eigen keus maar maken. Mij gaat het hier om de vraag of zo'n antispyware-programma überhaupt nodig is, afgezet tegen een programma als Process Guard. Ik heb proberen uit te leggen waarom ik die vraag heb.

  P.S. Ook met een wat 'spannender' gebruikersprofiel moet het volgens mij mogelijk zijn spyware te vermijden….als ik zo af en toe zie hoe mensen aan de gang zijn achter hun pjoetertje ligt dáár in de eerste plaats het probleem.
 • Nou, ook met alle respect natuurlijk, maar als je vraagt naar de mening/ervaring van anderen dan krijg je uiteraard ook de mening/ervaring van anderen! En om dan zo te "snauwen" tegen Eddy X…… :evil:

  Mijn mening: De beste bescherming zit 'm in de contrôle over je eigen wijsvinger, met andere woorden: kijk uit waar je op klikt. En als je iets downloadt van een onbekende site jaag het dan eerst door de virusscanner voor je het opent of installeert en Google desnoods even op "malware [i:878714d5a1]programmanaam[/i:878714d5a1], dat werkt ook nogal eens verhelderend.

  Ik heb overigens de zelfde ervaringen als jij, behalve m'n virusscanner en firewall (in de router) geen actieve beschermingssoftware en zo nu en dan een scan met Ewido of vul maar in welk programma momenteel de beste resultaten boekt. Plus die voorzichtige wijsvinger natuurlijk!!!

  Tot nu toe, en dat is toch al een paar jaartjes, nooit last gehad.

  Maar nogmaals voor de goeie orde: Dit is slechts mijn mening/ervaring :wink:


  Gr,
  Jim
 • Wat je beschrijft is zo ongeveer ook mijn ervaring.

  Ter aanvulling: als ik de HijackThis logs op dit en andere forums bekijk valt me vaak op dat mensen [i:f2235401e2]ondanks hun antispyware programma's[/i:f2235401e2] last hebben van allerlei malware. In de systemen die ikzelf schoon achterlaat tref ik niet zelden na een aantal maanden toch weer allerlei rotzooi aan. Vooral onze 'handige' jeugd maakt er regelmatig een zootje van.

  Dat heeft zo langzamerhand bij mij de vraag doen ontstaan wat nou eigenlijk het praktische nut en het bestaansrecht is van die hele antispyware handel. Als je onvoorzichtig of gewoonweg onnozel met de pc en internet omgaat houden deze programma's de malware als 't er op aankomt toch niet tegen, daar is - of wordt - die malware ook te slim voor. Uiteindelijk loop je voortdurend achter de feiten aan.

  Aan de andere kant zie je dat je nauwelijks last hebt van spyware wanneer je een aantal simpele voorzorgsmaatregelen neemt. Maar ja, je fietst bijna altijd met regenkleren bij je naar je werk, die ene keer dat je denkt dat 't niet nodig is krijg je een plensbui op je dak. Dus wat is wijsheid? Toch maar installeren, zo'n programma, voor 't geval dat of kun je het net zo goed houden bij NOD (houdt tenslotte ook steeds meer spyware tegen), aangevuld met een programma als het genoemde Process Guard, dat je systeem in z'n algemeenheid monitoort?
  [quote:f2235401e2="Jim van Zweeden"]Nou, ook met alle respect natuurlijk, maar als je vraagt naar de mening/ervaring van anderen dan krijg je uiteraard ook de mening/ervaring van anderen! En om dan zo te "snauwen" tegen Eddy X…… :evil: [/quote:f2235401e2]
  Snauwen? Als het zo overkomt….sorry, maar het is zelfs niet bij me opgekomen. Ik probeerde alleen maar, net zo goed als in het bovenstaande, duidelijk te maken welke vraag uitgangspunt van dit draadje is.
 • Wij zijn het hierover in grote lijnen wel eens, da's duidelijk. En hoe je de details invult is puur persoonlijk en maakt niet echt veel uit denk ik. Ik heb behalve de virusscanner geen enkele Anti-dit en anti-dat software draaien en doe zo nu en dan een handmatige scan. Ook neus ik zo nu en dan de Autostarts eens door met "Autoruns" van Sysinternals. Die hebben trouwens een hele rits handige en vrij te downloaden tooltjes om van alles en nog wat in de gaten te houden. En op een enigszins schoon systeem weet je op den duur wel uit je hoofd wat daar wel en niet op thuishoort.

  En zoals je zelf al schreef: [quote:84e505fc12]dat mensen ondanks hun antispyware programma's last hebben van allerlei malware.[/quote:84e505fc12]en da's dus het gevolg van die door mij al eerder aangehaalde "slecht gecontroleerde" wijsvinger. Bij mij bijvoorbeeld worden .doc-, .jpg-, .pps-bestandjes etc. zelfs als die van goeie bekenden komen echt niet zo maar blindelings gestart.

  Kortom, veruit de meeste narigheid halen de mensen zichzelf op de hals en dat is met enig gezond wantrouwen gemakkelijk te vermijden. Een lichte vorm van paranoïa is dus absoluut nuttig.

  Gr,
  Jim
 • Gewoon niet met Admin rechten werken, en als programma's lastig doen Run As.. gebruiken.
  :D
 • taco78 schreef:[b/][quote:5bbd66ffa2]Gewoon niet met Admin rechten werken, en als programma's lastig doen Run As.. gebruiken.[/quote:5bbd66ffa2]
  Da's altijd een goed idee natuurlijk, maar het gaat hier over de vraag of onder omstandigheden extra software nodig/nuttig is.

  Maar nogmaals, je hebt gelijk. Een verstandig mens……. telt eerst tot tien en wordt dan pas Admin. :wink:

  Gr,
  Jim
 • Vandaag heb ik trouwens Process Guard geïnstalleerd. Een en ander over gelezen, plus wat reviews, klinkt goed allemaal, het idee achter dit progje lijkt me heel slim, het is in ieder geval lekker licht.

  Na installatie krijg je de gebruikelijke 'tips': bepaalde opties, zoals 'Block Global Hooks' kun je maar beter aanvinken. Echter, deze en andere opties zijn in de gratis versie niet beschikbaar.

  Zijn er hier mensen die dit progje al gebruiken en uit ervaring weten of aanschaf van de full-version z'n geld waard is? Of valt het allemaal wel mee en heb je in de alledaagse praktijk genoeg aan die gratis versie?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.