Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

hoe veilig is ftp?

Anoniem
None
6 antwoorden
 • Beste allen,
  Ik ben van plan om vanuit thuis een hoop te ftp(gevoelige data)naar een externe ftp server. Nu gaat dit de hele dag door maar de server zit verder geen ssh ofzo tussen. Ik heb een hoop gezocht op internet en daarin zegt iedereen dat ftp niet encrypted is en dus alles is leesbaar. Maar kan iemand uitleggen wat het in de praktijk betekend en wat jullie zouden doen? Ik denk zelf dat het geen best practise is om dit met gevoelige gegevens te doen maar wat is jullie mening?
  alvast bedankt..
 • Standaard FTP is inderdaad onbeveiligd. Wil je beveiligd ftp-en dan zul je moeten kijken naar SFTP (secure FTP), maar dat moet dan wel door de server ondersteund worden en uit je post begrijp ik dat dat niet het geval is.

  Wat betekent dit in de praktijk?: Het is mogelijk voor mensen om het verkeer tussen jouw pc en de server af te luisteren.
  Bedenk je echter wel dat er op elk moment van de dag miljoenen mensen data over het internet sturen en dus zal de kans dat iemand net op dat ene moment jouw verbinding staat af te luisteren niet bijzonder groot zijn.

  Je zult voor jezelf de afweging moeten maken of je dat risico wilt accepteren of niet.
 • OK maar wat kunnen de mensen dan zien? username en password van de ftp server? of de data?
 • Alles wat je naar de server stuurt is in principe zichtbaar; dus zowel de gebruikte inloggegevens als de verstuurde bestanden.
  Let wel, het gaat dus echt om de verstuurde data, bestanden die al op de server staan kunnen niet bekeken worden.
 • [quote:c551043d8a="human printer"]Alles wat je naar de server stuurt is in principe zichtbaar; dus zowel de gebruikte inloggegevens als de verstuurde bestanden.
  [/quote:c551043d8a]
  De data kan je eenvoudig beveiligen door het eerst op je eigen machine te versleutelen en dan als versleuteld bestand te ftp-en. Username-pass blijven echter zichtbaar; dat zit in het protocol ingebakken…
 • Ik weet niet of het mogelijk is om op de bewuste FTP server ook secure FTP in te stellen en daarvan gebruik te maken? Al het verkeer tussen de client en de server wordt dan versleuteld met behulp van een SSL certificaat.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.