Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Mail adres loopt vol met Spam

Anoniem
None
7 antwoorden
 • Sinds ik dat eerste bericht heb geplaatst in dit forum heb ik geen Spam berichten meer ontvangen.
  Ik zal het nog even afwachten, maar anders verander ik gewoon mijn mail adres (dat zou zo moeten kunnen, en heeft voor mij nauwelijks nadelen) en dan ben ik er van af.

  Dank voor alle reactie's.
  MVG perloc
 • Ik heb twee mail adressen. Een gebruik ik voor prive, geen probleem. De andere voor diverse andere dingen zoals communicatie met leveranciers van programma's etcetera. Deze laatste blijkt ineens vol te staan met Spam berichten. Ik heb alle berichten waarvan ik niet thuis kan brengen ze ooit te hebben aangeschreven, zonder te openen verwijderd.
  Hoe kom ik van deze spam af? Mail-adres wijzigen?
  Wat doet precies een spam filter, en waar kan ik een goede downloaden?

  MVG perloc
 • Wissen op je eigen PC heeft geen enkele strukturele zin. Morgen staan ze er weer. Emailadres wisselen heeft alleen zin als je tegelijkertijd je gedrag wijzigt: de meeste spam komt vanwege het achterlaten van je adres op niet vertrouwde plekken. Bijvoorbeeld als je gratis programmas download en een registratiesleutel per mail moet ontvangen. Veel spam hangt van jezelf af dus.

  Spamfilters zijn er in verschillende soorten. De provider biedt (veelal een Euro per maand) een filter. Daar worden bekende spamdomeinen gewoon geblokt en er worden aan de hand van wereldwijd bijgehouden lijsten steeds nieuwe afzenders en domeinen aan toegevoegd. Niet 100% effektief, maar in combinatie met zorgvuldig eigen gedrag wel een eind in de richting.

  Een andere vorm is een filter op je eigen Emailprogramma. Je hebt zelflerende filters: in het begin geef je per spambericht aan of het eruit gefilterd moet worden of juist niet. De volgende spam van dat adres krijg je niet meer te zien, het wordt automatisch verwijderd. In het begin dus redelijk wat werk, maar als je er wat tijd in stopt ook aardig effektief. Welk filter je kunt gebruiken hangt mede af van welk Emailprogramma je gebruikt. Voor Outlook en Outlook Express is Spamfighter bijv. een aardig progje. Ik heb dat in het verleden met redelijk succes gebruikt.

  Een derde vorm is dat je met bijv. Mailwasher je mail op de server van je provider bekijkt en aanvinkt wat je verwijderd wilt hebben en wat er op je eigen PC moet worden ingeladen. Dit werkt natuurlijk 100% effektief maar verminderd de spam voor geen moer. Je wist op afstand i.p.v. op je eigen PC en doet aan de bron niets.

  Je kunt voor het achterlaten van je mailadres op sites waarvan je kunt verwachten dat je adres wordt doorverhandeld of door zoekbots wordt opgepikt een paar gratis adressen aanmaken op bijv. Yahoo, Hotmail, Gmail etc. Daar hoef je dan niet elke dag naar te kijken en je weet vooraf dat dat je 'rotzooiadressen' zijn.

  Maar: de meeste spam heb je aan je eigen gedrag te wijten. Zelfs het in een bericht achtergelaten Emailadres op een forum als dit wordt door zoekbots gevonden en ingezet voor de spamversturing. ELK geldig Emailadres is geld waard.
 • [quote:f644284bf0]Maar: de meeste spam heb je aan je eigen gedrag te wijten. [/quote:f644284bf0] Dit is de beschuldiging die gelijk wordt toegevoegd aan degene die Spam ontvangt. Ik gebruik vrijwel vanaf het begin, dat Email beschikbaar kwam, deze commiunicatie mogelijkheid en ben pas nu voor het eerst geconfronteerd met dit fenomeen!!
  Dat betekent dus dat ik weloverwogen probeer om zo veilig mogelijk te surfen op Internet. Iedereen heeft de mond vol over onveilig surfen, maar ik heb nog nergens kunnen ontdekken hoe VEILIG surfen op Internet zou moeten. Kun je me dat eens uitleggen? Hoe herken ik onveilige sites? Zelfs van het forum van Packers Bell (ik heb een PB laptop) heb ik eens een ernstige computer besmetting met een trojan of virus opgelopen waar ik erg veel schade door heb geleden!! Wat zijn "vertrouwde adressen". Ik ben me niet bewust ergens een adres te hebben achtergelaten welk deze Spam hoose heeft veroorzaakt.
  Omdat ik nogal eens wordt gevraagd computers, welke zijn vastgelopen, soms door Spyware maar in de meeste gevallen door virussen, weer opnieuw actief te maken weet ik uit ervaring dat maillboxen vaak overlopen van spam berichten. Dat heb ik bij mezelf tot voor kort nog nooit gezien.
  De beste manier om geen besmetting op te lopen is de computer strikt voor jezelf te gebruiken, geen Internet, noch welke "vreemde" diskette of CD/DVD toe te laten op de computer. Dat moest ik even kwijt, want er zullen weinig mensen zijn die zo zorgvuldig met hun computer omgaan als ik.
  Dat neemt niet weg dat ik je dankbaar ben voor de gegeven informatie.
  Mij lijkt het veranderen van het mail-adres de beste oplossing. In de vele jaren (10?) dat ik nu Email gebruik heb ik nog nooit behoefte gehad aan een spam-filter

  MVG perloc
 • Het was geen persoonlijke aanval, hoor. :D

  Zoals je stelt dat nu OPEENS de mailbox volloopt betekent waarschijnlijk dat 1 of 2 maal je Emailadres is opgehaald en in een, voor weinig geld rondgaande, commerciële lijst terecht gekomen is.

  Veilige/onveilige sites zijn niet zwart/wit te onderscheiden. Veilig=beveiligd, zoals bankensites etc. Aardig veilig zijn sites waar de bezitter ervan geen behoefte heeft aan negatieve klantenbinding, zoals sites van computerleveranciers. Daarvan mag je verwachten dat ze een zekere mate van beveiliging hebben. Maar ook dat is geen wet van Meden en Perzen. De rest van de sites is voor de spambots 'gefundenes Fressen'.

  Ik wissel zo eens per 2 - 3 jaar van provider en dus van mailadres(sen), maar ook aan het einde van die periode ontvang ik ontzettend weinig spam. Een beetje op de Yahoo etc. adressen die ik gebruik voor registratie van gratis software, maar zo weinig dat ik er nauwelijks last van heb. En dat met een standaard spamfilter bij de provider(s).

  Als je huidige situatie de uitzondering is lijkt het me inderdaad niet prettig veel tijd in een zelflerend filter te gaan stoppen. Als het geen heftige konsekwenties heeft –> ander adres.
 • [quote:4317fc396a="perloc"] Maar: de meeste spam heb je aan je eigen gedrag te wijten. [/quote:4317fc396a] Bij de redenen voor SPAM die KeesA aanhaalt - en die correct zijn, natuurlijk - ontbreekt er eentje. En dat is er nu net eentje waar je zelf helemaal niets aan kan doen of je nu veilig of onveilig surft. Professionele spammers gebruiken ook een "ad random" methode, waarbij SPAM-berichten in het wilde weg verstuurd worden naar providers (met de leuke eigenschap dat ze alle mailadressen binnen een bepaald bereik aanschrijven bvb. A tot Z @planet.nl). Val je binnen dit bereik dan heb je gewoon pech en krijg je ook een SPAM-bericht in je mailbox. Een (gratis) spamfilter op je mailbox (eventueel bij je provider als dat kan of anders - mijn persoonlijke favoriet - Spamfighter) of een betalende in het slechtste geval, zullen je een beetje helpen in de slag tegen SPAM. Helemaal uitsluiten zal je toch nooit lukken.
 • [quote:93bd932cff="KAPE"]Bij de redenen voor SPAM die KeesA aanhaalt - en die correct zijn, natuurlijk - ontbreekt er eentje. En dat is er nu net eentje waar je zelf helemaal niets aan kan doen of je nu veilig of onveilig surft. Professionele spammers gebruiken ook een "ad random" methode, waarbij SPAM-berichten in het wilde weg verstuurd worden naar providers (met de leuke eigenschap dat ze alle mailadressen binnen een bepaald bereik aanschrijven bvb. A tot Z @planet.nl). Val je binnen dit bereik dan heb je gewoon pech en krijg je ook een SPAM-bericht in je mailbox……. [/quote:93bd932cff]Klopt helemaal. Maar nog steeds moeten de adressen dan nog gegenereerd worden, met andere woorden geraden.
  Dat is gemakkelijk voor mensen met een vrij veel voorkomende achternaam, en destijds dan ook die naam als e-mail adres hebben gekozen. Uiteraard gecombineerd met de nodige voorletters en eventueel volgnummer als meer mensen met die naam voor dat e-mail adres hebben gekozen.

  Voor een spamrobot is dat bijzonder simpel. Ik heb dat uit eigen ervaring ook ondervonden met een te eenvoudige (voor het @-teken maar 3 karakters) alias. Zo'n robot probeert gewoon alle combinaties met zo weinig karakters uit. Dat zijn er niet zo veel, en teruggezonden berichten wegens niet bestaan van adressen komen natuurlijk niet terug bij de spammer, maar bij gestolen afzenderadressen. Die krijgen dan hun box boordevol met mail met als onderwerp "Undeliverable" of titels van gelijke strekking.
  Ik heb dat alias-adres verwijderd, en vervangen door een voor een robot niet gemakkelijk te raden adres. Gevolg is letterlijk nooit spam op die adressen.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.