Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Firewall rond China

Anoniem
kid jansen
8 antwoorden
 • Dag,

  momenteel ben ik woonachtig in China. Zoals bekend past de Chinese overheid censuur toe op het internet. Het is verboden om een grote variëteit aan materiaal te zoeken, te downloaden, in bezit te hebben of te verspreiden.
  Ik vind het vanzelfsprekend zeer vervelend dat veel bronnen van informatie niet vrij toegankelijk zijn (Wikipedia is bijvoorbeeld volledig geblokt, maar soms ook (delen van) CNN) en ik vind het zielig en benepen dat veel bronnen van entertainment niet toegankelijk zijn (nee, niet alleen hardcore-sites, maar ook veel 'fotografie-sites met naaktafdeling', filmdatabases, etc… voor de reikwijdte: zie recent voorbeeld van censuur op de playlist van de Stones. Het is voor mij alsof de Amsterdamse overheid het haar burgers zou verbieden op de Wallen te komen omdat hen dat zou corrumperen). Overigens wordt de Chinese overheid in deze censuur geholpen door bedrijven als Google (uitgeschakelde cachefunctie alhier… de link is er wel, maar de cache werkt niet) en Microsoft.

  Recentelijk heb ik eMule geïnstalleerd om een deel van deze opgelegde beperkingen te omzeilen (naast Skype, MSN en mail waarmee vrienden materiaal versleuteld kunnen versturen). Ik heb op het internet gespeurd naar controle van de Chinese overheid op eMule-servers, maar hierover heb ik helemaal niets gevonden. Er is ook sprake van het verbieden van Skype-telefonie naar het buitenland omdat het de opbrengsten van het telefonie-staatsbedrijf zou doen slinken. Dit hangt nog en hierover heb ik recentelijk gelezen dat dit technisch niet haalbaar zou zijn (redenen niet nader gespecificeerd helaas).

  Is een van jullie hierover iets bekend? Weet iemand of, in het algemeen, de Chinese overheid via taps actief speurt naar informatie die via diverse protocollen over Chinese verbindingen wordt verstuurd (zoals bijvoorbeeld deze mail die ik alhier typ, verstuur naar een Nederlandse server om van daaruit bij u te belanden)? Ik weet dat de Firewall-servers getapt worden op requests naar allerhande geblokte servers/sites, maar dat is nog een ander type tap dan het daadwerkelijk analyseren van data die tussen servers alhier en niet-geblokte servers in het Westen heen en weer gaat.

  Indien jullie ook geen feitelijke info hebben, achten jullie het dan [i:c8f0aa44f8]mogelijk[/i:c8f0aa44f8] dat de Chinese overheid al het dataverkeer via taps in de gaten houdt? Ik ben benieuwd! :wink:

  Gegroet, Wilhelm
 • [quote:3598e1ed16="Wilhelm Dipt"]Indien jullie ook geen feitelijke info hebben, achten jullie het dan [i:3598e1ed16]mogelijk[/i:3598e1ed16] dat de Chinese overheid al het dataverkeer via taps in de gaten houdt? Ik ben benieuwd! :wink:

  Gegroet, Wilhelm[/quote:3598e1ed16]
  Hoi Wilhelm,

  feitelijke info heb ik niet, ik denk ook niet dat de chinese overheid erg scheutig is met het verspreiden van dergelijke info.
  Aangezien -naar ik aanneem- de ISP's daarzo allemaal inhanden van de overheid zijn, acht ik het zeker mogelijk dat ze alle verkeer monitoren. dat wil niet zeggen dat ze alle verkeer kunnen inzien; encryptie is nog steeds een veilige methode…

  Ik weet niet wat voor verbinding je hebt (hebben ze daar ADSl, cable? of moet je nog inbellen?), maar heb je al eens gedacht aan het opzetten van een VPN-tunnel naar een machine die "in de vrije wereld" staat? Via die machine zou je dan alle toegang hebben, zonder dat er iets van te zien is voor de censors. Heb je wel (bv in NL) een bevriend iemand nodig hebben die een server voor je openstelt.

  toevoeging: 'k weet niet of r duidelijke regels zijn opgesteld voor dit soort gevallen. Vraag je af of je risico wil lopen met een dergelijke constructie…
 • Dag Rolfb,

  het is inderdaad link om pogingen te ondernemen de censuur te omzeilen, zo heb ik inmiddels begrepen. Encryptie van mail mag volgens mij wel, maar een VPN mag dan weer niet. Proxy's zijn ook verboden (hoewel er veel gebruik van gemaakt wordt).
  Ik weet inmiddels dat in principe al het internetverkeer gecheckt kan worden (ook deze tekst dus) en dat de Chinese overheid individuele gebruikers bij hun aansluiting tapt. Ik krijg zelf geregeld bezoekers aan de deur (zo'n 12 poortscans per dag van drie verschillende ip's hier in China), maar het zou kunnen zijn dat deze afkomstig zijn van een geautomatiseerd netwerk dat bots aanstuurt. Avast trof vandaag een deborm-worm aan op de computer van mijn vriendin, vastgehecht aan de updater van Rising Antivirus Software - een Chinees pakket. Kaspersky Online pikte 'm er niet uit. Je zou bijna denken dat…

  Gegroet! Wilhelm
 • 12 poortscans per dag is echt niet om wakker van te liggen; datzelfde aantal (en meer) hebben we hier in het "vrij westen" ook hoor.
  Troost je met de gedachte dat er vast niet heel veel chinezen zijn die nederlands spreken…
  toch succes daarzo!
 • [quote:cfef9f21f4="Wilhelm Dipt"]Encryptie van mail mag volgens mij wel, maar een VPN mag dan weer niet. [/quote:cfef9f21f4]
  Onzin, ik heb 20 inkopers die continu in China zitten en niks anders doen dan middels VPN hun verbinding opzetten naar ons netwerk in Amsterdam. Encryptie/VPN is gewoon toegestaan. Wel wordt al het verkeer gemonitord, maar dat gebeurd in het westen ook.
 • Dag,

  @venzent: dank voor je reactie. Ik had begrepen dat VPN verboden was, maar beter dat dat onzin is. Heb jij enig idee hoe ver die monitoring gaat?

  @rolfb: eveneens bedankt, maar in NL had ik misschien 12 poortscans per kwartaal. Hoe dan ook, de oude Sygate doet zijn werk nog steeds perfect (i.t.t. Sunbelt Kerio die ik een onduidelijke interface vind hebben, maar dat even terzijde)! Shields Up rapporteert dat mijn computer totaal stealthed is, dus ik neem aan dat de bezoekjes of, zoals ik eerder schreef, gerelateerd zijn aan de besmetting van een van onze twee huiscomputers (en dus wetenschap dat er op ons specifieke ip een computer aanwezig was), of worden veroorzaakt door een permanent werkende scanner die gewoon hele reeksen ip's afloopt in de hoop iets te vangen.

  Venzent en Rolfb, zou het mogelijk zijn dat de overheid hier achter de scans zit? Of is dat paranoia?

  Gegroet! Wilhelm
 • Ik denk niet dat de regering van China aktief scant. Het gaat de regering om content. Websites worden gecontroleerd en je kan er vanuit gaan dat alle in- en uitgaande email gemonitord wordt. Wat ze verder doen is denk ik alleen maar gissen.
 • [quote:2b86b50d56="Wilhelm Dipt"]Venzent en Rolfb, zou het mogelijk zijn dat de overheid hier achter de scans zit? Of is dat paranoia?

  Gegroet! Wilhelm[/quote:2b86b50d56]
  Technisch is dat uiteraard mogelijk. Of het ook logisch is moet je bij instituut clingendael vragen. Ik weet eea van computers, netwerken enzo, maar ben geen sinoloog…

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.