Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Welke beveiligingssoftware moet ik kiezen?

Anoniem
Henk Meerwijk
19 antwoorden
 • Meer informatie over beveiligingssoftware en andere computeronderwerpen is te lezen in het tijdschrift 'Digitaalgids' van de Consumentenbond. Dit blad is duidelijk geschreven en objectief.

  Dit blad is ook te lezen via internet als je je abonneert op hun service "Bond online". En als je weinig geld hebt kun je er ook uit copiëren in de bibiotheek.
 • [quote:a221d214f1="Ton52"]Voor testen: http://www.av-comparatives.org/[/quote:a221d214f1]Dat ziet er professioneel uit. Ook de Consumentenbond heeft recent een test gepubliceerd van beveiligingssoftware. Zij testten alleen gecombineerde pakketten, dus antivirus, antispyware en firewall. Die benadering spreekt mij aan.

  Als 'beste koop' noemen zij: 'G-Data Internet Security 2007'. De richtprijs daarvan is €60. (Dat is waarschijnlijk per jaar.)

  Wie heeft ervaring met dit programma? Is het ook gebruiksvriendelijk? En hoe is de kwaliteit van hun helpdesk?
 • 1. Welke beveiligingssoftware is nu aan te raden?

  2. Heeft Microsoft misschien zelf beveiligingssoftware die aan mijn wensen voldoet?

  Ik heb de volgende wensen aan het programma:

  a. Betaald, omdat dat denk ik beter is dan gratis en omdat ze dan zonodig service kunnen bieden.

  b. Het moet voldoende beveiliging bieden. Ik begrijp dat dat nooit 100% is.

  c. Ze moeten een goed bereikbare Nederlandstalige helpdesk hebben via de telefoon, desnoods tegen extra betaling.

  d. Het programma moet liefst alle benodigde beveiliging bevatten in één pakket. Dus antivirus, firewall, antispam, enz… Want dat vind ik het makkelijkst. Maar ik heb geen filter nodig tegen websites die seks of geweld bevatten.

  e. De prijs vind ik minder belangrijk.

  f. Ik werk met Windows XP en maak veel gebruik van internet, ook video's en email.
 • [quote:02a8db981f="Henk Meerwijk"]1. Welke beveiligingssoftware is nu aan te raden?
  [/quote:02a8db981f]

  Antivirus: gratis is net zo goed, hoor. Ze geven de gratis licenties weg aan privegebruikers, ter stimulering van de verkoop van zakelijke licenties. Antivir PE en Avast zijn goeie.

  Waarom hebben zoveel mensen toch een vooroordeel tegen gratis software? Ze denken: het kost niks, dus het is niks. Bij veel dingen in het leven gaat dat inderdaad op, maar juist niet bij software. Gratis software is soms juist beter dan commerciële varianten.

  Firewall: ZoneAlarm (ook gratis, zelfde verhaal)

  Spamfilter: vervang Outlook Express eens door Mozilla Thunderbird. Die heeft een zelflerend spamfilter. Prima spul. Gratis.

  Browser: laat Internet Explorer met z'n ActiveX geklooi (brrr, gruwelijk onveilig) links liggen en installeer Mozilla Firefox. Wederom gratis…..

  Maar denk ook eens na over een echte fundamentele oplossing, in plaats van al dit lapwerk. Overweeg Linux eens. Dan ben je in één klap van al dat gezeur en al die risico's af.

  Tip: Ubuntu Linux. Gratis, kan in het Nederlands, goeie ondersteuning via Nederlandstalig forum, geen virussen, geen adware, geen spyware, geen hackersgevaar. http://www.ubuntu.com
  Uitleg in het Nederlands: http://www.ubuntulinux.nl/home
  Als je wilt hebben ze zelfs 24 uur per dag betaalde telefonische ondersteuning voor je (als je per se geld kwijt wil… grapje).

  Groet, Pjotr.
 • Overweeg Panda Platinum of F-Secure Internet Security eens als virusscanner.

  Verder heeft Microsoft een goede antispywaretool (zoek op de Microsoft-website).
 • Er zijn talrijke antivirri/mal/spyware progs. Iedereen kan natuurlijk 'zijn' of 'haar' favoriet progje hier weg zetten maar dan nog blijft: Wat is nu het beste beveiligingsprogramma?…ik kan je hierop zeggen..voor windows is dat er in ieder geval niet. Hoe goed een programma ook is, hackers zullen vroeg of laat er de mazen van achterhalen waardoor programmamakers zich weer in zweet zullen gaan werken om er een oplossing voor te zoeken en patches uit te vinden. Er zijn mensen die zweren bij Norton, weer anderen bij McAfee of AVG..zoveel mensen zoveel smaken. Feit is in ieder geval als je niks doet de kansen altijd vele malen groter zijn dat je systeem bedreigt wordt door virussen, malware, rootkits e.d. Software zal altijd aangepast moeten worden omdat er altijd nieuwe bedreigingen op de loer liggen en door hackers ontwikkeld worden en daar is je bestaande software die je al hebt geïnstalleerd niet tegen bestand, er bestaat geen grotere vuilstortplaats ter wereld als het internet en dat zal altijd wel zo blijven!
 • Ja………., zoveel mensen zoveel wensen, en smaken.
  Maar ik zou KIS (Kaspersky Internet Security) toch eens proberen.
  Licht, snelle updates (20 per dag), en een van de betere programma’s.
  Nederlandse helpdesk en forum.
  Het bevat alles wat je zoekt.
 • [quote:0c25efed56="pjotr123"]Gratis software is soms juist beter dan commerciële varianten.[/quote:0c25efed56]Een probleem is dat er geen helpdesk is bij gratis software. En ik weet weinig van computers.

  Bovendien zijn betaalde beveiligingspakketten vaak een combinatie van antivirus, firewall en antispam. Dat lijkt me makkelijker dan drie verschillende beveiligingsprogramma's.

  Weet iemand misschien een test van beveiligingssoftware? Voor mij is ook gebruiksvriendelijkheid belangrijk.

  Ik vond de volgende informatiesite over gratis beveiligingssoftware. Ik heb voorzichtig de indruk dat daar wel goede informatie wordt gegeven: http://www.gratissoftwaresite.nl/freelinks.php

  [quote:0c25efed56="pjotr123"]laat Internet Explorer met z'n ActiveX geklooi (brrr, gruwelijk onveilig) links liggen en installeer Mozilla Firefox.[/quote:0c25efed56]Ik heb nu zowel Internet Explorer plus de laatste versie van Mozilla Firefox samen met mijn Windows XP. Maar Firefox werkt ongeveer twee keer zo traag als IE. En mijn pc is heeft toch redelijke hardware-specificaties.

  Iedereen bedankt voor jullie reacties tot zover.
 • Probeer eens Seamonkey, snel en ook van Mozila
  Vic
 • [quote:939cd5f8e6="vbouw"]Probeer eens Seamonkey, snel[/quote:939cd5f8e6]Ik las dat Seamonkey juist uitgebreider is dan Firefox. Kan het dan toch sneller zijn? En waar kan ik goede info vinden over de kwaliteit, snelheid en mogelijkheden van Seamonkey?
 • [quote="Henk Meerwijk
  Weet iemand misschien een test van beveiligingssoftware?


  Voor testen: http://www.av-comparatives.org/
 • Ik heb weinig ficucie in de consumentenbond, als het op beveiligingssoftware aankomt. Gecombineerde software is niet altijd beter. En vaak is het ook gewoon verschillende software, die opgekocht is, en alleen van een ander jasje is voorzien.
 • [quote:5f4a62d959="gerben"]Ik heb weinig fiducie in de consumentenbond, als het op beveiligingssoftware aankomt. Gecombineerde software is niet altijd beter. En vaak is het ook gewoon verschillende software, die opgekocht is, en alleen van een ander jasje is voorzien.[/quote:5f4a62d959]Ze zijn in elk geval beslist objectief, en welke bronnen zijn dat nog meer op ICT-gebied? En des te meer mensen lid worden van de Consumentenbond, des te beter ze kunnen worden. Ik vind hun teksten in elk geval heel goed leesbaar en overzichtelijk en met duidelijke samenvattingen.

  Een geïntegreerd beveiligingspakket geeft slechts één aanspreekpunt, één handleiding en één keer per jaar installeren of upgraden. Dat vind ik belangrijk. Ik kan me voorstellen dat jij met jouw ict-kennis een heel andere afweging maakt.

  'G-Data Internet Security 2007' werd ook in een Engelstalige test goed beoordeeld. Welke combinatie van een betaalde virusscanner, firewall en antispyware zou jij op dit moment aanraden? En wat vind je van die 'G-Data Internet Security 2007'?

  Ik wil in elk geval betaalde beveiligingssoftware omdat ik hun helpdesk af en toe beslist nodig heb. Want ik heb zeker niet genoeg kennis om zelfstandig beveiligingsproblemen op te lossen, zelfs niet met behulp van een computerforum. En als ik elk jaar een week aan het tobben ben met een beveiligingsprobleem, kost me dat veel meer dan die 70 euro per jaar aan abonnementsgeld plus eventuele bijkomende kosten van hun helpdesk.
 • Als je wilt weten wat er mis is met het gros van de testen, moet je dit maar eens doorlezen.
  http://csrc.nist.gov/nissc/1996/papers/NISSC96/paper019/final.PDF

  Kan best zijn dat g-data wel ok is. Maar dat de consumentenbond dat zegt, heeft voor mij persoonlijk geen enkele waarde. Daarvoor hebben ze mij te vaak bagger als norton of mcafee aangewezen.

  Er zijn trouwens ook wel minder goede reviews van g-data.
  http://www.itreviews.co.uk/software/s325.htm
 • Ik heb het ook niet zo op de consumentenbond qua ICT-achtige tests. Een nobel streven om alle producten te willen testen, maar je kan niet overal specialist zijn. Ik vertrouw voor dit soort producten liever op reviews in gespecialiseerde ICT-bladen/sites. En dan het liefst meerdere reviews naast elkaar.

  Overigens wil dat niet zeggen dat een door de consumentenbond als beste getest beveiligingspakket een miskoop wil zijn. Persoonlijk vindt ik dat de consumentenbond zaken als een helpdesk en een nederlandstalige handleiding vaak (te) zwaar laat meerekenen. Maar voor mensen met minder kennis van computers of de engelse taal ligt dit waarschijnlijk anders.

  Verder vindt ik 60-70 euro op jaarbasis erg veel geld. Ik gebruik nu een combi van zonealarm (gratis firewall), Sophos anti-virus (gratis via werkgever) en Spybot S&D (eveneens gratis). Als ik zelf een virusscanner zou kopen, zou ik voor NOD32 gaan (40,- eerste jaar, en daarna 23,40 per jaar verlengen).
 • [quote:c1e46f1599="PS"]Ik vertrouw voor dit soort producten liever op reviews in gespecialiseerde ICT-bladen/sites.[/quote:c1e46f1599]De Consumentenbond wisselt informatie uit met buitenlandse consumentenorganisaties, bijvoorbeeld uit Duitsland. En het lijkt me dat ze ook gebruik maken van internationale pc-bladen en -tests.

  Eerlijk gezegd betrap ik ze ook weleens op onvolledigheden en foutjes, maar ik blijf toch enthousiast over ze, vooral vanwege hun objectiviteit. En ze zijn natuurlijk ook extreem veelzijdig.
 • [quote:697bd47058="gerben"]http://csrc.nist.gov/nissc/1996/papers/NISSC96/paper019/final.PDF[/quote:697bd47058]Ik hoop dat dergelijke artikelen zullen bijdragen aan een goede beoordeling van beveiligingssoftware, want de informatie daarover vind ik nu vaak erg onduidelijk en versnipperd. Wellicht kan de HCC nog duidelijker een rol hierin spelen?
 • [quote:d0e6d7fc16="gerben"]Er zijn trouwens ook wel minder goede reviews van g-data. http://www.itreviews.co.uk/software/s325.htm[/quote:d0e6d7fc16]Deze recensie is inderdaad een beetje kritisch, maar het is geen vergelijkend onderzoek en daardoor vind ik het moeilijk te beoordelen. En in hoeverre is deze bron onafhankelijk? Die twijfel over objectiviteit heb ik bij de Consumentenbond nooit.
 • Als die zusterorganisaties allemaal hetzelfde zeggen, heeft dat voor mij nog niet zoveel waarde. Het punt is nu eenmaal, dat vooral antivirus software op een verkeerde manier wordt benaderd. Men laat er een grote bak virussen op los, en kijkt hoeveel daarvan tegengehouden wordt. 99% van die dingen komt echter niet in het wild voor. Wat werkelijk van belang is, zijn de nu actieve virussen en trojans (die éne procent), wat de software doet tegen onbekende nieuwe virussen (heuristiek), minimaliseren van false positives, hoe snel men is met uitbrengen van geupdatete definities, systeembelasting, bestandheid tegen ongewenst uitschakelen, de gebruiker goed én begrijpelijk informeren, etc.[quote:2c2f7730ed="Henk Meerwijk"]Die twijfel over betrouwbaarheid heb ik bij de Consumentenbond nooit.[/quote:2c2f7730ed] Wat de consumentenbond zegt over antivirussen, heeft voor mij evenveel waarde als het oordeel van de bakker op de hoek.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.