Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Spam

Anoniem
None
26 antwoorden
 • Het spamfilter bij mijn provider haalt de meeste rotzooi er gelukkig uit. Ca. 72% werd herkend en verwijderd. Dit betekent dat er nog zo'n 28% doorheen glipte……. Ik heb 't dan over ongeveer 3 weken mail.
  Zonder enige uitzondering is alles gericht aan een van mijn aliassen. Op andere adressen krijg ik nooit iets spamachtigs…
  Stomvervelend en ik hoop (net als vele anderen) dat dit soort onzin eens tot het verleden zal behoren. Torenhoge boetes / lange gevangenisstraffen?

  Maar dat is niet mijn "buikpijn", openen heb ik nog nooit gedaan, dus ik heb geen notie wat erin staat, je fl^kk$*t die rommel dus direct weg en that's it….. :evil:
  Nee, wat mij verbaast is de volharding van dit soort lieden. Het mag toch ook bij die lui genoegzaam bekend zijn dat 't (in de meeste gevallen) niet wordt gelezen en als irritant wordt ervaren. Men wordt er dus geen cent wijzer van, toch….?
  En toch blijft men maar doorgaan met het versturen van die shit. Vaak met een "Fw" of "Re" in het onderwerp, om het wat moeilijker via berichtregels af te werken…..

  En dat is dus mijn probleem; ik mis de visie van dit soort lieden en zou die graag willen weten. Ofwel "de psychologie achter het geheel".
  Wat beoogt men? Het is een vastgesteld feit dat men nooit positief kan staan achter iets dat irritaties opwekt. Je wil er zo min mogelijk mee te maken hebben…..
  Wat is dan in 's hemelsnaam de reden om dit soort troep te blijven sturen?
  Ik zie het gewoon niet……. :cry: Wie wel?
 • Hmmmm………
  Jammer, jammer, jammer! Dat wordt dus toch zwichten voor terrorisme….. :cry:
  Het wordt hoog tijd dat deze criminaliteit internationaal aangepakt gaat worden!! :evil:
 • Het grote voordeel van een mail-alias is toch dat je het simpel kunt veranderen?

  Gr,
  Jim
 • Allereerst: Ik deel je ergernis! Ik vraag me hetzelfde ook wel eens af. Maar ik denk toch dat het antwoord simpel is. Je hebt spam in soorten.
   [*:d34597cd74]"Gewone" reclame. Is een minderheid op het totaal, en vaak zijn deze nog wel fatsoenlijk ook. Na een klik op de daarvoor bedoelde link vallen ze je niet meer lastig.
   [*:d34597cd74]Spam van volkomen gestoorde lieden. Reageren om er van af te komen heeft geen zin, daar reageren ze niet op of het afzenderadres is een fake-adres. Alleen de titel al van die berichten met steeds weer andere opzettelijke spelfouten om de filters te misleiden. Zo slim zijn ze nog wel, maar verder volstrekt gestoord. Het enige motief van die lui is klieren. Dat geeft ze kennelijk een kick.
   [*:d34597cd74]Reclame van een laag allooi. Je weet wel, allerlei stimulerende middelen. Ik vermoed dat daar bergen geld worden verdiend. Een recent krantenartikel vermeldt dat er juist via die weg een levendige handel is. Nog gevaarlijk ook voorzover ze werkzaam mochten zijn, heel vaak blijkt het nep te zijn. Gewoon de wet op de grote getallen. Deze mails worden zeer massaal verstuurd. 99% gooit ze meteen weg, maar die ene procent vertegenwoordigt genoeg inkomsten op om er schatrijk van te worden. Ook hier weer de slimmigheid om niet bestaande afzenderadressen te gebruiken etc.
   [*:d34597cd74]Jij en ik zijn evenals de meerderheid hier op dit forum slim genoeg om te weten hoe om te gaan met deze troep. Maar vergeet niet dat de meerderheid van PC-gebruikers weinig weet heeft van deze zaken. De inhoud van die stopzinnige berichten verschijnt bij de meerderheid van die groep gebruikers gewoon in het voorbeeldvenster. Door dit te veranderen voorkom je al een heleboel irritatie. Maar de meesten weten niet hoe ze dit kunnen veranderen. Sommige mensen klikken overal argeloos op, met alle nare gevolgen vandien. Helaas is dat de doelgroep van de afzenders. En de kick van categorie 2 is juist de wetenschap van de schade die ze daar aanrichten. De meerderheid van die troep is nl. ook nog besmet met een virus, met spyware of andere ongein waarmee ze compleet een systeem kunnen overnemen. [/list:o:d34597cd74]Tja, wat te doen met die lui? Kielhalen, schandpaal :-?
 • Dank voor de aan je reactie bestede tijd….!

  Maar nu de hamvraag:
  Wat moet je ermee? Ik zou b.v. de alias, waar ik deze rommel op binnenkrijg, (enige tijd?) kunnen verwijderen….. Dan houdt het ook op.
  Maar is dat de oplossing; zwichten voor dit terrorisme?
  Of "gewoon" maar iedere dag even een 1/4 minuut besteden in het (ongeopend, ongelezen) wegknikkeren van die troep en hopen dat het spamfilter van m'n provider steeds beter wordt?
  Wat betreft dit laatste: ik merk dat men zich werkelijk inzet om die rommel te filteren.

  Misschien zou een volgende stap van providers kunnen zijn om die troep al bij hun servers te verwijderen…….? Blijkbaar "mag" dat nu nog niet, omdat het geadresseerde post betreft…….
 • Graag gedaan. Ik type redelijk snel, dus geen moeite.
  Inderdaad wordt bij de providers steeds meer gefilterd. Bij Chello heb je b.v. de keuze om providerzijdig alle gefilterde spam in een speciale map te plaatsen, die je toch zelf van tijd tot tijd moet leeg maken. De andere optie is dat Chello elk spambericht markeert door "[***SPAM***] toe te voegen aan de subjectregel. Supereenvoudig voor de ontvanger: Berichtregel maken die alles met dat woord in de subjectregel meteen van de server verwijdert.

  Vechten tegen windmolens heeft weinig zin. Dus als die rotzooi hoofdzakelijk op één aliasadres binnenkomt (en het is hinderlijk veel) dan zou ik dat aliasadres definitief verwijderen. En vervolgens terughoudend zijn met in het openbaar je email-adres te vermelden (met name op forums etc.).
  Zelf heb ik door mijn lidmaatschap van HCC nog altijd een email-adres bij hccnet. Daar is/was het spamfilter ronduit waardeloos. Ik werd op dat adres zowat bedolven met spam. Ik gebruikte dat adres niet meer, dus heb ik dat gewoon opgeheven (ofwel ander adres genomen omdat de account moest blijven bestaan).
 • Ik zit in ongeveer dezelfde situatie als jij: een Chello klant, maar ook nog een nauwelijks gebruikte HCC account.
  Ik heb de spam filtering (Chello) van een week of 3 eens bijgehouden; 64 stuks zijn eruit gefilterd, 27 stuks zijn er doorheen geglipt (niet herkend als spam).

  Voorlopig red ik me nog even met een snelle verwijdering en ben benieuwd of die hoeveelheid toch nog af zal nemen. Merkwaardig genoeg zit er regelmatig hetzelfde bij…… En vindingrijk dat die baasjes zijn! Nullen gebruiken in 't onderwerp i.p.v. O'tjes, @ i.p.v. a en ga zo maar door…..]

  De oorzaak dat ik op die ene alias zoveel binnen krijg ligt vermoedelijk bij een gejat adresboek op de PC van mijn dochter o.i.d.
  Ik laat mijn adres uitsluitend achter waar het betrouwbare websites betreft, en alleen indien noodzakelijk.
 • Ik heb dit draadje weer van stal gehaald omdat ik er nog wat op wil voortborduren:

  Zoals ik al vermeldde, krijg ik de meeste van deze ongein op een "alias" binnen.
  De stand van zaken over 40 dagen: 82 st. zijn door Chello eruit gefilterd, 39 st. zijn doorgelaten. 82/121*100=68% Toch nog een mager filterresultaat en alles bij elkaar dus gem. 3 st./dag……
  En……..: als ik 3 weken op vakantie ben, vind ik na terugkomst een stuk of 20 (doorgelaten) van die dingen in "Postvak IN"…..!

  [u:9372bb0635]Maar nu de hamvraag:[/u:9372bb0635]
  Ik zat wat te brainstormen….
  Als ik nu eens die alias een weekje inactief maak, dan krijgen die spam klojo's toch na iedere verzending een "onbezorgbaar" van een postmaster? Als ze dit een paar dagen meemaken, dan moet dit toch aanleiding zijn om mijn alias uit de verzendlijst te halen…?
  Op deze wijze zou ik na 1 of 2 weken die (zelfde!) alias weer op kunnen voeren en ben ik verlost van die dagelijkse ellende….

  Ik ben dan "tijdelijk" gezwicht voor dat terrorisme i.p.v. "permanent".
  Zijn er onder jullie die heil zien in dit trucje, of gaat dat niet werken? Ik lees graag de reacties!
 • Dit gaat niet werken:
  1) de klojo's gebruiken over het algemeen niet hun eigen adres als afzender, dus de bounce ontvangen zij niet, maar een onschuldige andere internetter (zoals jij of ik ook zijn)
  2) het verzenden van spam gaat meestal met honderduizenden, danwel miljoenen adressen tegelijk(*). Als ze al bounces zien, dan gaan ze echt niet de moeite nemen die uit hun verzendlijst te kiepen.

  Enige oplossing (naast een beter spamfilter) is een nieuw mailadres. Lullig maar waar…

  (*) edit: een snelle google leert me dat voor 40 dollar 1 miljoen adressen te koop zijn…
 • Klopt! Om die reden heb ik 'm ook in het leven geroepen. 't Spijtige is alleen dat ik deze fraaie versie (mijn initialen; 3 letters) moet vernietigen….. *snik*
 • Koekje erbij? :wink:

  Jim
 • [quote:52ad360caa="lion"]Klopt! Om die reden heb ik 'm ook in het leven geroepen. 't Spijtige is alleen dat ik deze fraaie versie (mijn initialen; [b:52ad360caa]3 letters[/b:52ad360caa]) moet vernietigen….. *snik*[/quote:52ad360caa]Dat is ook nog een punt. Die klojo's zoals je ze terecht noemt, maken gebruik van spamrobots. Eén van de functies die in zo'n spambot kan zitten is een routine die adressen genereert. Adressen met maar drie letters zijn gemakkelijk te raden. Zelf ondervonden met zo'n alias. Meteen de volgende dag had ik er al spam op, terwijl echt niemand dit adres nog kende.
  Moraal van dit verhaal: Maak een beetje moeilijker te raden alias-adres (meer karakters dus).
 • Is SPAMfighter van spamfighter.com een oplossing ?
  Wie heeft hiermee ervaring ?
 • J. de Boer: dank voor de tip! Ik ben er nooit opgekomen dat die lui at-random adressen zouden kunnen ophoesten en snapte er dan ook geen bal van dat ik uitsluitend(!!!!) op dat ene adres spam binnenkrijg, terwijl dit adres slechts bij een enkeling bekend is……

  Toevoeging:
  Waar mijn broek helemaal van afzakte is 't feit dat ik inmiddels al gevallen heb meegemaakt dat een mail van "X" met onderwerp "Y" (beide hetzelfde dus) er de ene keer wel uitgefilterd werd door Chello en een andere keer doorgelaten werd……
  Ik weet niet hoe die spamfilters werken, maar is dit normaal?
 • Ik weet ook niet hoe spamfilters werken, maar ik word er onderhand
  goed ziek van deze ellende .
  Ik heb Chello maar die filteren lang niet alles er uit.
 • 'k heb een tijdje op mijn eigen mailserver een spamfilter gedraaid (spamassassin) en ik was onder de indruk van de items waar op gelet werd:
  niet alleen voor de hand liggende zaken als "viagra" en "buy now" , maar ook op "meer de x regels met uitsluitend hoofdletters", een afzenderadres met meer dan x cijfers in het adres, de bodykleur (igv html), de tekstkleur, aantallen uitroeptekens en zelfs zaken als taal enzo (mn dat laatste was handig: 99,9% van de legitieme mail die ik krijg is in het nederlands. Alle andere talen kon ik dus een hoge spamscore geven.)

  Interessante en indrukwekkende materie…
 • Tja, maar je kunt (helaas!) geen "taal" loslaten op berichtregels in Outlook (Express). Als dat zou kunnen ben ik 99% kwijt!
  Uiteraard kan je wel werken met woorden: "Hello", "Hey", "Hi" en dergelijke, maar ja, 't is toch eigenlijk te triest voor woorden….

  En, zoals ik al zei, die baasjes worden steeds vindingrijker! Wat dacht je van een onderwerp als: "D!sC0unt P|-|ARMA(Y"…….. Nullen, uitroeptekens, haakjes….. En dit alles om filtering te voorkomen…..

  Ik kan me nauwelijks voorstellen dat er 1 cent met die onzin verdiend wordt. Er is toch niemand die zo'n bericht opent, laat staan dat-ie ingaat op de inhoud……
 • [quote:f1fe68b93f="lion"]Tja, maar je kunt (helaas!) geen "taal" loslaten op berichtregels in Outlook (Express). Als dat zou kunnen ben ik 99% kwijt!
  Uiteraard kan je wel werken met woorden: "Hello", "Hey", "Hi" …[/quote:f1fe68b93f]"Hi" in een berichtregel is niet verstandig, want dan filtert hij [b:f1fe68b93f][u:f1fe68b93f]alle[/u:f1fe68b93f][/b:f1fe68b93f] woorden waarin die letters achter elkaar voorkomen, dus b.v. ook "[b:f1fe68b93f]hi[/b:f1fe68b93f]er" of "sc[b:f1fe68b93f]hi[/b:f1fe68b93f]lder".
 • Mmm, dat werkt dus niet…. Dank voor de tip!
 • Mogelijk voor sommigen een wat domme vraag (ik heb me nooit zo erg bemoeid met het functioneren van de digitale postbode), maar voor een ISP moet het toch niet zo moeilijk zijn om de herkomst van spam op te sporen. Vervolgens is 't toch een koud kunstje om alles wat daar vandaan komt te blokkeren….. Of zie ik 't wat te simpel?

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.