Vraag & Antwoord

Beveiliging & privacy

Smartschool

Anoniem
Endor
2 antwoorden
 • In onze school werken we met Smartschool.
  Zo’n 5 maanden geleden typte een leraar van ons per ongeluk zijn wachtwoord in bij gebruikersnaam ( op een diaprojectiescherm). Natuurlijk heb ik dat wachtwoord opgeschreven en ben ik regelmatig een kijkje gaan nemen op zijn account ( het wachwoord werd dus niet gestolen, de leraar, die verantwoordelijk is voor zijn wachtwoord, heeft het door een stommigheid “meegedeeld” ). Maar nog iemand van de klas heeft het paswoord uitgelekt aan bijna de helft van het 5e en 6e middelbaar. Want na de examens kwam een puntenprogramma online met al onze resultaten. Iedereen keek daar dus op en zo is de smartschoolbeheerder erachter gekomen dat de die account overbelast was met enorm veel verschillende IP-adressen. Dus kreeg onze beheerder heel wat warnings en is alles dus aan het licht gekomen. We waren dus met 50 verschillende leerlingen die op die account hebben gezeten, maar er zijn er maar 7 van die mails hebben gelezen. De school heeft beslist om niet naar de politie te stappen, maar ze gaan wel zware sancties treffen( alleen sancties voor de mensen die mails gelezen hebben). Maar is mijn school in hun recht ? Er staat geen dergelijke info over smartschool en gevolgen in het schoolreglement. Er is niets aangepast geweest van punten noch examens afgehaald. Louter ben ik daar gaan opkijken uit nieuwsgierigheid. De school gaat alleen degene straffen die mails hebben gelezen. Onze beheerder zegt dat de wet dat catalogeert onder “ inbraak met sleutel”.
  Graag jullie mening aub …
 • Ik ben geen jurist, maar ik denk dat je hier weinig tegen kan doen. Als ik je verhaal zo lees lijkt het me dat dit toch onder computervredebreuk valt.
  [quote:5f937fd7f7]Onder de oude wetgeving was computervredebreuk alleen strafbaar wanneer een beveiliging werd doorbroken. Deze eis is komen te vervallen. Computerinbraak is nu strafbaar wanneer de dader wist dat hij op verboden terrein was.[/quote:5f937fd7f7]

  [quote:5f937fd7f7]Artikel 138a lid 1 noemt het doorbreken van een beveiliging, gebruik maken van een technische ingreep, valse signalen of een valse sleutel en het aannemen van een valse hoedanigheid als voorbeelden van computervredebreuk. Deze categorieën zijn niet bedoeld als volledige taxonomie, er kan best overlap tussen zitten. Een paar voorbeelden uit elke categorie:
  <snip>
  [b:5f937fd7f7]Valse signalen of een valse sleutel:[/b:5f937fd7f7] een geraden of afgekeken wachtwoord van een ander gebruiken, of je computer andermans IP-adres laten aannemen (IP spoofing)
  <snip>[/quote:5f937fd7f7]

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.